Ett Södermalm som gör dig varm

Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia
acccaDet var en rätt rolig produktion, vad jag minns nu, och boken delades ut till alla hushåll på Söder.

191 sidor, varav de första 58 utgör den egentliga texten, resten är annonser, föreningsregister, blanka sidor för anteckningar (!), utrymme för telefonbok, almanacka och annan utfyllnad.

Bland annat skrev jag en hel del om häxprocessen.

Detta är Wikipedias text:
Sedan 1668 hade häxprocesser spritt sig i Sverige och våren 1675 gick många rykten i Stockholm. I maj 1675 kom Johan Grijs (12 år) till Stockholm från Gävle för att bo hos släktingen hökare Lindh i Katarina efter att hans mor avrättats som häxa. Han talade så mycket om Blåkulla med kvarterets barn ”att det var som om han var barnfödd där”. Han beskrev Blåkulla och sade sig bli bortförd dit och låtsades svimma, ”anfäktad” av attacker från häxor. Snart tog drabant Myras något äldre pigor, ”myrapigorna” Annika och Agnes, efter honom samt de nio barnen till en ryttmästare Gråå. Ryktet spreds och fler barn påstod sig bli bortförda till Blåkulla om nätterna. Britta Sippel, Anna Sippel och Anna Månsdotter pekades ut som häxor.

Vuxna blev nu oroliga för barnen och upprättade vaktstugor för att övervaka dem om nätterna för att skydda dem från häxorna. Barnen låtsades bli attackerade av häxor, som tog sig in genom väggarna genom att sticka in nålar i dem och fick de vuxna att springa omkring och slå yxor i väggarna. Föräldrar lämnade in anmälningar om häxeri.

The following two tabs change content below.
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.
Spread the love