Det heliga privatlivet och en ny syn på livet

Jag var hos doktorn ovan för tredje gången idag, och att hon kallat in mig tre gånger får alltid en svensk att misstänka att hon vill ta tre gånger mer betalt.

De tar betalt per problem så det kostade alltså inget idag för vi håller på med samma problem som vid det första mötet.

En svensk optiker trodde att jag möjligen kunde ha en farlig ögonsjukdom, och vid första mötet sa ögonläkaren på Cypern att det har jag inte.

Hon ville dock bli tvärsäker samt reda ut varför jag ens behöver glasögon varför jag var en sväng in till universitetssjukhuset och röntgade. Den kostade 400tl = 598,56 sek.

Vet man inte varför får man i allmänhet fel glasögon, och det menade hon på att jag förmodligen har haft hela livet.

Det i sin tur förklarar varför jag har ramlat handlöst ett tiotal gånger, varav en gång svårt då jag bröt ett ben och fick en käkfraktur, och under loppet av 30 år.

Jag fick en cd-skiva med bilder från sjukhuset, och lite utskrifter med mig, och här förs inte journaler därför att det gör jag själv.

På vissa ställen har de en liten bok man får som de skriver in i och den förvarar man själv. På andra ställen får man ett papper i handen vad det är för fel på en.

Doktorn ovan vet bara vad jag heter i förnamn, sjukhuset tog upp även efternamn, men hon har inte en susning om var jag bor och det är det normala på samma sätt som det saknas register, hitta.se existerar inte, inga telefonkataloger finns och hos elbolaget är du främst ett anläggningsnummer.

Mysteriet är löst efter 65 år
Idag fick jag veta att jag har det det hon trodde som kallas för lazy eye och att jag har haft det sen barndomen.

Jag har alltså lyckats med konststycket att leva väldigt länge utan att någon har upptäckt mitt lata öga. Det beror på, sa hon, att i Sverige får optiker skriva ut glasögonrecept och det gör de utifrån insikten att någon behöver glasögon. Här och i de flesta länder får bara ögonläkare skriva ut recepten, optikerna tillverkar glasögonen, och läkaren letar först efter varför. 

I skolan bad de en läsa med båda ögonen på en tavla och klarade man det var det klart. Det kommer alltid bli knas, tills man upptäcker detta, därför att min hjärna räknar bara med ett öga.

Du kan ge det lata ögat ”rätt” linser, men det förändrar inte hjärnans syn på saken, men den kan du störa, med fel linser, varför man då plötsligt bara faller om man t.ex. precis har gått nedför en trapp. Jag har alltid fallit vid just sånna tillfällen då jag har gått ner för precis det hon sa; branta trappor. Den gången då jag slog halvt ihjäl mig såg jag inte en trapp alls utan klev som om det var ett golv framför mig.

Det hon lovat mig nu är att jag kommer aldrig mer att falla på grund av ögat, någonsin, och efter doktorn blev det ett besök hos optikern som ger mig rätt glasögon inom tio dagar,  och priset blev 1700 tl = 2 543,88. Sist i Sverige kostade de dessutom felaktiga runt 6000:- och leveranstiden var fyra veckor. Doktorn har kostat mig totalt 150 tl = 224,46 samt att hon gjorde en egen extra undersökning en lördag som kostade 70tl.

Det sista hon uppmanade mig var att återkomma om två år för en kontroll. Upp till mig…

Hjärnan ignorerar det sämre ögat vilket gör att syncellerna inte utvecklas som de ska under barnens första år. Hjärnan utvecklar helt enkelt inte förmåga att tolka synintrycket ifrån det sämre ögat. Då utvecklingen av synen sker under de första 10 åren av livet gäller det att sätta in behandling så tidigt som möjligt. Den kritiska period börjar vid födseln och slutar för det mesta någon gång mellan åldrarna 6 och 10. Om man inte diagnostiserar och behandlar inom denna kritiska period, kan hjärnan välja att ignorera det svaga ögat permanent och därigenom orsaka en livslång förlust av synen på den sidan. (källa: lazyeye.org)

Ofta korrigerar hjärnan och det bra ögat synen på ett sådant sätt att barnen inte märker att de har ett problem. Detta gör att problemen ofta inte upptäcks förrän man gör en synkontroll.I Europa drabbas ca 1% till 2% av befolkningen av lazyeye. I sällsynta fall, ignorerar hjärnan båda ögonen, eftersom båda ger suddiga bilder. Detta kan orsaka bestående blindhet på båda ögonen. Läs mer

The following two tabs change content below.
Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär.

Latest posts by Lena Holfve (see all)

3 Comments

  1. Ett syskonbarn (dyslektisk också) hade liknande problem och fick gå i första klass med lapp över det bättre ögat på skoltid. Det tog ca 6 månader innan synen var mer balanserad mellan ögonen. Måste vara svårare som vuxen att göra något liknande åt problemet.

  2. Göra ngt åt det är nog lite sent påtänkt nu och jag är glad om det är som hon säger att med de nya glasögonen kommer fallrisken att försvinna. Som du ser har hon väldigt smarta men också kärleksfulla ögon så jag har 100% förtroende för henne. Det sas i första klass att jag var ordblind, och det kan man kanske ifrågasätta nu. De trodde dessutom att jag var korkad och IQ-testade – i andra klass – och då jag fick höga resultat gjorde man om IQ-testet, för man trodde väl inte på det, och då fick jag ännu högre för jag hade väl lärt mig hur de fungerar då. Inte helt otroligt att det var ögat som spökade fram till 10 års ålder och runt tredje klass har hjärnan bestämt sig för att göra lazy eye av det ena.

  3. Ja det borde ha gjorts för 60 år sedan 🙂 Hur som helst, så har hon löst ditt problem. Ögonen sägs vara själens spegel.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.