”Det är riktigt svårt att beskriva svensk kultur och vad den innebär, alla verkar ha olika svar på denna frågan. Jag tror nog att vi allihop känna igen oss i famlandet efter svar på frågan. För vad är egentligen svensk kultur? Det är väldigt svårt att slå fast. Alla svar känns för små och ofta också lite fel. Kanske är problemet att vi tänker oss att det ska vara en enda kultur, något som förenar alla svenskar oavsett ålder och sammanhang, medan det i själva verket kanske snarare handlar om ett kluster av vanor och uppfattningar som tillsammans bildar något som kan ses som den svenska kulturen.
[…]
Inbundna svenskar
Hand i hand med jantelagen går den uppfattning vi tror att andra har om oss, den som handlar om att vi är tysta, tillbakadragna, inte vill småprata, vara öppna eller hjälpa andra.
Vi är motsatsen till den sinnebild vi har av extroverta amerikaner. Trots att det är något som fortfarande kan anses vara del av den svenska självbilden verkar det som att också det är på väg att luckras upp. Med ett ökat resande, i en tid med krav på ett ökat antal sociala kontakter, där relativt lösa nätverk är vanligare än stabila grupperingar, är det bara logiskt att vi inte kan fortsätta vara lika inbundna, även om vi kanske ofta skulle trivas bättre med att vara det.
Läs mer
Gustav III var tokig i Frankrike, och då importerade vi därifrån, inte minst ord, raka gator, teatern, operan. Kungliga Dramatiska Teatern grundades i maj 1788 av Gustaf III. Kungen hade beslutat inrätta ett som det heter i urkunden ”natjonelt Skådespel, där Svenska Dramatiske Författares arbeten, af Svenska Acteurer til Språkets, Smakens och Sedernas odling för allmenheten skola uppföras”.
Numera importerar vi främst från USA. Vi hade under industrialiseringen mycket som togs in från Tyskland, osv.
I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet utvandrade 25% av befolkningen, och det lär komma en våg nu igen, och när vi inte utvandrar så invandrar vi. Jag har släktforskat ner till 1500-talet, och hittade letter och belgare.
Vi är nog främst ett in- och utvandrarland, men också ett uttalat tvärtomland, och det är väl bristen på en egen identitet som leder till att modevågor så lätt kan slå rot? Vi är absolut världens mest kollektiva folk.
Kvinnan i videon, som bär en folkdräkt, är supersvensk?
Jag ser lång väg att den har importerats från nått sandrikt ställe i Mellanöstern, och inte helt otroligt från Turkiet. Vi, våra kungar, har tagit massor därifrån exempelvis kiosken, köttbullarna, kycklingspett, yoghurt, osv.
Det här är intressant…
Till vänster har vi den turkcypriotisk folkdräkten, och jag ska kolla upp det, men jag kan tänka mig att även den var en hijab från början. Den finns inte bland turkcyprioterna idag.