Människan handlar efter den förväntade konsekvensen

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.
Klicka

”Kriminalitet handlar inte om socioekonomiska faktorer”
Amir Sariaslan har gjort sig ett namn som kontroversiell forskare på kollisionskurs med Sveriges kriminologer. Enligt honom handlar kriminalitet i Sverige inte om utsatta områden eller fattigdom, utan snarare om ärftliga egenskaper och individspecifika riskfaktorer. Smedjan har träffat honom för att tala om brott, statistik, åsiktskorridoren i akademien och varför han till slut gav upp och bytte forskningsfält. Läs mer

 

Det tar ett tag till men sociologin kommer att rasa samman
Enbart för att den är helt ohållbar, ett kollektivt medberoende, och en ren skrivbordsprodukt samt ideologipolitik. Jag blir inte förvånad om det är utlandsfödda som gör det. Hur som, många läsare älskar då jag drar historia, och det tänkte jag göra runt denna heta potatis.

Innan sociologin kom i mitten på 70-talet hade vi allmänprevention i Sverige
En del kallade den för brottsprevention, och den gick ut på att ”alla” kände till att det blir en månads fängelse om du kör på fyllan, du åker in på ett år om du lappar till nån, och då har man, så att säga, meddelat i förväg vad något ”kostar” och man använde sig av främst media.

Vi har det systemet fullt ut på norra Cypern, och vi har t.ex. en våldtäkt vart tredje år eller nått. I år har vi haft en inbrottstjuv som måtte ha gått av färjan på fel ställe. Han kom från Turkiet. Samtliga incestfäder, om vi nu hade fler och oupptäckta, la ner den verksamheten  i rödaste rappet för nu nån månad sen då media meddelade att det kostar 28 år på kåken.

Vi utsattes för en historisk urbanisering på 60-talet i Sverige
De byggde miljonprogrammen och man tvångsförflyttade folk till städerna med olika raffiga metoder som lär återuppväckas då Agenda 30 vill tömma landsbygden helt. Två musiker får gestalta det hela längst ner.

Det innebar att folk flyttade sina referenser från vänner, barndomsvänner, familjen, släkt, bekanta främst över på Dagens Nyheter. Eftersom det var långt hem kunde man inte kvista in till grannen och fråga:
– Vad tycker du?
– Hur ser du på det här?

”Alla” skaffade sig DN som började att stenhårt fostra folket till att bli kanske världens mest kollektivt medberoende människor, och det hela leddes av journalisten Kerstin Vinterhed. Hon var gift med Börjesson, ledaren för Skå Edeby Barnbyn, coh syster till advokaten Borgström samt  journalisten och författaren Annette Kullenberg som alltid uppträder som om hon är berusad. I efterhand har många talat ut om sin tid på Skå Edeby; Johan: Jag levde som deras boskap. 

Borgström har gjort sig rätt känd i modern tid som en som talar som om han enbart har tomtar på loftet. Folk hör alltså det idag.

Då är sociologin på väg att ramla ihop
Det dyker upp sånt här också numera: Vi måste sluta tycka synd om förövarna och många reagerade då rikspolischefen tyckte synd om mördare men näppeligen deras offer.

Uttrycket ”synd om” är ett urtypiskt medberoendeuttryck, se Botten Upp
Borgström har talat ut numera; Alkoholism vet jag mycket om”  Men på den tiden då det begav sig fick en mycket liten grupp en kanonidé! Nu skulle man göra hela Sverige medberoende till bland annat missbrukare.

Bakom scenen fanns även barnpsykologen Lisbet Palme
Samt delvis en av hennes väninnor, Lena Lidbom, juristutbildad hustru till Batong-Calle, Carl-Lidbom, och han var lagstiftare av den hetsigare typen. Därav namnet Batong-Calle. Lena gjorde nog vad hon kunde för att sätta ner foten.

Lena satt i Stockholms Tingsrätt, bredvid mig, i många, många år och hon var klok
Hon var påläst samt extremt kunnig och det var hela min grupp. Calle och Lena bodde grannar med paret Palme i många herrans år, vägg i vägg i Vällingby, och trots att hon levde i den miljön lät hon sig aldrig fångas av socilogin. Vi talade ofta om den, då den kom med blixtens hastighet och blev högsta mode, och den välte hela Stockholms Tingsrätt över en sommar. Jag slutade i den vevan.

När det gällde Vinterheds artikelserier tänkte man inte alls, och den ende som egentligen inte lät sig förföras var stockholmspolisens läkare Bejerot. Jag lägger en video nedan som du absolut ska lyssna på om du inte redan har gjort det. Han säger där rätt tydligt att han inte trodde att nån enda vettig människa skulle gå på tramset… och han säger också vad som kommer att hända, och det har hänt. Du kommer känna igen hela utvecklingen…

Vi kom alltså att överge allmänpreventionen

In trädde individualpreventionen; alla påföljder ska vara bra för gärningsmannen och precis alla brottskurvor rakade i höjden. Det spelar ingen roll om du tittar på mord, misshandel, stölder, ett län i Skåne eller ett i Norrland för alla kurvor går upp och upp och upp.

Nu ska vi ta och tänka
Om vi tänker oss tanken att jag säger dig att du är välkommen hit en vecka till Cypern. Du får låna mitt gästrum, och om du stjäl av mig kommer jag att hjälpa dig att hitta en kanonbillig och bra lya åt dig. Om du inte stjäl allt jag äger får du absolut ingen som helst hjälp av mig att hitta nån lya. När du ska tillbaka kan du gå till flyget. Min hjälp får du inte.

Nu kanske annat än mina löften påverkar dina beslut men många unga har styrts helt av sociologin, och den ser ut så som jag beskriver ovan. De unga fattar inte i tid  att de hamnar i en hjälpindustri på livstid.

När jag har ”hjälpt dig”, som stulit allt jag ägde, att få en lya kommer jag inte att nöja mig med det därför att jag kommer att vilja bestämma precis allt för att inte säga ta över hela ditt liv. Sociologin är således ett uttryck för ett djupt medberoende, och det har jag fått bekräftat av många socionomer som har slutat när de upptäckte att systemet inte vill att folk ska bli självständiga.

Men jag kommer att hävda inför omvärlden att allt jag gör är för din skull och för ditt bästa!
Mina insatser är bra för dig! Alla mina insatser går ut på att du ska sluta stjäla…  eftersom jag nu gör ALLT för dig….

Vansinnet var helt utbrett på 80-talet, och en gammal läsare, en Älska lagom-läsare, skrev till mig nu nära 30 år senare att jag hade låst föreläsningssalen när jag var på besök på Luleås universitet.

Jag satte en gräns, och jag har ett svagt minne av just den dagen. Jag kunde aldrig börja, det släntrade in folk hela tiden och slutligen låste jag således dörren, och stängde ute ett gäng som alltså fick lära sig att det medför konsekvenser att inte komma i tid.

Runt 1985-87 var det precis så flummigt som Bejerot beskriver i filmen
Jag är inte förvånad över att många inne i salen jublade inombords. Jag själv fick antingen fler jobb i Norrland  eller inga alls – minns inte! Men jag var mantalsskriven snudd i TV då så folk stod säkert ut.

Nu säger en forskare att alla kriminologer har fel – man blir inte kriminell av att vara fattig
Han pekar på arv och riskfaktorer och det påståendet är självklart. Men du är bara tillåten att säga att din väninnas son har ärvt sin morfars fantastiska mattesinne eller att din kusins ärvt sin mormors musikalitet, och om mig kan du få säga att jag ärvt skrivförmågan av min morfar. Du får absolut inte säga att nån ärvt ett bedragarsinne eller ens att de ärvt kort stubin och vanan att slå folk på käften.

I USA finns faktiskt en dom där en adoptivmamma tillika psykiatriker fått igenom att hennes adoptivson inte skulle dömas till dödsstraff därför att hon bevisade att hela släkten, precis hela, hade varit våldsverkare. Han fick livstid för ett mord.

Riskfaktorer är avgörande på alla sätt och vis
Risken att bli upptäckt avskräcker, den är viktigast av allt, risken att bli kriminell om din omgivning är det är enorm.

På 70-talet då jag drev ett storfosterhem i Stockholms och Solna kommuns regi var det enda hemmet i hela Sverige där vi inte sammanträdde och körde sociologi.

Jag sa från dag ett:
– Jag bor inte med kriminella, jag är inte sån, lägger du inte ner den stilen nu, här idag, kommer du att få flytta, punkt slut. Nolltolerans mot brott, alkohol och droger.

Nu är mina grabbar +55 år, alla  var tvångsomhändertagna pga eget beteende (kriminalitet) och jag har frågat varför de la av över en natt, och jag har bland annat fått svaret:
– Jag förstod att du skulle bli vansinnigt upprörd och jag utslängd direkt om jag begick brott så jag la bara av…

Varför säger då ”alla” kriminologer att kriminell blir man av att vara fattig?
Det finns väldigt många skäl, en är hjärntvätt, och ett är att man har mycket liten koll på den offentliga sektorns och socialgrupp 1+2:s kassor och på 70-talet, då jag vakade på sjukhus, bar tanterna ut halva sjukhuset på morgonen; kaffe, te, mjölk, fil, lakan, plåster, pennor med mera men det står ingen polis utanför dörren och kontrollerar dem. Man ser ibland artiklar om att alla skattesmitare  ur socialgrupp 1+2 drar iväg med mer pengar än vad hela försvaret kostar – men ingen utreds. Då hamnar de aldrig på kåken där man kan forska på dem.

Behövs ju inte eftersom de inte kan vara kriminella enligt sociologin
Mina grabbar har man aldrig forskat på, eftersom de inte återvände till institutioner eller fängelser, och deras barn i sin tur har aldrig omhändertagits. Jag har frågat knarkroteln, och de gör nedslag där man kan förvänta sig att det finns brottslingar dvs. inte på Grand Hotel.

Om ingen ur socialgrupp 1+2 torskar för nånting på 40 år lär man inte kunna forska på dem heller
Sociologin går djupt, djupt numera och det ser man på sånt som att Svensson alltid frågar;
– Vad jobbar du med?

Det sägs att en svensk läser av, och har dömt en annan på sju sekunder, och då går man enbart på klädseln….
Sociologin ligger bakom att precis alla som är kopparförgiftade inte får behandling för allt är ”socialt” eller ”psykiskt”.

– Säg nåt elände som inte sociologin ligger bakom!

 .

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Böckerna finns i alla de former hos Bokus!

Om Lena Holfve 787 artiklar
Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

1 kommentar

  1. Tack för den dräpan, så jä..a sant. Kommer ihåg att jag var på fler föreläsningar med Bejerot och hur mycket frågor han fick och vilka diskussioner det blev. Det var jätte intressant, idag finns det inga sådana människor kvar i Sverige, nej de flyttar till Cypern? Tack Lena 😉 mvh Kjell H.

1 trackback / pingback

  1. Exporten, isoleringen och alla deppiga - Lena Holfve

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.