Två domar, som många inte förstår

DOM Meddelad i Lund

DOM Meddelad i Göteborg

Båda domarna visar tydligt hur domstolen har resonerat.


Sverige blir det sista landet som förstår att Vattenbärarens tidsålder har kommit och att USA allra minst representerar den mänsklighetens framtid som detta i grunden kollektivistiska och sociala (socialistiska) tecken utlovar. Sveriges horoskop rymmer Vattenbäraren men i en korrupt version. Liten tuva stjälper ofta stort lass och störningarna i kartan finns där även om de är svåra att se. Källa Siwert


Jag citerade Siwert ovan därför att jag var ute efter; Sverige blir det sista landet som förstår …

Det finns mängder med människor som anser att förtal inte finns, yttrandefriheten ska värnas, till och med ISIS flagga, liksom PKK:s, är yttrandefrihet.

Alla får bajsa, det blir dock liv om du bajsar på dansgolvet
Få skriker;
-Vi har rätt att bajsa var vi vill! Ingen bestämmer var jag ska bajsa!!!

Men det är en mycket vanlig uppfattning, förmodligen för att det inte längre är kriminaliserat (allmänt åtal) liksom mobbing inte är det, som faktiskt driver den linjen att du ska få säga precis vad du vill.

bennyGeneral Motors la ner hela Sverige med just den motiveringen att i Sverige får man det. ”Jag tar hellre ett par månaders helvete än ett helt liv”, som VD sa.

Jag tror inte att han åsyftade lagstiftningen, enda landet i hela världen där du kan förtala folk och komma undan med det, utan mentaliteten – att folk ens vill!

Vi spöar till och med USA då det gäller självmord, och bakom ligger inte sällan förtal och mobbing. Vi tänker inte i karmatankar, ​Divine Karma, så folk anser att det är helt ofarligt att förtala folk. Jag hör aldrig förtal i TRNC. Mentaliteten finns inte ens.

Vi har miljoner som anser sig ha rätt att skada folk
Det är bara att studera den svenska hat-attack-litteraturen! De värnar yttrandefriheten? Bullshit, de är elaka. Ingen utanför Sverige skulle ens tro mig om jag sa att den journalist som främst drevade ner Benny i graven har jobbet kvar, är inte gripen, än mindre dömd!

Åklagarnas text nedan visar rätt tydligt att brottet förtal tar de inte i, du får stämma själv

 

Förtal och förolämpning

svenskarGrundregeln är att åklagare inte får väcka åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning. Initiativet till åtal ligger istället hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det finns dock några viktiga undantag.

En första förutsättning för att åklagare ska kunna väcka åtal är att brottet har riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan. En andra förutsättning är att åtal ska, som lagen säger, anses vara påkallat från allmän synpunkt.

Förtal och grovt förtal

När åklagaren ska bedöma om det finns särskilda skäl för att väcka allmänt åtal har det betydelse vad det är för uppgifter eller bilder som har spridits, hur och till vem uppgifterna/bilderna har spridits och vad det har fått för konsekvenser för den utsatta personen. Ju allvarligare brottet är, desto starkare skäl finns det normalt för att väcka allmänt

Exempel när det kan vara påkallat att åklagare väcker åtal:

Stor spridning (exempelvis på internet) av påståenden om att en person har begått ett allvarligt sexualbrott.

Det krävs inte alltid stor spridning (alltså att uppgifter sprids till många personer) utan i vissa fall kan det göra brottet särskilt allvarligt om påståendena lämnas till personer som känner den som utsätts för förtalet (exempelvis arbetsgivare, arbetskamrater eller familj).

Förolämpning

För att brottet förolämpning ska falla under allmänt dvs. kan åtalas av åklagare, krävs att det är fråga om någon av två specifika situationer:

  • förolämpning mot en person i samband med hans eller hennes myndighetsutövning
  • förolämpning med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck

Därutöver krävs att det varit fråga om förolämpning av allvarligt slag. Det kan det vara till exempel vid återkommande förolämpningar under en viss tid eller om någon utsatts för allvarliga förolämpningar på exempelvis sin arbetsplats eller i sitt bostadsområde. Enstaka uttalade grova skällsord är i allmänhet inte tillräckligt för att åklagare ska kunna väcka åtal.

Påföljder

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för förolämpning är böter. Om förolämpningen bedöms som grov kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Kan det vara fråga om andra brott?

Vissa fall av förtal och förolämpningar skulle också kunna bedömas som andra typer av brott. Exempel på sådana brott är olaga integritetsintrång, falsk tillvitelse, hets mot folkgrupp och ofredande. I sådana fall får åklagaren bedöma om det finns skäl att åtala för antingen förtal/förolämpning eller det andra brottet, eller om det kan finnas skäl att åtala för bägge brotten.


Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.