Jag blir irriterad på indier

Indier har alltid en rätt sur syn på Kina, och hävdar själva att de är världens största demokrati, men det är minsann inte Kina. De har inte direkta personval utan olika organisationer väljer ut kandidater till kongressen. Kina kallas därför ofta för en diktatur vilket ideologiskt sett är fel.

Vi har nog alla sett ytterst diciplinerade kinesiska turister 
Det som irriterar mig är historielösheten. Mao härjade på 70-talet, mördade 70 miljoner landsmän, och det finns folk som lever i Kina idag som var med om det. Många har talat ut, gråtit och berättat då de tvingades mörda sina föräldrar.

Om ett folk, som består av cirka 1,4 miljarder, skulle gå från Maos era över till nån form av västerländsk ”demokrati” så skulle inte det fungera. Den första generationen skulle inte våga, eftersom de minns morden, som de själva kanske dessutom utförde. Den andra generationen är varnad av den första; att här gäller det att passa sig, osv.

Vi hade en klok läsare som sa igår att det tar generationer… Sant!

Sen sa redan Platon att demokratin slutar alltid i en diktatur så Indien ska vakta sina egna makthavare. Kina har just nu tur, om jag får tro energifolket, därför att presidenten är en mycket bra människa.

I mina ögon bygger de upp nån  form av kontrollerad kapitalism eftersom privata bolag tillåts.

Kineser reser också fritt ut och in, sker aldrig i en diktatur, då är gränserna stängda. Vi skulle inte se kinesiska turister om Kina var en diktatur, med andra ord.

De har alla gjort ett fantastiskt jobb avseende att resa sig efter det brittiska imperiets framfart.

Kinesens hjärna är väsentligt friare idag än under Maos tid, och svensk press tjatar alltid om diktaturer, för att ingen ska se den som byggs i väst nu? Moberg såg förstadiet – demokraturen – redan 1956.

Listan

Om Lena Holfve 18237 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.