Utpressare på besök

Skärmavbild    kl

Skärmavbild    klBedrägerier och utpressning har ökat lavinartat, och skälet är att de använder Internet, och kan på en minut attackera tiotusentals.

I detta fall påstår utpressaren att de känner till ens lösenord man brukar använda, och att de via spioneri inne i ens dator har sett att…  Det är nys. De tar en rövare, och denne vill ha runt 12.000:-.

Byt lösenord, gör det varje kvartal hur som, och strunta i dem, och betala absolut inte en krona, kör virusprogrammet, och varför förklaras under utpressarens mejl.


olagahot
Jag öppnade brevhuvudet och såg att även fulkod var medskickat så jag kör virusprogram nu

De så kallade porrmejlen har skickats till miljontals internetanvändare runt om världen. Innehållet går ut på att få mottagaren att tro att hackarna har hackat mottagarens dator och lyckats filma dem när de porrsurfar. Vissa av dessa mejl innehåller även lösenord som avsändaren lyckats komma över från läckor av användarkonton, allt för att skrämma upp mottagaren och få denne att betala bitcoin i lösensumma. Annars hotar avsändarna med att publicera ”filmen”.

Men det finns naturligtvis ingen film; hackarna har inte alls hackat datorn. Icke desto mindre har dessa porrmejl varit, och är fortfarande, en stor framgång för utpressarna som tjänat grova pengar på lurendrejeriet.

Nu har forskare på ProofPoint hittat en ny variant av dessa mejl som installerar ett program som försöker komma över information på din dator, och/eller installerar gisslanprogram, skriver Bleeping Computer.

 

I ProofPoints rapport beskrivs att e-postmeddelandena inkluderar en länk till vad avsändaren påstår vara den film de spelat in med mottagarens ”aktiviteter”, vilket det givetvis inte är. Istället går länken till en nedladdning av den skadliga koden Azorult som infekterar din dator, söker igenom din information och laddar ned gisslanprogrammet GandCrab. Azorult-programmet ligger i en zip-fil med ett namn på formatet Foto_Client89661_01.zip.

Källa

Efter porrmejlen och bombmejlen – nu kommer mordmejlen …

Så går porrutpressarna till väga | SVT Nyheter

 

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

2 kommentarer

  1. Det kommer såna till jobbmailen ibland men det var bara att lägga in en spärr på ett ord som alltid förekommer (b1tc01n) så försvinner dessa. Skulle det vara nån kund som vill använda såna betalningsmedel blir det ändå ingen affär.

  2. Råkar ut för lite sådan spam ibland i mim stationära. Inte så myckt nigeriabrev som förr dock. Händer ibland att det rings upp från sjölvaste ”pyttenjuk”. Det slår aldrig fel att den uppringande pratar engelska med indisk brytning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.