Norra Cypern efter kriget och ny statsbildning

[:sv]Före kriget 1974 bodde de två folken över hela ön.[:]

Den gängse uppfattningen är att Turkiet invaderade Cypern 1974- och därefter ockuperade norra delen – vilket gett omvärlden anledning att försätta turkcyprioterna i blokad.

De som inte kan få andra pass kan inte lämna landet
De får inte exportera sina varor, och de kan bara importera via Turkiet, och som är det enda landet som inte straffar dem.

När kriget var slut började man skapa en statsförvaltning, och när jag ser ut över den idag ser jag enbart, och utan undantag, engelska lösningar och även ord. De ord som förknippas med stat och kommun är engelska; police, gymansium, university, government, parlament, minister, etc.

Om Turkiet hade ockuperat borde samtliga sånna ord vara turkiska. Det är inte rimligt att ens tro att de inte hade varit turkiska om Turkiet hade byggt den nya staten i norr. Dessutom hade viktiga tjänstemän varit turkar och de hade även stiftat lagarna. De hade förbjudit den inhemska armén och haft sin egen poliskår på ön.

Men nu anser världen att det är så! 
Förmodligen för att man lutar sig mot propaganda och hur man vill att det ska vara. Jag känner igen den stilen avseende svensk utrikespolitik; man bara kläcker ur sig nått… bäring? Inte bäring? Spelar inte så stor roll.

Bakom trollandet med sanningen ligger helt säkert rika hotellägare i syd. Man vill förhindra att turister åker till norr.
Trollandet beror också på att det är mycket gas och olja runt ön;  Nicos Anastasiades: Cyprus, Turkey and the gas standoff – Al Jazeera. Grekland vill ha den varför man krävde i den senaste fredsförhandlingen att ön ska bli helt grekägd och styrd från Aten.

Turkiet hotade faktiskt med att ockupera norra delen för nått år sedan, och lokal-TV begav sig ut, se video, och frågade folk hur de såg på det hotet. Den nyheten kan man inte släppa i Europa eftersom man inte kan anklaga Turkiet för att vilja göra något som de redan ska ha gjort. Det är inte första, och heller inte sista, gången som väst målar in sig själv i ett hörn via regelrätta politiska lögner.

 

Turkiet är busarna, och det inser alla som sätter sig in i  1960 Cyprus Treaty of Guarantee att de inte är. Turkiet invaderade inte Cypern. Turkiet utförde en intervention helt i enlighet med avtalet. De fick sen vår hjälp i 29 år.

Mini-England
Förutom att man använde uteslutande engelska ord har man plankat England sätt att räkna, skolsystem, sköta ett samhälle, vänstertrafiken, domstolens uppbyggnad med mera, och det beror säkert på att hela ön är en gammal brittisk kronkoloni. Om Turkiet hade ockuperat hade norra Cyperns statskick liknat det turkiska, inte det engelska.

Ett grundläggande problem som turkcyprioterna alltid har haft är att de är en minoritet i sitt eget land. Just nu är de runt 230 000 individer omgivna av nån miljon pensionärer, turister och studenter ifrån 80-90 olika länder.

Det har man löst via lagstiftning
Den går ut på att du får inte tjänstgöra som statlig- kommunal tjänsteman, och absolut inte sitta i regeringen, om du inte är infödd turkcypriot och de är cheferna. Övriga är gäster. Vi gäster förväntas uppföra oss som gäster ska.

De tre industrierna som finns; pensionärer, turister och studenter mildrar blokaden eftersom det kommer utlänningar till ön. Utan dessa tre mänskliga industrier skulle turkcyprioterna vara helt isolerade eftersom lejonparten inte kan resa ut.

Vi är nu i runda slängar tio författare i världen som inte får ihop varför man straffar detta lilla folk för nått man anser att Turkiet har gjort.

Det rimliga vore, om man är sura på dem, att ha en blokad mot Turkiet. Om turkcyprioterna hade blivit ockuperade, har de inte bett om det, lika lite som de bad om att majoritetsbefolkningen (80%) gav sig på dem 1974. De kan inte ta ansvar, borde inte få det heller, för vad andra gör. Men Europa har förfärliga problem med ansvarsutkrävning, vad det än gäller.

Till vänster har du en bild föreställande det ögonblick då ”min” student ifrån Nigeria blev doktor i processteknik i Sverige. Hon jobbar som ingenjör på Volvo, sen hon började arbeta i vårt land, och hon bodde sina första fyra, fem månader hos mig.

Den typen av utlänningar kan inte verka ifrån Norra Cypern på grund av blokaden. En högutbildad dataingengör kan inte arbeta härifrån eftersom det arbete som görs inte kan exporteras.

Ett synnerligen misshandlat litet folkslag vars öde helt styrts av lobbyister och lögner
Bland annat framställer man Cypern som en ö med fred. Det är inte sant nånstans. Det pågår fredsförhandlingar sen 1974, och de spricker jämt.

Ett skäl till att omvärlden har fått för sig att Turkiet ockuperar beror med stor sannolikhet på att turkarna har en armé här. Men det har FN och britterna också.

Ett skäl är namnet; TRNC = Turkish Republic Northen Cyprus. Nordcypern utropade sig den 15 november 1983 till självständig stat men är endast erkänd av Turkiet.

Varför tog man med ordet ”turkish”???
Därför att det är den turkspråkiga delen av Cypern. Det står alltså inte Turkey Republic Northen Cyprus. Det står turkish vilket anspelar på språket. Södra Cypern heter; Greek Republic of Cyprus.

Ett skäl är givetvis att man ofta visar upp båda flaggorna men den turkiska ska ses som en skyddsflagga. När Turkiet säger ”vi måste vara där!” blir de ofta betraktade som tyranner, eftersom man nu tror att de ockuperar, och i verkligheten följer de  avtal sen 1960 att de ska garantera freden på ön. Det avtalet har även britterna skrivit på, och de har också soldater här. Varför säger man inte att britterna ockuperar? Eller FN? De har också en armé här.

Omvärlden anser dock att turkarna inte behöver vara här, de är inne på snart 50:e året, utan det ser man som ett tecken på att de ockuperar. Min personliga åsikt är att såväl FN, britterna som turkarna måste vara på gränsen så länge som syd skjuter skarpt mot nord. De måste vara här så länge som den turkcypriotiske chaufför jag alltid använder inte får parkera vid Larnacas flygplats i syd då jag kommer från Indien; han får bara cirkulera.

Propagandan ser annars ut så här;  Turks must decide between Turkey and state with Greek Cypriots …  och när man hör det i Europa tycker man att norra delen är så krångliga som inte går med på att enas med syd!!! Folk vet inte om att det har varit en folkomröstning och syd sa nej, nord sa ja. Det blev inget enande. Israel kör ofta på mot sin fiende; We’ll take no lessons from country that occupies Cyprus.

Förra premiärministern

Upprepar du tiotusen gånger att ”Turkiet har ockuperat norra Cypern” blir det slutligen en sanning men påståendet har snudd ingen bärkraft alls. Befolkningen firar med en stor fest 20 juli då Turkiet gick in och avbröt folkmordet. Var de ockuperade skulle de hata den turkiska armén.

Det finns en förståelse för  påståendet nämligen att det kommer turkar ifrån fastlandet som köper upp allt som är till salu, och det gillar inte lokalborna.

De är glada för armén men vill minska antalet civila
Ön är ekonomiskt beroende av Turkiet därför att det är det enda landet som inte har satt dem i blokad. Den blokaden tvingar turkcyprioterna att bara ha med Turkiet att göra vilket ökar omvärldens syn att det rör sig om en ockupation. Men det är omvärlden som tvingar fram detta beroende.

Jag har besök av en författarkollega som gick över gränsen i förra veckan, och som avlyssnade en guide som talade om norra Cypern inför en grupp turister, och de fick då veta att i norr råder ockupation, ett enormt förtryck och mörker. Min kollega bara gapade…

Jag tror till och med att FN, britterna och turkarna måste vara här ända tills Grekland, alla greker samt grekcyprioter säger: ”Turkiet har inte tagit vår mark!” Vi förlorade halva ön då Grekland (Aten), som hade lovat att samman med Turkiet och England att vara garanter för freden på ön, startade ett krig 1974 som förlorades. Vi ligger också bakom att den turkiska armén inte åker hem till sig!”

Det sker den dagen människan anser brett att livet blir lättare för alla parter om vi tar ansvar för våra handlingar och inte ständigt gör oss till offer. Men idag är det så; vem du än talar med i syd säger de upprört; ”Turkiet har tagit vår mark!”

Min personliga uppfattning är den att Aten ska ha smisk som startade ett krig (!) på en ön de lovat att vara fredsgaranter… och när de sen förlorade mark, gör man i krig man förlorar, började de en mycket, mycket framgångsrik propaganda som går ut på att de är offren!

De har lyckats manipulera hela världen att på ett sätt fortsätta folkmordet så långt att turkcyprioterna ska inte få finnas alls; inte resa, inte handla, inte exportera… Det är inte okej nånstans.

Erika Aldenberg: Bryt isoleringen av Norra Cypern

Nordcypern firade den turkiska invasionen

Landet ”som inte finns” – Nordcyperns turkiska republik

Turkey hints at alternative to federation for Cyprus peace deal

 

 

The following two tabs change content below.
Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär.

Latest posts by Lena Holfve (see all)