Om LH

Skärmavbild klPå 80-talet var jag en mycket aktiv författare, men jag slutade att skriva i princip 1992
1997 kom förvisso en till…

lena_holfveJag kom till förlaget med ”Älska lagom” först och som blev debuten. Det fanns redan då fler tryckfärdiga manus i mitt lager vilket jag är glad för.

Jag gjorde vad man kallar för en brakdebut, och i min generation är det nog bara Lundell samt jag själv som har åkt i den roller coastern.

Förmodligen är debutboken den enda oskuldsfulla bok man skriver. Så var det för mig då ”Älska lagom” kom ut i februari 1984.

Förlaget släppte min kriminalroman ”Häktad på sagolika skäl” redan samma höst, och året efter kom ”Mordet på Törnsrosa”. På den tiden ansågs det nästan fult att skriva kriminalromaner…

Det hann bli nio Holfveböcker, och ett par pseudonymer
Skärmavbild klNågra av dem är jag fortfarande stolt över. De har gjort mycket nytta. Inte minst ”Älska lagom” som ändrade många lagar i Sverige avseende hur familjehemsbarn hanteras.

Debatten som följde i Älska lagoms spår drev fram den stora fosterbarnsutredning som JO Tor Sverne ansvarade för.

Jag trivdes aldrig som offentlig person
Den världen kändes rätt absurd. Jag är medveten om att det kan tyckas märkligt att man inte vill vara kändis, eftertraktad och i ropet tjugofem timmar per dygn, och att man frivilligt ”säger upp sig”, som jag gjorde, efter mina åtta, tio års pryande i den världen. Det blev 25 år med IT istället.

Det föreföll som om media ansåg att författarens viktigaste uppgift var att bli kändis. Jag har aldrig förstått det för i mina ögon ska en författare tala för dem som själva har tunghäfta och skriva för de ordlösa.

Jag läste om mig själv; duktig på att förklara svåra saker på ett begripligt sätt
Jag tror att det är sant. Jag hör det ofta om just boken Älska lagom.
holfveJag får brev från tacksamma läsare, än i denna dag, och speciellt läsare av ”Älska lagom”, ”Fyy 17!” och ”Botten upp”.

design-new-kopiaforwebbenGamla läsare har i många år bett mig se till att ”Botten Upp” nytrycks och den kom som e-bok 2017, och finns också som mjukband i Internetbokhandeln.

Botten Upp har också en egen blogg.

SAGA Egmont har gett ut Häktad på sagolika skäl och Mordet pä Törnrosa igen som bl.a ljudböcker.

Bokus håller koll

Älska lagom – En bok om familjehemsbarn 2019

Utmattad – Fri från hjärndimma  som ljudbok 2019

 

lh

The following two tabs change content below.
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Latest posts by Lena Holfve (see all)

Spread the love