Mötesfrihet är människors frihet att hålla möte och demonstration på allmän- eller avskild plats utan ingrepp från statsmakten. Mötesfrihet är tillsammans med organisationsfriheten och yttrandefriheten en förutsättning för folkets deltagande i demokratin. I Finland och Sverige liksom i de flesta demokratier är mötesfriheten skyddad i grundlagen.
Begränsningar i mötesfrihet kan finnas om mötet syftar till planering av brott, våldsamt upplopp eller brott mot lokal ordningsstadga. I Sverige finns lagstiftning avseende mötesfriheten reglerad i Regeringsformen samt i Ordningslagen (1993:1617). I ordningslagen regleras bland annat krav på tillstånd och/eller anmälan av allmän sammankomst samt Polisens rätt att inställa, upplösa och förbjuda allmänna sammankomster.
En grundlag kan inte upphävas…
För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut som till exempel begränsar människors fri- och rättigheter. Det är möjligt att anordna en folkomröstning i en grundlagsfråga.
Lämna ett svar