Syning av en omstridd lag

Präster har total tystnadsplikt, läkare lite mindre dvs de måste tala om det gäller mord med mera men för övrigt har de ingen som helst yttrandefrihet. De ska hålla tyst.

Ärekränkning, förtal etc är olagligt, men du får stämma själv numera. Förmodligen lär du inte leja en advokat, är inte gratis, som hjälper dig att stämma mig om jag kallar dig offentligt för ”Jävla pissråtta!” Det betyder inte att det är lagligt men du får som sagt stämma själv. Men det är en underlig ordning att något är olagligt men åklagarna tar sällan i det.

1 § Brottsbalken (“BrB”). I lagtexten står det att: ”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.”

Om jag säger;
-Jag ska döda dig!
Då faller det under allmänt åtal och kallas för olaga hot. Döms man för olaga hot är påföljden vanligen böter, men om brottet är grovt är påföljden högst fyra års fängelse.

Känns som om det här handlar om att känslor av förtryck ska skapas, och grundproblemet är väl att lagen ens behövs.

Yttrandefrihetsgrundlag (1991:1469)

Länk till hela lagen

Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet)
Källa: Fulltext (Regeringskansliet)


Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.