Varför blir man gangster?

media

Alla som tänker efter förstår att man blir inte kriminell av att födas i en viss samhällsklass, läs arbetarklassen, därför att om det var på det viset skulle det vara samma sak jorden runt. Man blir det inte heller av att vara fattig.

Vad gör då unga kriminella?
  – Det är värderingarna och moralen i omgivningen, enligt Cambridge-professorn Per-Olof Wikström.
Läs mer: Därför blir ungdomar kriminella. 

Barn gör aldrig som vi säger, de gör som vi gör
Jag talar svenska därför att mamma gjorde det, svårare är det inte. Vi härmar våra förebilder då vi växer upp, och vi suger upp omgivningens värderingar.

Allmänheten känner nästan aldrig till att hela familjer är kriminella
Det är mycket, mycket svårt att vara kriminell i en icke-kriminell familj. Du får väldigt mycket skäll…  omvänt får du väldigt mycket skäll om du inte drar ut på stán på fredagen och stjäl oxfilé i en butik. Det är mycket, mycket svårt att vara icke-kriminell i en kriminell familj. Det går nästan inte, skulle jag vilja påstå. Vi har uttrycket ”sociala arvet”, som beskriver just det här.

Professorn talar om moral och värderingar
Jag hyrde ut ett rum till en parant snart 70-årig kvinna, och det framkom att hennes barn hade varit i fosterhem. De hade börjat strula då fadern, helt oskyldigt, dödats på öppen gata och åklagaren hade inte brytt sig varför gärningsmannen aldrig greps. Jag hörde redan där att det är något som inte stämmer men lät det bero.

Varför blir man gangster?</a srcset=

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.