Varför blir man gangster?

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Alla som tänker efter förstår att man blir inte kriminell av att födas i en viss samhällsklass, läs arbetarklassen, därför att om det var på det viset skulle det vara samma sak jorden runt. Man blir det inte heller av att vara fattig.

Vad gör då unga kriminella?
  – Det är värderingarna och moralen i omgivningen, enligt Cambridge-professorn Per-Olof Wikström.
Läs mer: Därför blir ungdomar kriminella. 

Barn gör aldrig som vi säger, de gör som vi gör
Jag talar svenska därför att mamma gjorde det, svårare är det inte. Vi härmar våra förebilder då vi växer upp, och vi suger upp omgivningens värderingar.

Allmänheten känner nästan aldrig till att hela familjer är kriminella
Det är mycket, mycket svårt att vara kriminell i en icke-kriminell familj. Du får väldigt mycket skäll…  omvänt får du väldigt mycket skäll om du inte drar ut på stán på fredagen och stjäl oxfilé i en butik. Det är mycket, mycket svårt att vara icke-kriminell i en kriminell familj. Det går nästan inte, skulle jag vilja påstå. Vi har uttrycket ”sociala arvet”, som beskriver just det här.

Professorn talar om moral och värderingar
Jag hyrde ut ett rum till en parant snart 70-årig kvinna, och det framkom att hennes barn hade varit i fosterhem. De hade börjat strula då fadern, helt oskyldigt, dödats på öppen gata och åklagaren hade inte brytt sig varför gärningsmannen aldrig greps. Jag hörde redan där att det är något som inte stämmer men lät det bero.

När jag nåt halvår senare grävde fann jag att fadern var en av södra Sveriges mest kända gangsterledare, barnen hade inte hamnat i fosterhem i tonåren på grund av hans död, snarare hans beteende, och han mördades för bara några år sedan, och då var de mer än vuxna.

Den som hade ihjäl honom gick loss, nödvärnsrätten gick in, vilket är helt korrekt, eftersom den avlidne hade jagat en man med en kätting, som i ena änden hade en järnkula. Den jagade vände sig om och stack kniven i gangstern, och det får man om man är så trängd att man har att välja mellan att döda eller dödas. Du kan alltså inte gå in nu och skjuta grannen för du är inte trängd

Visst, vi kan anta att allt det här är så smärtsamt att det görs om i huvudet på damen, och jag serveras lögner, eller så kan vi anta att det är rätt vanligt i den familjen att man blåser i folk ditt och dutt. Men lögner var vad jag hade serverats, och du kan aldrig bygga vänskap, inte ens bekantskap, på lögner och därför måste vår kontakt upphöra helt i samma stund som jag förstår att madame är medlem i en ytterst kriminell familj.

Om jag inte ständigt vill få problem, och det vill jag inte. Skulle jag umgås med kriminella skulle jag utsätta precis alla unga runt mig för nåt som är väsentligt farligare än vad vi normalt sett inser; felprogrammering.

I vår kultur ser man i allmänhet en sån här kvinna som ett offer
Hon har råkat få barn med fel person, och det var dubbelt jobbigt eftersom hennes svärfar ska ha bränt ner hela hennes hus. Jag har inte kollat det men köper att svärfar kan ha bränt ner ett helt hem eftersom han har en son som var gangster. Barn gör aldrig som vi säger…

Men kvinnan var över 40 år gammal då hon plockade åt sig gangsterfadern, som då bara var 17 år, och det säger min erfarenhet ifrån domstolen kan ha fått svärfar att elda. Mannen var 46 år då han dödades.

Därmed inte sagt att vi inte har blandäktenskap, de leder nog alltid och utan undantag till skilsmässa, där en part är icke-kriminell och inte den andra, och det upptäcks först då äktenskapet är igång och barn har fötts. Dessa barn får det knepigt värre därför att de växer upp med dubbla budskap.

Avslöjandet var verbalt brutalt
Damen ville sälja sin bil i Sverige, och hon hade berättat om en arbetslös son, som saknade körkort, och hon kom på idéen att ringa honom och be honom köpa den. Du är välkommen att fråga alla icke-kriminella föräldrar du bara kan få tag på men du hittar ingen som vill pracka på en arbetslös son utan körkort deras bil. Möjligen hittar du folk som vill sälja bilen billigt till sonen, så kan han sälja den vidare och tjäna en hacka, men du hittar ingen som vill sälja en bil, som inte ska säljas vidare, till en son utan körkort.

Damen var på väg över vardagsrumsgolvet mot telefonen då det plötsligt stod klart för henne att hon befann sig i mitt vardagsrum. Hon backade, mumlade nått om att det kanske inte var en så smart idé. Medlemmar ur kriminella familjer får alltid sånna här problem, om de besöker icke-kriminella familjemedlemmar, och de får ofta gissa sig fram vad som kan tänkas vara gångbart och inte.

Jag hade fått veta att den arbetslösa sonen var ”duktig på affärer”
När jag grävde senare, läste artiklar om mordet och kollade domar, kom jag på att sonen var på väg till rätten samman med fadern då denne höggs ihjäl, och de var tillsammans åtalade för bland mycket annat utpressning. Det här vet modern när hon kläcker idéen att sonen ska köpa hennes bil. Hon vet varifrån pengarna kommer, och det är inte ifrån Arbetsförmedlingen.

Du hittar inga icke-kriminella föräldrar som kommer på idéen att sälja nånting alls om de känner till att sonen tar fram pengarna via utpressning, och är du insatt i den kriminella världen vet du också att det yrket är livsfarligt.

De brukar dö mycket tidigt; utpressarna
Denne son körde sen officiellt ihjäl sig på en MC, och det får ingen mig – som har suttit i rätten – att tro på. Det är mycket lätt att preja en MC av vägen, och det är det öde utpressarna ofta möter. Killen som körde ihjäl sig före 30 års ålder, och som hade ett barn, har givetvis inte haft en sportmössa att skaffa sig hållbara värderingar eller en moral som bär en genom livet utan trubbel. Inte med en farfar som eldar hus, en far som är supergangster och en mor som säkerligen har ”bett” – läs krävt –  om ”tjänster” förr, som kostat pengar…

Barnet var redan i fosterhem då denne fader ”körde ihjäl sig” och farmodern var förbjuden att ha kontakt med barnbarnet. När jag hörde det förstod jag att det var nått väldigt stort därför att det beslutet är mycket ovanligt. Gissningsvis känner man till att damen var mycket förtjust och stolt över att sonen var ”duktig på affärer” och då vill man bryta det vi kallar för det sociala arvet så man inte får en ny generation utpressare.

Damen, uppväxt i samhällsklass 1-2, slutade hyra rum av mig samtidigt som jag själv var i Indien, hon flyttade alltså ut medan jag var borta, och stal ett modem och en elfil på vägen ut, samt hade eldat i en soffa hon aldrig ersatte, och jag fick det därmed bekräftat att medlemmar ifrån kriminella familjer kan man inte ens ha i sin närhet. Förr eller senare blir du deras brottsoffer.

Problemet är att våra unga har dem i sin närhet hela tiden
Aftonbladet kör idag, som så ofta, hemma hos reportage hos gangsters.

Den typen av reportage finns inte på kartan att du kan få se t.ex. på norra Cypern. Man är mycket, mycket medvetna om att alla vuxna är de ungas förebilder.

Tanken att göra gangsters till celibriteter är helt absurd och konsekvensen förödande.

Förutom att vi badar de unga i Sverige i PR för kriminalitet har vi dessutom en f.d. rikspolischef som tydligt visat vad man är ute efter nämligen att driva sin ”sociologi”: Kriminell kan man bara bli om man föds i samhällsklass 3-5, och det blir man bara om man är fattig.

Kriminell blir du därför att dina förebilder är det
I ena familjen blir du utskälld för att du torskade, så polisen tog dig, och i den andra blir du utskälld för att du begick ett brott som ledde till att polisen tog dig. Det är två helt olika världar.

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Böckerna finns i alla de former hos Bokus!

Om Lena Holfve 787 artiklar
Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.