Uppdaterad; Lenas bedrägeriskola 3

Det finns skäl till att naiva svenskar används för att komparera ordet ”dum”; dum, dummare, svensk.

En som är insatt i det av mig omskrivna projektet skrev:
Jag väljer att inte gå in mer i detta eftersom jag vill gå till källan och undersöka saker på plats. Jag förlitar mig inte på blogginlägg som skrivs på internet. Det är i mina ögon inte tillförlitligt.

Jag känner även till detta med smutskastning. När konkurrenter svartmålar andra inom branschen. Det är ett vanligt fenomen. Därmed inte sagt att detta handlar om smutskastning, men det är en möjlighet.

Skribenten läser uppenbarligen inte lokalpressen
De tror att bolag smutskastar varandra… om det vore så enkelt! De är snarare redan hjärntvättade att tro det för att de just ska avvisa varningar.

Jag är ingalunda ensam om att studera ligorna på ön eller att varna för dem
Det gör t.ex, papperstidningen ”Cyprus Today” rätt regelbundet, och de kriminella bedragarna är slipade så ber du om att få träffa t.ex. en journalist så lär du få möta en skådespelare.

Människorna till höger som skapat rubriken; ”Homebuyers tears of joy” har all anledning att vara glada. Det tog dem 13 år att få ordning runt sina fastigheter, och det har kostat enorma summor.

Ett rätt vanligt bedrägeri är att sälja hus till folk, men inte marken huset står på, och folk tänker inte på att kolla det. En del anlitar advokater men de man anvisar dem är med i leken, och när köparna väl har flyttat in belånas marken och slutligen kommer kreditgivare och vill ha marken för lånet betalas inte. Det finns domar som går ut på att husägarna måste riva sina hus och flytta därför att de är i princip svartbyggen på en mark de inte äger.

Nuvarande finansministern har hjälpt en del av de drabbade rätt nyligen och den rådande situationen – att utlänningar aldrig anmäler skojarna – anses vara ett gigantiskt stort problem.

Ett skäl att svenskar inte gör det beror förmodligen på att det sänds ut skumma svenskar som säger när folk blir arga och upptäcker bedrägerier; ”Det vet man ju hur lätt folk blir av med sina barn i Sverige, behövs ju bara lite anmälningar.” Till företagare säger man; ”Det vet man väl hur lätt bolag får revision av SKV, behövs ju bara lite anmälningar.”

Tidigare publicerat:

Många vill lämna Sverige nu… Bilden ovan till höger föreställer en med stor sannolikhet bondfångad svensk, och till vänster en känd bedragartyp, och de är vanliga runt hela Medelhavet.

Svensken har stora planer;
We will create a community in concious compassion, universities, schools and retirement homes – a consciously sustainable society in northern Cyprus. Here you have the opportunity to contribute, invest, explore and live. We will need enormous skills, so we need people who want to settle in from shorter time to permanent.

De kommer be folk att investera, och köpa lägenheter, och jag har frågat säkerhetspolischefen på ön varför polisen aldrig griper dem, och jag har fått svaret att svenskar aldrig anmäler. Då kan polisen inget göra.

Själv har jag talat med ett femtiotal blåsta svenskar, som lurades grovt av en svensk fastighetsskojare, och de ville inte anmäla. En hel del för att de var rädda, och en del för att de skämdes vilket är en vanlig brottsoffer rektion.

Skurken som är i farten nu är välkänd och det varnas även ute på nätet
Men det är inte ovanligt alls att folk tappar förståndet redan på flygplatsen, och de är sen lättplockade, och blir blåsta på allt från en miljon till tio miljoner, av skickliga manipulörer.

Lite klipp om den välkände bedragartypen:
Worldwide Investment Network – Bad Mediterranean Agents

Another victim – Bad Mediterranean Agents

Bad Mediterranean Agents – innehåller också en analys av svensken: Now NN  (called Charlatanberg by people who doubt him ) is entering the real estate business abroad. Of course in collaboration with a not serious part called win. Win have some partners that only are interested in trick people off their savings.

Just denne svensk, som vill sälja in concious compassion är inte den förste, och heller inte den siste, som beblandar sig med öns fastighetsskojare.

Det är så här det går till:
”The idea of building a village where people would meet, initiate and run projects together in a shared community by the sea. Being inspired by each other and sharing ideas in a relaxed atmosphere was initiated by Özer.”

”Özer had initiated talks with builders, legal firm and the municipality and got the ball rolling.”

Skurken driver på, och är den som sen håller i allt, och inte sällan sticker de senare med miljoner, och bara försvinner, och kvar står frontfiguren med hundra arga investerare och en massa tomma husskal.

Det vimlar av övergivna halvbyggda områden och den som är på ön som turist förstår inte att de har stått så i fem år. De tror att byggnadsarbetarna är på lunch bara…

Skurken får korn på en bra frontfigur, och tar sen initiativet för att dra med sig frontfiguren… 
När ridån faller lite senare står frontfiguren inte sällan med flera hundra arga människor som har förstått att de t.ex. har betalat minst dubbla priser för illa byggda lägenheter eller för skal som aldrig färdigställs. Det är frontfiguren som lockar till sig köpare, och investerare, och kollar man den personen i kriminalregistret kammar man noll.

Frontfiguren är alltid ostraffad och har aldrig åkt dit för t.ex. bedrägeri
Då de vill hoppa av möts de inte sällan av hot, med mera, eller så låter man dem hoppa av men fortsätter att använda deras namn. Folk tänker aldrig på att kolla upp byggherren eller agenten bakom. De har bara frontfiguren i sitt fokus.

När man nämner för svenskar att det är mycket bluff och båg i fastighetsbranschen möts man av två attityder. Den ena gruppen, oftast kvinnor, blir syn- och hörbart glada och vill bjuda på middag och de tackar innerligt för varningen. Den andra gruppen består inte sällan av svenska ”män”, feminiserade och helt förstörda, och som svarar antingen spydigt eller arrogant.

Jag tyckte spontant att mitt eget UMS passar i en sån by, jag började utreda bygget men la det hela snabbt, och jag drar givetvis öronen åt mig då jag ser att en som är lika känd som Svarten var i Sverige är inblandad.

Skojare bygger sen usla bostäder som de tar 800.000:- till 3,5 miljoner för. Det finns ett dussin sätt folk luras på, förutom överpriser, t.ex. att de får se en visningslägenhet som innehåller aircon, wc, tvätt-diskmaskin, kyl och frys och då de anländer till sin egen är det bara ett skal och de får köpa till alla vitvaror själva.

De slipade säljer en lägenhet till tio olika familjer 
Man dillar i folk att de ska få stora rabatter på hotell i hela världen och de skickar länkar till dig, och 30 dagar senare då du vill visa vad som utlovades, och du klickar på länken, är materialet bakom borta.

När frontfigurerna upptäcker vad de används till kan det vara svårt för dem att tvätta bort att de har bidragit till att blåsa folk och inte sällan landsmän och till och med den egna familjen.

Ett par frontfigurer som var idrottsproffs fick hålla på i åratal för att tvätta bort kopplingen till bedragarna, och försöka rädda sina namn. Inte sällan söker de upp advokater som är lojala och arvoderade av fastighetsskurkar – så blir de blåsta en gång till.

Skojarna brukar ljuga intensivt
Om t.ex. värdeökningar som i verkligheten är precis tvärtom dvs att priserna går ner och inte minst på södra Cypern.

När folk sen vill sälja får de inte ens halva priset eftersom en trea kostar runt 4-500 000:- i verkligheten. Inte sällan visar det sig senast då att de inte ens har någon lagfart.

Det finns bara en lagfart som gäller marken och ingen lägenheter har en egen. Men alla köpare har sett en kopia på en och samma lagfart och har därefter svalt illusionen. Bedragarna är experter på att sälja in just illusioner och saker som helt sonika inte finns.

De ljuger också om att det är lätt att hyra ut sin bostad, tjäna pengar på den och i princip bo gratis själv i den. Låter det för bra så är det i allmänhet bluff… Det är inte lätt att hyra ut sin bostad belägen många mil ifrån butiker och service. Det är dessutom rätt farligt för det kan ta åratal att bli av med en hyresgäst som vägrar flytta ut samt vägrar betala nån hyra.

Den nu aktuelle svensken vill kanske sälja in den femte dimensionens tänk? Jag har bara haft en kort kontakt men svensken men upplevde honom som dryg och arrogant vilket inte är speciellt ovanligt avseende svenskar – världens otrevligaste folk?

Det jag upplever som dryg kan mycket väl vara en något passiv person i ett tillstånd av psykologisk tröghet. En person som har en tendens att förlita sig för mycket på sina egna resurser.

Det är i sig en gåta varför just svenska män utmärker sig ofta som just dryga, nonchalanta eller arroganta. Men det är också den gruppen som åker dit här på ön lättast. De som tror på karma skulle nog säga att de får sina fiskar varma just här.

Uttrycket; ”Visa mig vem du umgås med så ska jag säga dig vem du är” får mig att dra öronen åt mig inför detta det tusende projektet på ön.

Det är inte direkt smart att stå sida vid sida med en känd skojare… Det tyder nog på att svensken inte vet om att han är på väg att bli blåst på pengar, och sitt eventuella anseende.


Mitt råd står sig;
Hyr dig fram först, och sök sen upp och utred en lokal mäklare och skippa alla dessa ”internationella investerare” helt och ta reda på det faktiska marknadsvärdet först.

Man bör också sätta sig in i TRNC:s situation, innan man investerar en endaste krona, och förstå vad blokaden innebär och inte enbart låta sig förföras av naturen och/ eller de övertrevliga skojarna.

Rekordet är en svensk affärsman som gav fem miljoner för en lägenhet som var värd under miljonen, och som var nära att bli blåst på tio till…

Det är lika illa på södra som norra Cypern:

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär.

2 Comments

  1. Vilken tur att du finns,tack Lena för att du hela tiden varnar oss alla !Jag hade sett en video med honom och fick en konstig känsla när jag hörde honom prata om just detta projekt,det lät för bra för att vara sant. Kram till dig

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.