Läsarbidrag om fetma, och kopplingen till viruset

Skärmavbild    kl

lbStark koppling mellan fetma och covid-19.
Finns anledning att åtgärda fetma. Glöm ”ät mindre – spring mer”.  Det handlar om matens kvalitet, undvik socker o stärkelse och söta drycker. Samt äta rejält med bra fetter, smör, olivolja, kokosolja, fläsk.  Mat från rena råvaror, grönsaker, kött, fisk, ägg, mejerivaror.

”Feta personer löper en klart högre risk att sjukhusvårdas, hamna i respirator och att dö av det nya coronaviruset. Det visar ny forskning som stärker sambandet ytterligare mellan fetma och risken att bli svårt sjuk av covid-19.

Övervikt och fetma har tidigare pekats ut som en riskfaktor under pandemin. Ju fetare en person är, desto högre är risken att drabbas av svår sjukdom.

Nu har forskare vid bland annat University of North Carolina at Chapel Hill, North Carolina, USA, gått igenom den vetenskapliga litteraturen på området, forskning som stärker sambandet ytterligare.

Forskningen, som publiceras i Obesity Reviews, visar att risken för att drabbas av svår covid-19 ökar markant vid ett kroppsmasseindex (BMI) på 30, det vill säga där gränsen för fetma går. Jämfört med normalviktiga ökar risken för att sjukhusvårdas till följd av covid-19 med 113 procent. Risken för att hamna på intensivvården respektive att dö till följd av viruset ökade också, med 74 och 48 procent.

Feta personer har oftare underliggande sjukdomar, som högt blodtryck och hjärtsjukdomar, som är riskfaktorer för svår covid-19.

”Dessutom har personer med fetma ofta fysiska tillkortakommanden som gör det svårare att bekämpa sjukdomen, som ett högt kroppsmasseindex, vilket ökar svårigheterna att lägga dem i respirator”, säger en av författarna till studien, Melinda Beck, i ett pressmeddelande.

Sambandet mellan fetma och risken för svår covid-19 är inget nytt. Redan i början av pandemin stod det klart att personer med ett högt BMI löper högre risk att hamna på sjukhus och intensivvårdas, även om det har varit svårt för forskarna att klura ut om fetman bör ses som en oberoende riskfaktor eller inte. Det vill säga om det är fetman i sig som ligger bakom riskökningen, eller om det är någon eller några av de underliggande sjukdomar som dessa patienter ofta har som är boven i dramat.

I Sverige går gränsen för när fetma ska anses som en riskfaktor för svår covid-19 vid ett BMI på 40, det vill säga vid extrem fetma. Socialstyrelsen är dock medveten om att riskökningen egentligen börjar mycket tidigare. Men eftersom cirka 15 procent av Sveriges befolkning har ett BMI på över 30 skulle riskgruppen bli för stor. Svensken är för fet, helt enkelt, för att en sådan gränsdragning skulle fylla någon funktion, menar myndigheten.

Dessutom, har myndigheten tidigare sagt, så ökar risken successivt. Ju fetare man är, desto högre är risken. Detta gör att det inte finns någon skarp gräns för när fetman kan anses vara farlig respektive ofarlig vid covid-19, vilket också gör en gränsdragning svår.”

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/coronavirus/st%C3%A4rkt-koppling-mellan-fetma-och-sv%C3%A5r-covid/ar-BB18pBAC?ocid=msedgdhp

 


Tack! Jag köper inte att du kan äta bort fetma med ”bra mat”, du måste avgifta
Jag köper givetvis att förgiftade inte klarar speciellt mycket avseende virus t.ex. De flesta inom UMS går ner 20-30 kilo under avgiftningen därför att kroppen skapar fettceller för att bädda in gifter, och indirekt skydda hjärnan den vägen. Fetma är ett symtom på förgiftning men man vet inte det i Sverige för ingen googlar på engelska, och finns det inga svenska studier så finns inte kunskapen alls. Och skriver du en bok om saken kräver de svenska förlagen att det finns svenska studier. Moment 22.

 

Om Lena Holfve 18084 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.