Läsarbidrag om Covid 19

lbLäkartidningen skriver om en analys av journaler i Region Östergötland. Där dödsorsak har skrivits covid-19.
Av 122 avlidna i covid-19, hade 111 omfattande samsjuklighet och 11 hade måttlig samsjuklighet.

Min åsikt är att Metabola sjukdomar är vanligt.

”En majoritet av dem som dött med bekräftad covid-19 utanför sjukhus hade bakomliggande sjukdomar. Det visar en granskning som gjorts av Region Östergötland.

Region Östergötland har granskat samtliga dödsfall som avlidit i hemmet eller på särskilt boende med bekräftad covid-19. Journaler från 122 personer har granskats, vilket är 51 procent av de 240 personer som hade avlidit i länet när granskningen gjordes.

Dödsorsaken i dödsorsaksintyget har varit covid-19, men granskningen visar att andra sjukdomar kan ha bidragit eller varit avgörande dödsorsak – till exempel hjärtsjukdom, lungsjukdom eller demens.

111 av de avlidna utanför sjukhus hade omfattande samsjuklighet och 11 måttlig samsjuklighet. Hälften var 88 år eller äldre.

Covid-19 bedömdes vara den direkta dödsorsaken i 15 procent av dödsfallen. För en majoritet av de avlidna – hela 70 procent – var covid-19 en bidragande snarare än direkt orsak. Hos 15 procent bedömdes dödsorsaken vara andra sjukdomar, då oftast hjärtsjukdom.

– I några fall kan covid-19-diagnosen ha bidragit till att dödsfallet skedde tidigare än det annars skulle ha gjort. Granskningen visar att väldigt många av dem som avlidit med covid-19 utanför sjukhus hade förväntad kort överlevnad. Men varje dödsfall är givetvis sorgligt för de närstående, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

I granskningen har man även tittat på vilka vårdinsatser som gjorts. Vårdplaner fanns upprättade i 90 procent av fallen. Morfinpreparat var basen i den palliativa behandlingen och i enstaka fall förekom behandling med syrgas. Symtom från luftvägarna har sällan dominerat den sista tiden före döden, i stället har det ofta handlat om allmän försvagning, enligt granskningen.

Regionen har nu även inlett en journalgranskning för de patienter som avlidit med covid-19 på sjukhus.

– Granskningen är ett led i vårt patientsäkerhetsarbete och ett sätt att lära oss mer om covid-19 och hur vi ska hantera sjukdomen, säger Stefan Franzén.”

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/08/covid-19-oftast-inte-ensam-orsak-vid-dodsfall-bland-aldre/

 


SuperSkarmavbild    kltack, vi har cirka 78 000 som inte har dött, och jag får inte fram hur många som är återställda, inte mer än det som anges internationellt vilket är 16 personer.

Enda landet i världen? Undantaget?

Det finns heller ingen som helst info ifrån myndigheterna om deras tillstånd och nån professor har talat ut och sagt att ”det tar tid” och ”de kan få problem med F-kassan”. Vilket i klartext förmodligen betyder att man tror att det tar två år att repa sig för de mest insjuknade. Enda landet i världen? Undantaget?

antidepp
Klicka

Vi köper mellan 150-400 nya fall per dygn utan att beskriva en vårdplan. Finns ingen , säger man mig.

Enda landet i världen? Undantaget?

Sverige klarar inte ens vanlig hjärndimma. Enda landet i världen, vad jag vet.

Vi har cirka 250 000 ”utmattade” främst kvinnor med hjärndimma. De får tala med psykologer, och ges antidepp.

0 tillfrisknade den vägen, enligt svenska forskare. Jag tror inte att vi klarar Covid 19 alls. Jag tror just nu att siffran 16 återställda kan stämma. Vi riskerar att få minst 100 000 till som överlever.

Jag hittar inga fd. sjuka svenskar som talar ut.

 

Om Lena Holfve 18195 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

1 kommentar

  1. Stark koppling mellan fetma och covid-19.
    Finns anledning att åtgärda fetma. Glöm ”ät mindre – spring mer”. Det handlar om matens kvalitet, undvik socker o stärkelse och söta drycker. Samt äta rejält med bra fetter, smör, olivolja, kokosolja, fläsk. Mat från rena råvaror, grönsaker, kött, fisk, ägg, mejerivaror.

    ”Feta personer löper en klart högre risk att sjukhusvårdas, hamna i respirator och att dö av det nya coronaviruset. Det visar ny forskning som stärker sambandet ytterligare mellan fetma och risken att bli svårt sjuk av covid-19.

    Övervikt och fetma har tidigare pekats ut som en riskfaktor under pandemin. Ju fetare en person är, desto högre är risken att drabbas av svår sjukdom.

    Nu har forskare vid bland annat University of North Carolina at Chapel Hill, North Carolina, USA, gått igenom den vetenskapliga litteraturen på området, forskning som stärker sambandet ytterligare.

    Forskningen, som publiceras i Obesity Reviews, visar att risken för att drabbas av svår covid-19 ökar markant vid ett kroppsmasseindex (BMI) på 30, det vill säga där gränsen för fetma går. Jämfört med normalviktiga ökar risken för att sjukhusvårdas till följd av covid-19 med 113 procent. Risken för att hamna på intensivvården respektive att dö till följd av viruset ökade också, med 74 och 48 procent.

    Feta personer har oftare underliggande sjukdomar, som högt blodtryck och hjärtsjukdomar, som är riskfaktorer för svår covid-19.

    ”Dessutom har personer med fetma ofta fysiska tillkortakommanden som gör det svårare att bekämpa sjukdomen, som ett högt kroppsmasseindex, vilket ökar svårigheterna att lägga dem i respirator”, säger en av författarna till studien, Melinda Beck, i ett pressmeddelande.

    Sambandet mellan fetma och risken för svår covid-19 är inget nytt. Redan i början av pandemin stod det klart att personer med ett högt BMI löper högre risk att hamna på sjukhus och intensivvårdas, även om det har varit svårt för forskarna att klura ut om fetman bör ses som en oberoende riskfaktor eller inte. Det vill säga om det är fetman i sig som ligger bakom riskökningen, eller om det är någon eller några av de underliggande sjukdomar som dessa patienter ofta har som är boven i dramat.

    I Sverige går gränsen för när fetma ska anses som en riskfaktor för svår covid-19 vid ett BMI på 40, det vill säga vid extrem fetma. Socialstyrelsen är dock medveten om att riskökningen egentligen börjar mycket tidigare. Men eftersom cirka 15 procent av Sveriges befolkning har ett BMI på över 30 skulle riskgruppen bli för stor. Svensken är för fet, helt enkelt, för att en sådan gränsdragning skulle fylla någon funktion, menar myndigheten.

    Dessutom, har myndigheten tidigare sagt, så ökar risken successivt. Ju fetare man är, desto högre är risken. Detta gör att det inte finns någon skarp gräns för när fetman kan anses vara farlig respektive ofarlig vid covid-19, vilket också gör en gränsdragning svår.”

    https://www.msn.com/sv-se/nyheter/coronavirus/st%C3%A4rkt-koppling-mellan-fetma-och-sv%C3%A5r-covid/ar-BB18pBAC?ocid=msedgdhp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.