Frimuraren Andreas Önnerfors

Det är rätt tydligt att frimuraren Andreas Önnerfors inte känner till att de så kallade konspirations teoriernas syfte är att bryta ner institutionerna, och ingår som en viktig del i fascistbygget. Han beskriver hur de anmält tiotusentals kommentarer, och det är i mina ögon en av de händelser man kan kalla för starten på inbördeskriget.

Han ser polariseringen, men saknar schemat vi använder, och utan det går man nog vilse lätt.


Önnerfors: Konspirationsteorier är ett hot mot demokratin. Det var det ledande budskapet under den så kallade Internetstiftelsens event i samarbete med bland annat Myndigheten för psykologiskt försvar, Myndigheten för press, radio och tv, Journalistförbundet samt det ökända censurnätverket #JagÄrHär.

Profilerad under eventet var den högt uppsatte frimuraren Andreas Önnerfors som under sitt föredrag bland annat efterlyste att organisera systematiska påverkanskampanjer med statligt understöd för att stoppa vissa teorier från att spridas.

Under eventet som arrangerades den 12 maj förde frimuraren och idéhistorikern Andreas Önnerfors bland annat fram sin uppfattning om att även ”harmlösa” teorier, exempelvis att månlandningen aldrig ägt rum, är en del av hotbilden mot demokratin. Detta, enligt Önnerfors, eftersom dessa teorier riskerar att leda till att människor börjar ifrågasatta även andra officiella narrativ och således ”underminerar tilliten” till samhällets auktoriteter – exempelvis genom att människor kan få för sig att traditionell media inte beskriver verkligheten rättvist.

– Man är väldigt skeptisk till oberoende institutioner som oberoende rättsskipning eller rättssäker myndighetsutövning därför att man ifrågasätter expertkunskapen, exemplifierar Önnerfors.

Frimuraren definierar bland annat konspirationsteorier som ”meningsskapande berättelser” men går samtidigt så långt som att hävda att dessa inte kan ses som en del av fri opinionsbildning i ett demokratiskt samhälle – utan tvärtom utgör ett hot mot denna. Till olämpliga teorier räknar han bland annat att man pekar ut den politiska klassen som korrupta och att de inte tjänar de egna medborgarna.

För att förhindra att teorierna får spridning och gehör hos befolkningen efterlyser Önnerfors bland annat att staten satsar på ”upplysningskampanjer” och ”utbildning” – där bland annat skolelever ska tränas att förkasta vissa teorier. Han menar även att staten kan och bör se till att begränsa yttrandefriheten för medier med ansvariga utgivare, exempelvis genom att bestraffa dessa om de för fram något som kan betraktas som ”antisemitiskt”.

– Då kan man argumentera att här kan vi tillämpa lagen, vi kan tillämpa den lagliga begränsningen av yttrandefriheten som då är exempelvis hets mot folkgrupp, förtydligar Önnerfors.

Önnerfors föreslår vidare att statliga myndigheter ska samverka med ”civilsamhälleliga initiativ” för att utöva effektiva påverkanskampanjer exempelvis mot sociala medieplattformar.

– Konspirationsteorier är ett hot mot demokratin och när vi konstaterar att så är fallet så måste vi ha en diskussion kring vad vi kan göra. Det går inte bara att säga att alla får säga vad de vill, slår han fast.

Ett dylikt ”civilsamhälleligt initiativ” som förs fram av Önnerfors är det vänsterinriktade censurnätverket #JagÄrHär som bland annat gjort sig kända för att massanmäla politiska motståndare för att få dessa avstängda från sociala medier, däribland exempelvis det medborgarjournalistiska initiativet Granskning Sverige.

Gruppens representant Kalle Thunell, som också deltog som talare på eventet, berättar om verksamheten som bland annat inkluderar att kartlägga olika grupper på Facebook – bland annat en grupp med sympatisörer till Sverigedemokraterna, och hävdar att ”ingen gör någonting” mot de många brottsliga uttalanden och våldshot som han menar framförs på denna typ av sidor.

– Vi har anmält tusentals, tiotusentals kommentarer och fått bort flera tusen regelbrott, berättar Thunell.

Flera av nätverkets medlemmar har vid sidan av sina aktivistiska engagemang också poster inom Public Service, svenska mediekoncerner och på svenska myndigheter. Gruppen finansieras delvis med skattepengar och har tidigare uppdagats ha täta kontakter med svenska regeringsföreträdare.

Eventet arrangerades i samarbete med Myndigheten för psykologiskt försvar, #JagÄrHär, Myndigheten för press radio och tv, NOD, Journalistförbundet #ViMåstePrata, RISE, SKR, Mediekompass, Ung Media Sverige, Digidel, Sveriges Kommunikatörer och MIK Sverige.

Ideologiskt inriktad frimurare

Andreas Önnerfors, född 1971, är till vardags professor i idéhistoria vid Uppsala Universitet samt regelbunden skribent för Centre for Analysis of the Radical Right som leds av den amerikansk-judiske historikern Matthew Feldman. Han är högt uppsatt frimurare och påbörjade sin karriär inom orden 1996 då han initierades i S:t Johanneslogen S:t Erik i Stockholm. Idag har han den högsta graden, grad 10 i den Skånska provinsiallogen. Hans frimurartitel är ”Riddare”.

Om Lena Holfve 18234 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.