Det problemet har vi haft mycket länge, och det är stundtals helt absurt. Ingen vinner mot staten, är nog sant det. Detta problem leder sen till att många tror att det är samma sak i de allmänna domstolarna, och den bilden har inte jag. Det är i Förvaltningsdomstolarna man ser demokraturen – diktaturen – och den sitter nog i huvudet på folk inne i systemet. Vi fälls också ofta i Europadomstolen.
I en demokratisk rättsstat är tilliten till domstolarna central. En ny undersökning bland Sveriges advokater visar att förtroendet för förvaltningsdomstolarna, där bland annat skattemål hanteras, är lågt. De är rättsosäkra och partiska. Detta borde bekymra politiker och domare, anser Sven-Åke Bergkvist och Carl Göransson.
I allmän domstol – alltså tingsrätterna, hovrätterna och Högsta domstolen – hanteras något förenklat brottmål samt mål där enskilda möter enskilda. Det kan handla exempelvis om två parter som är oense hur ett avtal ska tolkas, en skadeståndstalan eller en skilsmässa.
Förvaltningsdomstolarna – förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen – hanterar mål där enskilda möter staten. I domstolarna hanteras mål som rör allt från skatter och socialförsäkringar till tvångsvård och ekonomiskt bistånd. Läs mer
Då frågar sig folk om det inte är samma i brottmål t.ex. och där är det väsentligt svårare för ingen hinner bli kompis med någon. Inte sällan far det runt omtalade mål som är rena lögner. Vi synade t.ex. Christinafallet. Jag ser det ibland som ett psykologiskt försvar; man hittar på för att försöka få omgivningen att köpa att man är oskyldig.
Varför släpps folk snabbt, varför är straffen så låga, undrar många
Politik, sociologin, det kollektiva medberoendet ligger bakom det, och en domstol måste följa lagen, och är den skriven som den är blir det en av effekterna. Men all forskning visar också att det är risken för att åka dit som kan avhålla folk. Inte långa straff i sig. Risken att åka dit i Sverige är mycket låg.
https://www.youtube.com/watch?v=xsj_xhOuC4U
Lämna ett svar