Din IT-världsbild, och ett spännande läsarbidrag om Grassman

folkh e

Jag ser ibland att internetanvändare skriver att det är ”bara näthat på Internet” eller ”det är bara sex”. Nästan alla större tjänster på Internet är styrda av bl.a. cookies. Om du söker på ”det går bra för Sverige” kommer det massor av sånna artiklar mot dig.

Omvänt om du söker på ”det går dåligt för Sverige”
Om du söker på mitt namn på Adlibris kommer den databasen visa fler av just mina böcker framöver då just du är där. Det skapas ett slags fiktiv värld den vägen som man bör vara medveten om. Om folk påstår t.ex att ”det är bara… på nätet” meddelar de alltså inget annat än vad de själva brukar söka på för uttryck.

babyJust nu får jag upp mycket information om ett ev. valfusk, eftersom jag har sökt på det uttrycket, och för min egen del spelar det inte någon nämnvärd roll eftersom jag vet att redan Platon skrev att demokratin övergår i en demokratur och slutligen i en diktatur. Men det blir alltså fel om jag skriver; ”alla talar om valfusk nu!”

Det intressantaste är att människor upplever att de ”väljer” en stats styre när den staten bevisligen inte styrs nämnvärt ifrån sitt territorium sen 2002.

Det är också intressant att det talas om ett folkutbyte. Vi har fött mellan 1,1 och 1,8 barn per par sen 30-talet och vi borde ha fött 3,0 barn per par. Vi reproducerar oss inte ens.

Jag har också noterat att många anser, för de har surfat på uttrycket, att ”flyktingar / invandrare kostar mycket pengar” och det är givet inte så; En stat med egen valuta kan inte bli pank | ETC. Vad vi däremot har gott om så är det politiker som sätter grupp mot grupp, och det tycks vara ett av deras uppdrag.

Längst ner har jag lagt lite filmer med US-kaptenen som håller järnkoll på USA som är en stat vi ofta leker Följa John samman med. Det som sker i USA kommer till oss allt snabbare. För 40 år sedan tog det tio år, sen fem, sen tre… och numera kan det gå i rekordfart. Agenda 30 är däremot verklighet och den planen talar få eller ingen om.

Kom att tänka på ekonomen Sven Grassman
lb
’Krismedvetande’ blir något positivt som vittnar om realism – även hos just dem som det ekonomiska språkets skevhet är riktad mot. Så manipuleras folkets medvetande för att lägga väg för en ny samhällsordning. Välfärden skulle bort och bli en skuldbärare.

Oljekrisen pågår sedan 1973 och priser stiger i världen våldsamt. Arbetslöshet och valutakrig pågår.

Hur kunde regering och riksbank utelämna så viktiga storheter i beräkningen av bytesbalansen, utlandsställningen, företagens driftsöverskott och våra exportandelsförluster att den officiella statistiken kom att avvika med flera hundra procent från de verkliga siffrorna?

grassSven Grassman kunde påvisa felberäkningar i statens/Sveriges finanser, som bl.a. användes för att argumentera för nyliberalismen. Man gav honom rätt att så småningom, med då var han bortplockad från sin forskartjänst av prof Assar Lindbeck.

Grassman, dåvarande vicechef till Assar Lindbeck på Institutet för internationell ekonomi, vann 1980 striden mot regering och Riksbank, som tvingades revidera sina siffror kraftigt. I Riksbankens officiella statistik var underskottet i bytesbalansen nära fyra gånger så stort som i verkligheten.

http://www.oikonomia.info/?p=26467

I boken Det plundrade folkhemmet (Årstiderna, 1985), avslöjar Grassman en myt och en begreppsförvirring och bristen på kritisk debatt om den ekonomiska politiken hotar hela det demokratiska systemet:

Så länge folk tror att vi alla sitter i samma båt, att militären ska sköta krigen och att ekonomerna ska bestämma sysselsättning och reallöner, så länge kommer avdemokratiseringen att fortsätta.

Håkan Juholt: ”Vi håller på att avveckla demokratin” – di.se

https://www.youtube.com/watch?v=5tU5pe9iltQ&t=3s

De rika och mäktiga i varje samhälle har alltid omgivit sig med en klass av ordvrängare eller så kallade intellektuella. Oftast har den yttersta makten utgått från de ekonomiskt dominerande intressena, även om makten formellt och bitvis även reellt utövats av statsöverhuvuden som ärvt sin makt eller som valts i demokratisk ordning. I båda fallen har de omgivit sig med staber av lagstiftare, advokater, ekonomer, journalister, polisbefäl och militära strateger som fått utveckla deras makt i praktiken och försvara den från angrepp och kritik från omgivningen. Så är det naturligtvis också idag.

Grassman hade byggt upp sitt förtroende bland gräsrötterna och sin impopularitet hos makthavarna genom att avslöja att regering och Riksbank under 70-talet hade en vilseledande bokföring av bytesbalans och utlandsskuld i nationalräkenskaperna. Grassman, då vicechef till Assar Lindbeck på Institutet för internationell ekonomi, vann 1980 striden mot regering och Riksbank, som tvingades revidera sina siffror kraftigt.

http://www.oikonomia.info/?p=3232

EKONOMEN SOM SA EMOT
Nej, inte ens inflationen undkommer Grassmans hårda nypor. Enligt Grassman berodde den inflation som översteg den internationella under 70- och 80-talet inte på överkonsumtion (för höga reallöner). Inflationen var helt en effekt av politiska beslut – devalveringar och momshöjningar. Det kan ju vara bra att veta när man ska hitta lösningar och utdela skuldebrev.
https://www.abc.se/~m9339/bib/galna/galna-book-35.html

FOLKHEMMETS FALL
Finns det någon huvudtes i boken så är det att den svenska modellen gick under när samförståndsandan inte längre stod pall för den ekonomiska utvecklingen under sjuttiotalet och framåt. Partierna började allt mer tävla med varandra, arbetsmarknadens parter blev girigare – ingen ville eller vågade längre ta ansvar.
https://www.abc.se/~m9339/bib/galna/galna-book-36.html

https://www.youtube.com/watch?v=Mbw5B55ZNxo

https://www.youtube.com/watch?v=3VJ3KT9eN8U

https://www.youtube.com/watch?v=X2BWX2_yLJI&t=5s

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.