En bubbelrepris från 90-talet, för energiroade

bobubbla

Eftersom fastighetsmarknaden är cyklisk kan man vara helt säker på att vi befinner oss i en gigantisk bubbla. Hus som kostade 1,6 miljoner för 15 år sen kostar nu 16 miljoner, och en etta på Kungsholmen som kostade 25.000:- efter förra smällen kostar nu 2,5 miljoner.

De som inte hade täckning förra gången för lånen, när värderingen alltså sjönk ihop, fick lämna sina hus men fick behålla lånen och självmorden stod som spön i backen. Bostadsrättsföreningar gick i konkurs, och så vidare, och folk hade svårt även då för att förstå att de inte ägde sina hus, det är i allmänhet bankens hus.

Man har lärt ut att skuld är bra, skuld är smart
De som inte kan det här bör plugga, och jag gissar, utifrån erfarenheten på 90-talet, att smällen kommer inom nått år, ett snabbt ras ner, och sen vänder det, alla lyckliga, och går upp igen för att sen rasa ner i källaren.

Ovan ser vi en streckad linje och det är alltså normal prisutveckling, och det är där man hamnar sen efter raset och efter rånet av främst medelklassen.

Jag har hittat en energimänniska som uttrycker sig på deras språk om saken, video 3, och det är energi det rör sig om vilket också leder till att man kan vara tvärsäker i en fascsistisk ekonomi på att kurvan ovan stämmer.


Här har vi två män som talar om saken, och vad de inte ärm medvetna om är det som kallas för ”den fascistiska ekonomin”. De talar t.ex. om att prisökningen beror på att vii har byggt för lite, ja, för att få igång bubblan, låga räntor för att få igång bubblan.


Det är någonting som inte stämmer med svensk bostadsmarknad.
Den föresatsen har repeterats i upprepade propåer från EU-kommissionen, OECD, det välrenomerade institutet Oxford Economics, den svenska opinionen och även landets styrande politiker. För trots att pandemin spåddes sätta punkt för prisrusningarna och kanske till sist leda till nödvändiga reformer, en medicin mot den marknad som gjort svenskarna till världens näst mest skuldsatta folk, så sattes i stället en turbo in i bostadsjakten.

Hösten 2022 var trösklarna högre än någonsin för att ta sig in på marknaden och det började talas om en regelrätt utslagning i form av en generationskris vi aldrig skådat tidigare, där unga och andra av olika skäl oförmögna till lägenhets- och husköp förvisades till en tillvaro på den lika ohållbara andrahandsmarknaden.

Den socialdemokratiska regeringens agerande kom till slut, efter att densamma nästan vält i spåren av ett reformförslag året innan, och nu rörde förslaget så kallade startlån för förstagångsköpare.

Men förslaget kallades direkt för fjäsk inför höstens riksdagsval, och kritikerna ropade vargen kommer och drog paralleller till de ökända amerikanska subprime-lånen som föranledde en av våra värsta finanskrascher i världshistorien.

Hur blev det så här, och hur ska vågorna på det stormiga penninghav som är modern svensk bostadsmarknad tämjas så att inte hela den svenska ekonomin plötsligt kantrar – kan den hastigt uppseglade inflationsstormen tvinga politikerna att likt tidigare i historien till sist kasta ankare i stora strukturfrågor som hyresreglering och planmonopol?

Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning, idag i en vindlande färd genom Lort-Sverige och en ny potentiell krisen i, eller åtminstone för, befolkningsfrågan.

Om Lena Holfve 18245 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.