Det blir bara värre och värre runt Snippamålet…

Källa

När jag satt i domstolen var vi fem lekmannadomare, med varsin röst och en juristdomare med två röster, nu oftast tre lekmannadomare, och när man ändrade minskade man inte kåren.

Folk satt istället mer sällan, och jag har räknat ut nån gång att du får sitta i 30 år för att komma upp i den erfarenhet vi fick på fem. Så kan man också urvattna…

Till höger har vi en lekmannadomare som talar ut, och som vill ha unga samt opolitiska nämndemän. Vederbörande kan alltså ingenting om systemet. ”I princip alla kommer ifrån…” ALLA kommer från partier! Men moderaterna liksom vänsterpartiet har ofta sökt upp fackkunniga och bett dem sitta för dem, och gett dem en partibok.

Skälet till att partier utser lekmannadomare beror på att en del av jobbet handlar om att meddela partier att nån  lag är tokig eller en ny behövs etc. Det är riksdagen som stiftar lagar! Då måste domstols-spionerna också vara utsedda av partier. Är det 30% sossar ska de utse 30%, etc.


”Låt mig ta eländet från början:

Av de fyra domare som friade en man för två fall av våldtäkt mot barn var två jurister och två socialdemokratiska nämndemän.

Efter några dagars välgrundad och mindre välgrundad kritik i tidningar, radio och tv mot snippadomen kallades nämndemännen till möte med partiets förste ombudsman i Göteborg, Claes Wennberg.

Redan kallelsen i sig är en påtryckning. Och de ord som har använts för att förklara initiativet – ”medlemsvård” och ”coachning” – låter som de kreativa omskrivningar som används i mindre trevliga länder då personer tvingas bort från sina positioner efter att ha misshagat makten.

Mötet resulterade i att nämndemännen begärde sig entledigade.

När avgångarna blev kända och kritik riktades mot partiet, försökte distriktsordförande och riksdagsledamoten Mattias Jonsson få alla att tro att samtalet bara handlade om att undersöka hur de mådde.

Problemet var bara att denne Jonsson inte bara redan varit ”djupt bekymrad” över domen utan även sagt att det var klokt av lekmannadomarna att avsäga sig uppdraget.” Läs mer


Juristdomare har två röster vardera, och lekmannadomare har en, dvs de två juristerna tillsammans hade fyra röster så om lekmannadomarna ville rösta emot hade det blivit 4 mot 2, juristerna vinner. Behövs inga påtryckningar, med andra ord.

Det är nån form av virus i västerlänningens sinne…

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.