Säger mycket om Ankdammen

annawahlgren

Jag läser om Annas nya bok idag, och jag får inte skriva om den, inte citera ur den före den 5 september, men det finns en del att lära via Anna, och innan en artikel om själva boken kommer.

Vi umgicks ofta i Stockholm i princip från min debut fram tills dess att Anna flyttade upp till Gastsjön. Anna kontaktade mig då jag debuterat med ”Älska lagom”. Hon hade precis hamnat i en fosterbarnsdebatt, och de som ringde henne om den slussades vidare till mig våren 1984. Jag fick också enormt mycket debutanthjälp.

Jag slutade sen som yrkesförfattare, lämnade medvetet precis hela den världen, och kontakten återupptogs av mig då jag hade sett ett TV-inslag för nu tio år sen med dottern, som i princip talade om mig. Fel, ljög om mig, och jag blev väldigt arg, vilket jag kan bli även om det är sällan. Vart femte år?

Birgitta på den tiden

Dottern, som gett ut en skandalbok, satt i nån studio och påstod att ”hela kultureliten visste, men ingen vågade säga nått”… underförstått att alla var rädda för Anna alt. för att hon var berömd?

Det var vi andra också som fanns runt Anna vid denna tid; TV-programledaren Birgitta Sandstedt och författaren Åsa Moberg och jag själv var mer eller mindre mantalsskrivna i media. Mest igenkänd på stán var nog Birgitta.

Det denna då snart femtioåriga dotter påstod var alltså att jag skulle ha sett mellan fingrarna, och jag skulle inte ha dragit Anna i öronen, om barn for illa?  Och vi allihop ska ha skakat som asplöv inför Anna? Nys, och ett direkt förtal av många kolleger. Anna har dessutom alltid varit kontroversiell, i en mycket liten igenslammad ankdamm, så nån fiende hade säkert ringt soss om det hade funnits skäl.

Åsa på den tiden

Under samma program påstods också en sex, sju saker jag vet 100% säkert inte stämmer, och av typen; ”vi fick inte gå på dagis!!!”, och jag minns att jag sa högt hemma;
-Vad i helvete är detta!?! Ni gick på lekis!!! Dagis fanns knappt än…

holfve
Lena på den tiden

Jag kontaktade Anna direkt efter programmet därför att ingen ska behöva ta sig igenom den förtalskampanjen som sen stod på länge, solo, och speciellt inte som jag var där då.

Intressant är också att jag blev tillfrågad om jag kunde vara bakjour, Anna skulle flytta upp till Jämtland, dottern skulle vara kvar i stán, och kunde jag rycka ut om något hände fram tills Anna själv hann ner till sta´n, och jag sa nej.

Jäntan var då 17 år, och jag sa nej därför att jag såg en drama queen, och det kan man nog lätt bli om man har en ytterst stark men också berömd mor. Döttrar ska  ju i princip ”bräda” oss, och vi ska gå ur tiden. En del tar den uppgiften på blodigt allvar, och andra inte.

Sverige är det enda landet i världen där du kan förtala folk, och komma undan med det, också om offren tar livet av sig á la Benny Fredriksson. Detta faktum fick General Motors att lägga ner Sverige, och VD gjorde det med orden:
benny-Jag tar hellre ett par månaders helvete än ett helt liv.

Och grundbulten i hela förtalskedjan runt Anna var lätt att urskilja. Det kokades soppor på många småspikar.

Exempel: vem som helst kan påpeka att hon har varit gift sååå många gånger men den kritiken faller om man vet om att hon gifte sig alltid. Kritikerna kan ha varit gifta noll eller en gång men haft 200 förhållanden…

Om Anna hade haft 200 förhållanden hade hon alltså varit gift minst 199 gånger. Det genomsyrar också den Anna jag känner; det ska vara på riktigt.

Anna i Goa, se kategorin Indienresan 2019

Det skapades också skandaler runt andra kolleger, och en jag tänker på är Per Wästberg, och nu tio år senare ser jag inga namnkunniga författare av Annas kaliber.

Hon var ensam om att ”avslöja” dagis, som ett exempel. Idag vet vi att vi har en familjepolitik som gör barn psykiskt sjuka, och det var just vad fru Wahlgren sa kommer att hända. Anna är en riktig för-fattare, vilket jag också känner nu när jag läser den bok hon sagt blir hennes sista, och som har inspirerat mig på ett nästan osannolikt vis.

Jag vet inte hur det kan ha gått till, men det är lite häpnadsväckande att två orädda författare stukas, Anna och Per, lagom när den femte växeln läggs i avseende fascistbygget, som nu befinner sig cirka tio år efter USA:s. Dreven mot dem båda kan, utan överdrift, kallas för just fascistiska, och det är bara att slå upp tidningen så är det attacker hit och attacker dit.

Ungefär 1 460 000 000 i träffresultat på ordet ”attack”, som vi delar med engelskan, men det är samma våldsamma och sjuka kultur där dömandet ska vandra från domstolarna över till en pöbel.

Spread the love
Om Lena Holfve 9833 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.