Min norska kollega avskyr paradigmskiftet

Världens första bil.
De blev vansinniga över bilbälteslagen

Bull-Hansen är nog arketypisk, avseende dem jag kallar för reagerare, och de har funnits i alla tider.

Jag själv minns främst då TV:n kom, folk vägrade besöka oss, TV:n skulle ge en kräfta = kallas för cancer numera.

Ser man i backspegeln har skaparna på jorden hittat på nya saker hela tiden, sen stenåldern. De har alltid mött motstånd, och när skiftet väl är genomfört är det motståndarna som brukar hylla det nya mest av alla.

Den 2 oktober 1925 genomförde engelsmannen John Baird världens första TV-sändning som hade tillräckligt god kvalité för att man skulle kunna urskilja ett ansikte. Bilden i Bairds TV var bara några centimeter hög. Hans TV hade ett system med roterande skivor som uppfunnits 1884 av tysken Paul Nipkow.

jockeDen första praktiskt användbara bilen uppfanns av den tyske ingenjören Karl Benz. 1885 byggde han en trehjulig vagn försedd med en baktill monterad encylindrig bensinmotor. Motorvagnen visades för allmänheten 1886, samma år som Benz fick den patenterad. Den såldes sedan under namnet: patentmotorvagn.

De första knivarna tillverkades av sten, flinta och ben. Knivsegg av sten från Alaska, daterad till 2500 f.Kr. –1500 e.Kr. Då man lärde sig utnyttja och bearbeta metall gjordes knivarna av koppar, brons, järn och stål.

Det första omnämnandet av en maskin som kunde skriva är från år 1714. Men den skrivmaskin som den danske dövstumläraren Rasmus Malling Hansen konstruerade omkring år 1870 var den första som fungerade bra och som tillverkades i ett större antal.

De äldsta diskmaskinerna drevs med vev, det var på 1800-talet. Den första moderna diskmaskinen som använde vattentryck uppfanns av Josephine Cochrane i USA 1886. Den första hushållsdiskmaskinen som tillverkades i Europa kom 1929.

I slutet av 1700-talet uppfanns de första tvättmaskinerna. De var gjorda i trä och man fick värma vattnet först, hälla det i maskinen och veva den för hand. En av de första elektriska tvättmaskinerna tillverkades i USA 1906 – 1908. Den döptes till Thor, efter Tor, den nordiska åskguden.

jockeVärldens första radioutsändning sägs ha skett på julafton år 1906. Det var ett par radiotelegrafister som befann sig på ett antal fartyg ute på Atlanten som hörde Reginald Fessenden tala, föregångsmannen för radio, och en kvinna som sjöng ”Largo” av Händels.

Först på 400-talet e Kr dök boken upp i den fysiska form som vi känner till i dag – alltså som sammanfogade sidor omslutna av ett bokband. Världens äldsta bok är dock av långt äldre datum och framställdes av norditalienska etrusker år 600 f Kr.

Den första stiftpennan man känner till dokumenterades under mitten av 1500-talet av Conrad Gessner, en schweizisk läkare och vetenskapsman, som också konstruerade pennan ifråga. Gessners stiftpenna beskrivs som en enkel träskonstruktion där ett grafitstift kunde placeras.

Bull-Hansen har accepterat termosen, har jag sett, liksom boken, han till och med skriver egna, och jag gissar att han har accepterat även skrivmaskinen samt båten, har jag också sett, och troligen även bilen.

Men han avskyr AI. Det blir med AI, som med allt annat. Du kan med hjälp av bilen ta dig till nån underskön plats, eller möta upp en gammal vän, eller hamna i en liksäck. Men man får inte missfall, som man trodde då bilen kom, av den, och inget tyder på att TV:n ger en cancer.

Listan

Om Lena Holfve 18238 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.