Svensk historia

svenskar

Skärmavbild klDet finns rätt många i riket som uttrycker vad männen i videon säger.

Generationen före min kallades för ”den tysta generationen”, (1925-1944), och det var förbjudet för läkare att t.ex. säga till någon att denne var döende.

Föräldrar kunde omöjligt informera flickor om vad mens är för något, tal om sex var helt uteslutet, och man nämnde aldrig någonsin nått privat. Gå i terapier fanns inte på kartan. Fanns ingen som talade ut mot betalning i pressen om sin skilsmässa.

Om du hade sagt före 1968 att du sover dåligt då det är fullmåne hade du klassats som helt galen.

lilltrollBit ihop och tig
Jag skrev en artikel förut om hur vi fick den pratkultur vi har idag.

Vi har aldrig pratat så mycket som nu!
MEN det existerar folk som är upprörda över att det inte är tillåtet att kalla diverse folkslag för djungelapor.

Men dagens underhållningsförfattare visar vägen att yttrandefrihet är att vara så elak som det bara går att vara. Man läser dagligen om dem, name droppers, och de attackerar än den ena, och än den andra.

Däremot är det sant att svenskar inte kan komma till Cypern nu och yttra sig, och jag tror inte att servitörerna eller chaufförerna gråter ihjäl sig.

Vi är hopplöst oartiga och ohyfsade

Tystnadskultur – Axess

Soldatgenerationen (1905-1924)

Generationen kallas i USA för The Greatest Generation. Stora händelser som karakteriserat soldatgenerationens liv är den ekonomiska krisen (den stora depressionen) som följde börskraschen 1929, andra världskriget och Pearl Harbour. Från att ha varit en generation med väldigt många personer finns idag väldigt få människor kvar från den här tiden. Med tanke på att de levde under kriget är typiska karaktärsdrag för soldatgenerationen att de är sparsamma och plikttrogna. Deras tro på nationella institutioner är stark.


Den tysta generationen (1925-1944)

Till skillnad från soldatgenerationen är Den tysta generationen en mindre generation. Även om de också är präglade av andra världskriget ligger mycket fokus på vägen tillbaka. Stora händelser som Den tysta generationen fått uppleva var bland racet att bli första människa på månen, kalla kriget och koreakriget. Personer från Den tysta generationen följer gärna samhällets regler och vill jobba med systemet, istället för mot det. De är ofta flitiga och lite försiktiga.

Baby boomers (1945-1964)

Ekonomisk tillväxt är temat när den stora generationen Baby Boomers växte upp. Konsumtionen ökade och de hade råd med en högre levnadsstandard än tidigare generationer. Stora händelser i Baby Boomers liv är bland annat Watergateskandalen, festivalen Woodstock och mordet på Robert F Kennedy. På svenska kallas generationen även lite skämtsamt för Köttberget. Termen myntades från början av politikern Pär Nuder. Baby Boomers är idealistiska och med tanke på att p-pillret blev godkänt på den svenska marknaden 1964 var generationen med om en sexuell revolution.

Läs mer

Om Lena Holfve 18098 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.