Författaren Stephen Kinzer

Stephen Kinzers syn på hur kuppen i Iran skapade terrorn i Mellanöstern.

An American Coup and the Roots of Middle East Terror: All the Shah’s Men (2003)
All the Shah’s Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror är en bok skriven av den amerikanske journalisten Stephen Kinzer. Boken diskuterar den iranska statskupp 1953 med stöd av U.S.C. Central Intelligence Agency (CIA) där Mohammed Mossadegh, Irans demokratiskt valda premiärminister, störtades av islamister med stöd av amerikanska och brittiska agenter (högst bland dem Kermit Roosevelt) och rojalister lojal mot Shah Mohammad Reza Pahlavi.

1933 undertecknade Reza Shah ett avtal om att sälja iranska oljeutvinningsrättigheter till Anglo-Persian Oil Company, senare kallat British Petroleum (BP). Även om Iran officiellt var neutralt i början av andra världskriget, var dess monark vänlig mot axeln. Efter den allierade invasionen av Iran 1941 tvingades Reza Shah abdikera till förmån för sin son Mohammad Reza Shah, som upprätthöll oljeavtalet med APOC, som då hade döpts om till ”Anglo-Iranian Oil Company”. När det första demokratiskt valda parlamentet och premiärministern i Iran tog makten 1950 planerade de att lägga beslag på oljetillgångarna i Iran som hade utvecklats av britterna, vilket bröt mot det fortfarande löpande oljekontraktet med British Petroleum. Den brittiska regeringen följde med till domstolen i Haags internationella domstol, förlorade målet mot Irans nya regering och reagerade med att blockera Persiska viken, Hormuzsundet, vilket stoppade Irans handel och ekonomi. Vid denna tidpunkt flydde Mohammad Reza Shah från Iran och tog flyktingar i väst och hela makten gick i händerna på den valda regeringen ledd av Mohammad Mosaddegh.

USA var oroad över att Irans premiärminister Mohammad Mosaddegh sökte hjälp från den lokala supermakten, Sovjetunionen, mot Storbritannien. Eisenhower-administrationen kom överens med den brittiske premiärministern Winston Churchills regering om att återställa den pro-västerländska shahen till makten. Sommaren 1953 arrangerade CIA och Storbritanniens MI6 en kupp i Teheran. Mossadegh störtades framgångsrikt och tillbringade resten av sitt liv på sin egendom i husarrest, och Iran förblev en trogen allierad i det kalla kriget i väst. Efter mer än 20 år av shahens styre skedde en blodig revolution 1979 och förde till makten en islamisk republik, som har styrt sedan dess.

När det gäller USA:s politik när den utvecklades gentemot Iran i början av 1950-talet, framställer boken att den på olika sätt har drivits av rädslan för att irritera britterna, ett försök att vara en ärlig mäklare eller ett försök att stoppa spridningen av kommunismen. Det faktum, som anges i slutet av boken, att amerikanska företag beviljades majoriteten av oljekoncessioner från Shahens regering efter kuppen, finns inte nämnvärt i den tidigare delen av berättelsen.

Den iranska statskupp 1953, känd i Iran som den 28 Mordad-kuppen (persiska: کودتای ۲۸ مرداد), var störtandet av den demokratiskt valda premiärministern Mohammad Mosaddegh till förmån för att stärka det monarkiska styret, Moham, Reza Pahlavi den 19 augusti 1953. Den orkestrerades av USA (under namnet TPAJAX Project eller ”Operation Ajax”) och Storbritannien (under namnet ”Operation Boot”). Prästerskapet spelade också en betydande roll.

Mosaddegh hade försökt granska dokumenten från Anglo-Iranian Oil Company (AIOC), ett brittiskt företag (nu en del av BP), för att verifiera att AIOC betalade de avtalade royaltyerna till Iran, och för att begränsa företagets kontroll över iranska olje reserver. Efter AIOC:s vägran att samarbeta med den iranska regeringen, röstade parlamentet (Majlis) för att förstatliga Irans oljeindustri och att utvisa utländska företagsrepresentanter från landet. Efter denna omröstning anstiftade Storbritannien en världsomspännande bojkott av iransk olja för att pressa Iran ekonomiskt. Till en början mobiliserade Storbritannien sin militär för att ta kontroll över det brittiskbyggda oljeraffinaderiet i Abadan, då världens största, men premiärminister Clement Attlee (med makten fram till 1951) valde istället att skärpa den ekonomiska bojkotten samtidigt som man använde iranska agenter för att underminera Mosaddeghs regering. Genom att bedöma Mosaddegh som opålitlig och fruktade ett kommunistiskt maktövertagande i Iran, beslutade Storbritanniens premiärminister Winston Churchill och Eisenhower-administrationen i början av 1953 att störta Irans regering, även om den föregående Truman-administrationen hade motsatt sig en kupp, av rädsla för prejudikatet som Central Intelligence Agency (CIA) ) engagemang skulle ställa. Brittiska underrättelsetjänstemäns slutsatser och den brittiska regeringens uppmaningar var avgörande för att initiera och planera kuppen, trots att den amerikanska regeringen 1952 hade övervägt ensidiga åtgärder (utan stöd från Storbritannien) för att hjälpa Mosaddegh-regeringen.

https://youtu.be/qmpbZi-b3f0

https://youtu.be/v3OJ0QPD5bM

 

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.