Ska man lära sig språket?

Ja, möjligen för att fatta vad min chaufför och krogägaren talar om…  Jag är inte tvärsäker på att lokalbefolkningen ens vill att vi kan turkiska….

Om vi lär oss det kan vi flytta utanför de engelska områdena, och då kostar allt minst hälften. Vi betalar nu i runda slängar dubbelt för att i princip alla kan engelska.  En kaffe kostar fyra kronor istället för två, och en middag ute 80 istället för 40 sek.

Här finns inga påtryckningar alls att vi ska lära oss lokalspråket, inga statliga kurser, man ser lappar här och där uppsatta, folk som erbjuder lektioner.

Jag som är språkkänslig känner nog att du måste kunna ett språk på djupet, läsa lokala författare och tidningar i säkert tio år, för att inte missuppfatta, i ett, inte missa nyanser. Vi tror ofta att vi kan engelska, vi kan inte det i den omfattning vi tror, och har felimporterat massor.

Allas lika värde… felimport, korrekt är: alla har rätt till värdighet. FN talar om dignity, inte value.

Om Lena Holfve 18240 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.