Nu hettar det till runt kinesen… och Miriam i Kina

Skärmavbild    kl

Världspressen är informerad, och publicerar samtidigt som vår press, men den stora grejen, sett med kinesiska ögon, är väl att ambassaden försökte föra Gui Minhai ur landet. Blir knepigt nu… eftersom svensken inte ens vet om att han satt av två år för rattfylleri. Det är bekräftat av kinesiska PEN.

He reappeared in the custody of Chinese authorities in Ningbo, eastern Zhejiang province, telling viewers on state-run CCTV in January 2016 that he was responsible for a drink-driving death in 2003.

Gui was released in October 2017. In February 2018, Beijing confirmed that Gui was detained on a Beijing-bound train – an incident that occurred in view of two Swedish diplomats. Läs mer

Ett hemligt möte på Hotell Sheraton i Stockholm den 25 januari blev Kina-ambassadören Anna Lindstedts fall.
[…]

Sveriges ambassadör i Kina misstänks ha solospelat i förhandlingar med kinesiska företrädare om den svensk-kinesiske bokförläggare Gui Minhai.

Nu åtalas Anna Lindstedt.

– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, säger åklagaren Hans Ihrman.

[…]

Som bevisning anför åklagaren bland annat, enligt åtalet, förhör med de inblandade personerna och UD-toppar som kabinettssekreteraren Annika Söder, e-postmeddelanden mellan Anna Lindstedt och UD samt övervakningsfilmer från Sheraton.

Redan innan åtalet ska en internutredning ha inletts på UD rörande händelsen. Anna Lindstedt uppges fortfarande vara anställd på Utrikesdepartementet men har för närvarande inga arbetsuppgifter, skriver UD i ett pressmeddelande.

Aftonbladet söker Anna Lindstedts advokat. Ambassadören har tidigare via sin advokat meddelat att hon förnekar brott.
Läs mer


Det luktar lång väg…som om de sätter dit Anna Lindstedt för att hon har talat på Sheraton

Jag har en förhållandevis god insyn i diplomatvärlden eftersom jag var nära vän med Jean Christophe Öberg i många, många år samt Lena och Carl Lidbom, Paris. Jag har bott på ambassaden i Paris och i Algeriet, och de pratade… dygnet runt… utan att fråga UD om lov. Är det nånting hon har gjort ”fel” så är det väl att försöka föra ut en kriminell man ur ett land, som ska ställas inför rätta för nya brott som han har begått, och det tycks kinesen göra rätt rutinmässigt. Hitta på att man har en doktorsexamen är bedrägeri.

Men, jag glömde bort att vi vet ju inte det!

Men tidigare toppdiplomater ställer sig frågande till åtalet mot henne och varnar för minskad flexibilitet i relationen till andra länder.
Läs mer SvD

The Gardian

NYTimes

Miriam In China – 21,7 tn prenumeranter

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.