Det handlar inte enbart om början till en fastighetsbubbla, men det handlar även om en revolution på maskinell och energiplanen.
Förr i tiden tog det en hel vecka för flera man att gräva upp grunden för ett hus. I efterkrigstiden har det börjat komma fler och fler grävmaskiner drivna av billig olja och en man som satt inne i maskinen ersatte sju stycken för hand grävande arbetare. Dessutom gjorde han jobbet på en dag. Därför är hus från 60 talet fortfarande relativt välbyggda och jag minns att ett sådant hus kostade 60 000 kronor med tomten och allt.
Sedan kom 70 talet. Då började man förenkla byggandet och fuskbygge för att kunna behålla en sund ekonomi i företag eftersom arbetskraften och energier blev dyrare.
På 80 talet och framåt började man trycka mer pengar som man pumpade i ekonomin. Det blev lättare och lättare att låna och därmed drevs fastighetspriserna upp.
Därmed är husets ”värde” helt bortkopplat från ett värde bestående av materiell och tidsåtgång som det tar att bygga. Priset bestäms istället av låntagarens förutsättningar att betala. Ju högre löner desto mer får man låna och det dyker upp fler och fler annonser om att ”bo för 7 500 kronor i månaden”. Husets pris är därmed ointressant.
Det att en låntagare har skulder på 4 miljoner som det är omöjligt att betala tillbaka på en hel livstid tänker fåtal på.
De tidiga generationer som byggde hus hade en fördel till. Inflation som fanns på 80 och 90 talet åt upp deras lån. Dagens generationer har inte dessa fördelar. Tvärt om, deras disponibla inkomst kommer att minska drastiskt med ökade räntor.
Tack för det, och jag instämmer i beskrivningen, och kan tillägga att det är hus byggda efter 1975 som är våra mögelbostäder.
WHO anser att 50% av alla bostäder i hela Europa kan vara otjänliga som människobostäder. De som insjuknar sägs lida av psykisk ohälsa.
93% av de med diagnosen ME hade i en studie i USA mögeltoxiner i sig och kontrollgruppen 0%.
Läs mer på www,mögelförgiftad.com
Lämna ett svar