Testas vi hårt, just nu?

Enligt energifolket måste vi välja sida och väg före månadsskiftet, och sekunder efter det att jag hade förstått det kom ett brev ifrån Den Svenska Staten…  För att göra en lång historia kort; när jag insjuknade föll allt, vilket är normalt då man blir just väldigt sjuk, och jag föll från högsta kreditvärdighet ner i källaren på sex månader. Bland annat betalade jag räkningar tre gånger eller inte alls.

Det är så en hjärna i dimma beter sig och nio operationer totalt i kraniet gjorde mig inte smartare direkt. Samtliga bolag och jobb las ner, och när jag la ner en enskild firma löstes fem periodiseringsfonder upp plus att jag hade en obetald vinstskatt så jag hade snabbt skatteskulder.

Jag begärde anstånd men fick det galanta svaret; ”Sjukdom är inget skäl för anstånd.” Jag har frågat såväl här i TRNC som i Indien hur de hanterar sånt och båda länderna ger en som är sjuk i tre år anstånd i fyra år. Trots det väljer jag bort att bomba riksdagshuset eller Skatteskrapan.

Den typen av katastrofer skrivs av efter fem år, i realiteten sex, och min skulle väl skrivas av inom kort MEN brevet jag fick gick ut på att de skulle ta halva min pension. Jag överklagade, och innan rätten ens hunnit ta i saken meddelades att de tar hela pensionen.

De anser plötsligt efter snart sex år följande t.ex.; jag hyr ut mitt hus i Sverige, och det är en inkomst, och jag har rätt att bo och äta så jag har vad jag behöver så då kan man ta pensionen. Jag hävdar; sant att det kommer in vad de säger MEN  jag betalar två lån, fastighetsskatt, fastighetsförsäkring  så överskottet är en tusenlapp. Jag ringde SKV och frågade hur de räknar avseende husuthyrningar, och de rabblade; ta hela hyresintäkten, dra av 40 000:- i schablon för lån t.ex.  + dra av 20% och resten är kapitalinkomst.

Nu ligger ärendet i rätten, får vi se vad de säger, och vinner jag kan staten överklaga i åratal och gör det också om jag är utsedd som prejudikatfall dvs man vill testa en lag t.ex. ända upp i högsta instans. Är jag det inte brukar de nöja sig med en rätts dom.

Under tiden man strider gäller deras beslut och sen kan man få tillbaka pengarna om några år och det kan bli tolv år rätt lätt.

Samma dygn skrev en kollega till mig att vi måste ses, och jag svarade utan att förklara varför att det går inte, har absolut inte råd, och jag fick svaret; Kom hit, jag betalar resan, vilket innebär att jag ska längre ner i Asien i slutet av mars där man kan leva på få kronor om dagen om man är fiffig. Det passar utmärkt nu!

Samma dygn, helt otroligt, dyker min hyresvärd i TRNC upp på min terrass, och vill ha min hjälp att översätta texter till svenska, för han vill hyra ut lägenheter till oss. Han känner bara tre svenskar;mig och ett mycket välfungerande par.

Jag berättade vad som hänt, och han lär aldrig slänga ut mig… en hemlös svensk pensionär mindre, med andra ord, och de är redan över 10 000, och jag börjar förstå hur det går till att de blir det. Svenska Staten har bestämt att jag får bo för 2450:-  men min hyra är i verkligheten 4500:-.

Verkligheten och Den Svenska Staten sover inte i samma säng
Värden och jag gjorde upp nu att om svenskar hyr får jag 5% som dras av från min hyra med start efter sommaren så ni kommer få en länk högst upp med texten;
– Besök TRNC!  🙂

Han tror helt felaktigt att jag kommer att producera en sida som i morgon måndag men jag kommer göra en hel blogg…. därför att på sikt blir det lättast för mig. Jag slipper 500 mejl;
-Vilket flygbolag ska man välja? Det lär framgå i den bloggen.

Samma dygn, helt otroligt, dök en räddande vän upp, som bor på hotell nu, som kliver in och hyr mitt gästrum i fem veckor, så jag kommer ner i den summa den Svenska Staten har bestämt att jag får bo för så februari – maj ser rätt lugnt ut, och när sånt här händer ställer jag alltid frågan;

Vad ska jag lära mig nu då? Varför händer detta?
Jag tror att jag förstår det här… om tingsrätten ger Den Svenska Staten rätt, och det brukar den göra, så måste jag längre ner i Asien, och har inte råd att bo i TRNC om inte mängder med svenskar skulle hyra min värds fina lyor.

Jag frågade skatteverket här vad jag ska skatta, om jag skriver ut mig helt från Sverige, och de sa 1% som utlänning och om jag fattade saken rätt får man ett bankkonto dit man styr precis alla sina inkomster så ombesörjer banken att skatten dras. Tjänar man jättemycket ökar den, banken håller koll på det, men det lär jag som är ointresserad av sånt aldrig göra. För mycket pengar gör folk giriga och snåla. Obs! Bankerna här är inte som i väst, det är ett helt annat och mycket smart banksystem.

Havet lär inte börja storma före maj-juni, eftersom det – helt otroligt – kom in en massa, massa hjälp som från ovan. Före maj-juni bör första rätten ha sagt sitt och ämnar de ta hela pensionen länge har jag inget val. (Meningen, säger Universum, Den Högre Makten / Gud.) Huset är osäljbart, då lånen överstiger värdet, men jag kan sluta betala lånen så tar banken huset, och äger man inget i Sverige får man skriva ut sig, och det får man inte om man äger nått där uppe – förmodligen enda staten i världen där det är så. Om jag inte har nått hus blir det svårt att se hela hyran som en inkomst, så då bör jag få tillbaka pensionen… ungefär så gick mina tankar tills jag kom fram till att..

Jag har fått en gigantisk present!
Gissningsvis kommer det sluta med att jag skriver ut mig helt och i den vevan gör jag mig också helt oberoende av Den Svenska Staten och dess pensioner. Folk tror ibland felaktigt att jag avskyr Sverige och svenskar – jag avskyr regimen och den ondska som råder där uppe och som ofta känns som en ond demon.

Jag gillar tanken… nån grinig och utstuderat elak tjänsteman, som befinner sig i de lägre frekvenserna som många av dem gör, säger mig att nu, nu ska jag på nåder få tillbaka pensionen så kan jag svara;
-Behåll den! Jag driver numera ett hem med sexton rum för sjuka svenska kvinnor i Asien… min hund, som fick importeras, hälsar!

The following two tabs change content below.
Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär.

4 Comments

  1. Allting skärps upp! I Sverige är förbehållsbeloppet (existensminimum) runt 4 900 från och med 1 januari. Men allt är bara klyschor på papper verkar det som. När kommer bloggen om TRNC?

6 Trackbacks / Pingbacks

  1. Testas vi hårt, just nu? – Författare Lena Holfve – Life, Death and all between
  2. Läsarbidrag; Hur ser du på Sverige? - Författare Lena Holfve
  3. Nått dygn kvar… - Författare Lena Holfve
  4. Tre dagar kvar… - Författare Lena Holfve
  5. Vi har numera bara en rätt, och inte ens ett land - Författare Lena Holfve
  6. Steg sex: Offentliga finanser går åt helvete - Författare Lena Holfve

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.