Peters princip, våra mediokra tjänstemän, och hur vi fick en pratkultur

Skärmavbild    kl

Jag mötte en tjänstemannasvenska i Indien som sa mig;
-Sverige styrs av de mediokra.

I alla generationer finns det rebeller, ungdomar som gör uppror, och i min hade vi Almstriden i Kungsträdgården, ockupationen av kårhuset och Vattenklockan, och det var en liten klick ledare,femtio personer?, som alla var födda mellan 1945 och 1950. Vi kan vidga kretsen och säga femhundra individer; kompisars kompisar…

https://www.youtube.com/watch?v=878_ZPU9j84

Detta utespelar sig 1965-1971 och inspirationen kom ifrån studentrevolterna i Paris
Jag själv var inte på något sätt medverkande, jag var ointresserad samt sjuk under almstriden, och när den striden stod var jag 18 år. Däremot skrev jag i ”Pockettidningen R” nått avsnitt, jag deltog i boken ”Skola i fosterland”, men grupper, partier etc har aldrig varit min grej förmodligen pga mitt döva öra. Jag föredrar att möta människor en och en, i en stor grupp kan jag få problem att höra vad folk säger. Jag jobbade som programledare på skol-TV under denna tid.

Men jag har träffat dem alla, många gånger, och jag lyssnade på en del debatter, och nästan samtliga ”köptes snabbt upp” av staten.

Jag tar två exempel:
Katarina Engberg var i slutet av 1960-talet ordförande för SECO. Engberg är departementsråd och chef för Sekretariatet för analys och långsiktig planering vid Försvarsdepartementet.

Carl Bildt var en ledande figur under den stora lärarstrejken 1966 då många elever blev strejkbrytare påhejade av staten.

Vi hade under dessa år ett paradigmskifte, precis som vi är mitt inne i ett nu, och när vi kom ur det förra hade de välbetalda statsjobb i princip allihop, och gemensamt för dem är att de är reagerare.

Redan som unga reagerade de, men de kan inte skapa, inte bygga, inte agera, de är kopiatorer – de kan reagera, och prata, så vad vi studerar nu är de första ledarna av pratkulturen. Generationen innan kallas ofta för ”den tysta generationen” – man skulle t.ex. inte säga till folk att de var döende, som läkare. Man teg om det mesta… pratkulturen är alltså en ungdomsrevolt mot de som teg och handlade, de som byggde Sverige, uppfann stora saker i världen.

Varför ville då staten köpa upp dem?
Bästa sättet att få tyst på dem, och man kan nog påstå att det behövdes. Vi talar om århundradets pratmakare.

Men deras karriärer har inte sällan sett ut så här…

Peters princip lanserades av Dr. Laurence J. Peter. Innebörden av Peters princip är att alla framgångsrika medarbetare i en hierarkiskstruktur kommer att befordras till sin högsta kompetensnivå eftersom de har visat sig vara bra på det de gör. Efter detta kommer de att befordras till sin inkompetensnivå.

px Peters principleFöljdsats 1: Om tiden och antalet trappsteg är tillräckliga kommer varje anställd att klättra till och stanna på en nivå högre än dennes kompetens medger.

Följdsats 2: Med tiden kommer alla befattningar att innehas av någon som är inkompetent att sköta uppgiften.

Teorin lanserades på ett humoristiskt sätt i boken The Peter Principle, utgiven 1969. Bokens svenska titel är ”Peters princip : en ”hierarkiologisk studie” av inkompetensens förekomst och symtom” och är översatt och något försvenskad av Jan Wahlén, utgiven 1970. Teorins centrala del beskrivs i boken som följer:

I en hierarkisk organisation kommer varje anställd att befordras till sin inkompetensnivå.

Principen illustreras i riklig mängd i den tecknade serien Dilbert (bl.a. i seriealbumet Dilbertprincipen), där huvudfiguren stångas resultatlöst mot inkompetensen hos medarbetare men framförallt hos överordnade.

Wikipedia text, och detta var ett läsartips, tack!

Vi ska vara tacksamma för att vi inte är inne i ett fullskaligt öppet krig
Intern ilska mot Margot Wallström: Fruktansvärt oansvarigt …

Skärmavbild    klNi har inte sett min värd på Cypern, men det har jag, en mild och mycket bra man, men han tål inte den svenska (fd) utrikesministern, han blir helt mörk i ögonen, och hon blev väl portad slutligen i väldigt många länder; 50?

Hon enade Israel och arabländerna; båda portade henne. Första gången de har enats.

Margot har ett förflutet från den tid jag nu beskrev, hon var SSU-ordförande, och fifflade.

Många ur revoltgruppen har hamnat på UD, direkt eller indirekt, och det är tur att vi är ett litet, litet, litet land där uppe vid Nordpolen, ingen orkar ens ta tag i oss.

Vi har nu sett en utrensning på just UD; först Margot själv, sen Söder, och nu tar en riktig diplomat över så någonststans på regeringsnivå förstår man hur farliga de har varit, och hur mycket de har skadat Sverige, bara med sina fruktansvärda attityder, sitt eviga skitprat om andra länder, och lögner.

Rosling utbrast att svenskens världsbild är helt skev
Jag skriver ofta om detta faktum, och roten finns på UD. Det är UD som formar vår världsbild på många sätt. Måtte den lekstugan vara stängd nu för gott så kanske vi kan lägga ner mycket u-hjälp också eftersom det saknas u-länder.

Jag ska ge ett enda exempel på vansinnet som pågått i och runt EU-UD, och jag tänker på Malmström som skulle tala med Putin, och som mitt i den förhandlingen demonstrativt reste sig, vägrade svara på tilltal, och flög iväg som en tonårsjänta. Om jag hade varit Riksåklagare hade jag nitat snorungen.

Russian President Vladimir Putin denied the European Union’s accusations of ruining the negotiation process of the EU free trade agreement with Ukraine in Moscow, Tuesday. The EU Trade Commissioner Cecilia Malmstrom, who presented the EU during the talks, said that ”the game is over” and just left the room, according to Putin.

Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt är ett brott enligt svensk lag och räknas in bland brott mot Sveriges säkerhet.

I brottsbalken 19 kap 4 § står:

”Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse, dömes föregenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år.

Innebar brottet fara för rikets självbestämningsrätt eller dess fredliga förhållande till främmande makt, dömes till fängelse, lägst ett och högst sex år, eller, om riket var i krig, till fängelse på viss tid, lägst fyra och högst tio år, eller på livstid.”

Nu åtalas förra kinaambassadören enligt den lagen och det känns i och för sig märkligt men fisken ruttnar alltid från huvudet. Möjligt att man åtalar nu för att statuera exempel? Lägg ner High Chaparral! NU!

Laurence J. Peter explains his still-relevant theory that ”managers rise to the level of their incompetence.” Also features some funky electronica from Paddy Kingsland (he of Hitch-hikers and Dr Who fame).

https://www.youtube.com/watch?v=xNonYyx56Hw

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

4 kommentarer

  1. Han är åtminstone ambassadör vilket MW och AS aldrig har varit, och han torde ha gått UD:s ambassadörsutbilning som i bästa fall ger mer än SSU:s kurser. Han talar åtta olika språk, bland annat hebreiska, efter åren som ambassadör i Tel Aviv.
    – Jag känner mig entusiastisk över den feministiska utrikespolitiken, säger UD:s nye toppchef…

  2. Feministisk utrikespolitik (suck) utöver hans samarbete med hamas och muslimska brödraskapet (båda är terroristklassade i många länder) Jag tycker det ser farligt ut. En diplomat ska vara diplomatisk, inte provocerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.