Vad händer när sociologin faller?

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Sociologin, i min beskrivning, står för att ingen kan bli eller vara kriminell som inte kommer ifrån socialgrupp 3-5. Det blir man bara för att man är fattig, punkt slut. Den ligger bakom att man i åratal har frågat folk som sitter på kåken vilken socialgrupp de kommer ifrån och de svarar; 3-5. Givetvis.

Den ligger bakom att vi har en gigantisk hjälpindustri
Den ligger bakom att jag skrev en artikel om att de unga som döms får i verkligheten livstid redan som artonåringar. Den ligger bakom att vi bytte från det som kallas för allmänprevention och gick över på individualprevention. Det förstnämnda är att man brett via media meddelar att det kostar ett år att bryta sig in i ett hus t.ex. Den sprider man genom att meddela allmänheten vilka konsekvenser olika brott får. Individualpreventionen anger att alla påföljder ska vara bra för brottslingens utveckling. Vi har också det omvända nu; det sprids i världen att vi är en bra brottsplats.

Det spelar ingen roll om du tittar på mord, inbrott, misshandel, vad som, samma spikraka kurva uppåt med start 1975 – 1980. Det tog folk ett tag att fatta att allmänpreventionen var borta.

Spikrakt uppåt
Sen vi fick individualpreventionen och den rokaden har all brottsstatistik rakat i höjden spikrakt uppåt och den vill många sätta i samband med att det började komma invandrare till Sverige.

Det stämmer bra det att vi fick in utländska ligor snabbt. Den första ligan som kom var ”Skomakarligan” som sålde narkotika därför att riskerna sjönk som en sten i riket.

Kriminella är affärsmän
De kalkylerar risker som alla andra. Däremot finns det inget i statistiken som tyder på att arbetskraftsinvandrare t.ex. skulle vara mer kriminella än Svensson.

Tagit 30 år
År 2017 skriver SvT:  Omfattande stölder av ridsadlar – kopplas till utländska ligor | SVT …   det hade de inte kunnat skriva ens för två år sen för det var också ”rasism” då. Vi har ideologi-politik som drivkraft, inte realpolitik.

DN skriver år 2018: Utländska ligor begår allt fler bostadsinbrott i Sverige. – DN.SE.
Jag nästan gapar av förvåning!
Inte över att det är så utan för att man numera meddelar det.

Fritt fram mer eller mindre för socialgrupp 1+2
Sociologin har ingalunda införts brett, den tar sig in överallt, för att det är ”synd om socialgrupp 3-5 som har det så svårt att de måste bli kriminella” (vilket är ett ohyggligt förakt) utan för att eliten aldrig ska omfattas av kriminalpolitiken och dess verkställande institutioner t.ex. domstolarna.

Man ser detta tydligt om man läser de utredningar som gjordes på 70-80-talet av UD, där det stod helt klart att diplomater ofta övergav sina barn, vilket i alla andra samhällsklasser hade lett till ofta en livslång fosterhemsplacering.

Skedde aldrig, aldrig någonsin
Den typen av åtgärder har också sin spjutspets riktad mot socialgrupp 3-5. Jag har personligen haft med två grabbar att göra, ett fosterbarn och en övervakning, som kom ifrån socialgrupp 1 och de hade båda fått kämpa som blådårar för att få nån att överhuvudtaget lyssna.
 – Din pappa kan inte slå din mamma blodig, han är VD på det stora multiinternationella bolaget XX…
Killen omhändertogs när mamman dött, och hamnade lite senare hos mig.

När sociologin faller kommer nio av tio lägga av direkt
Allmänpreventionen fungerar nämligen som klockan. Så snart folk ur t.ex. politikeradeln får klart för sig att den och den har arresterats och den och den har häktats, och den och den har dömts, så lägger nio av tio av direkt med vad de själva håller på med.

Vi blir av med stora delar av korruptionen i ett nafs, och förr eller senare lär vi återgå till den välfungerande allmänpreventionen brett och det samma gäller ”vanliga” kriminella. Blir riskerna för stora drar de öronen åt sig och det är främst risken för upptäckt som kan avhålla folk ifrån att begå brott. Den risken betyder oändligt mycket mer när de kalkylerar risk än vad långa påföljder gör.

Sociologin dör när folk anhålls för grova brott trots att de bevisligen inte är fattiga…
– Alltså kan man tydligen vara kriminell fast man är rik då?!?  I den sekunden den tanken kläcks dör sociologin.

Blir säkert dominoeffekter
När sociologin har fallit, och allmänpreventionen återinförts, kommer vi fram till att det som kallas för ideologipolitik lär få så mycket stryk att jag inte tror att den ens överlever och vi skiftar över till realpolitik.

Folk kommer inte tro sina öron då de förstår på djupet att man i trettio år har förtigit att det flyger in ligor enbart för att begå brott, och så ut igen, in igen, ut igen därför att man har skapat en fantastisk brottsmarknad i Sverige. Förr eller senare kommer unga forskare, som inte är fullständigt marinerade och hjärntvättade, ta sig an detta.

Jag levde i ett samhälle med allmänprevention från det att jag föddes till 1975-78
Jag lever nu i ett samhälle där hela rättsväsendet bärs upp av den, och den fungerar som ett tickande välsmort urverk.

De har tagit en inbrottstjuv här i år, han hade tagit tre villor, och det fallet följer nu pressen och sen lär man ut den vägen att det kostar 3 års fängelse att ta sig in i folks villor.

Människan handlar alltid utifrån den förväntade konsekvensen
Det som händer därefter är att det tar tre till femton år innan nån vågar pröva igen för riskerna och konsekvenserna är för stora.

Energikillen Siwert skrev om mig att ”rättvisa” är för mig centralt och förklarades väl av att jag har solen i det nionde huset. Det finns berättelser sen min barndom som visar att så är det. Finns saker jag gjort i vuxen ålder vars drivkraft är densamma t.ex. då jag drog igång folkresningen mot lasermannen.

Däremot reagerar jag sällan om jag själv drabbas av orättvisa utan elden tänds som när jag förstod hur de ”utmattade” behandlas, och jag startade UMS.

Det är inte speciellt tjusigt att kalla 1,7 miljoner svenskar för ”psykiskt sjuka” när de är, som Petra var, svårt mögelförgiftade.

Jag är heller  inte främmande för att jag om några år t.ex. skriver en hel bok om sociologin, och den vägen hjälper till att putta sociologin av tronen. Det skulle jag med glädje vilja göra för den är avskyvärd och allt annat än rättvis.

 

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Böckerna finns i alla de former hos Bokus!

Om Lena Holfve 737 artiklar
Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.