Läsarbidrag, och ”Vi lever i samma tid!”

Skärmavbild    kl

lbHej Lena.

Läser just följande krönika på ND: Imperiets uppgång och fall:

https://nyadagbladet.se/kronikor/imperiers-uppgang-och-fall/

Det som är intressant är likheter med det du skriver på din hemsida.

T.ex. ofta skriver du om män. Män som ska vara starka i ett samhälle – agera. Vad skrivs i krönikan som beskrivning av olika skeenden vad beträffar imperiets fall?

”Den tredje perioden är välståndets tid, vilket låter väldigt lockande, men också innebär att kurvan vänder. De starka, tappra och självsäkra männen – det är män och inte kvinnor som bygger imperier – demoraliseras…”

 “Den arabiske moralisten Ghazali (1058-1111) klagar på hur målsättningarna förändras i det arabiska samhälle som under hans tid är på nedgång. Studenter, säger han, går inte längre på universitet för att bli lärda och moraliskt högtstående, utan för att få de kvalifikationer som gör att de kan bli rika. Samma situation är överallt uppenbar hos oss i väst idag.”

 Ett annat argument som du brukar använda i dina artiklar är pratkultur!

Vad skrivs om detta i krönikan?

Citat: “Människor är väldigt olika, och intellektuella argument leder sällan till att de blir överens. Styret av staten går därför från dåligt till sämre, i en ständigt pågående kakofoni av argument. Men denna debattglädje eroderar handlingskraften. Mitt i ett Babel av babbel, driver skeppet vidare mot klipporna.”

Nu vid nästa stycke blir jag full av skratt. Så likt allt det du skriver även om energivinkeln saknas i denna krönika beskriver den verkligheten så förträffligt: ”Den femte och sista perioden är Dekadensens tid. Både ledare och folk ägnar sig hellre åt njuta av livet än åt nationens ära och de puritanska ideal som byggde upp den. Nu stiger känslan av att leva i de yttersta av tiden, vilket på slutet skyndar på förfallet. ”Låt oss äta, dricka och vara lyckliga, därför att i morgon är vi döda”.

Här passar det in låten La Décadanse kanske:

 

Vidare står det i krönikan följande:

”Romarriket som exempel så är det nu som mobben kräver fria måltider, atletiska tävlingar och gladiatorspel. Glubb Pasha skriver att dekadensen är mycket tydlig och lätt att visa. Han jämför med hur dagens engelsmän respektive amerikaner tycker att fotboll och baseball är viktigare än kanske någonting annat. Detta är en tid när skådespelare, sångare och idrottsmän istället för statsmän, generaler och stora författare blir förebilder. Kvinnorna tar sig in i de manliga reviren. Glubb Pasha skriver:

En ökning av kvinnors inflytande i det offentliga livet har ofta hängt samman med nationellt förfall. De sentida romarna klagade över att, även om Rom styrde världen, dominerades Rom av kvinnor. Under det tionde århundradet kunde en liknande tendens observeras i det arabiska riket, där kvinnorna krävde tillträde till yrken som dittills varit förbehållna män. ”Vad”, skrev den samtida historikern Ibn Bessam, ”har bokhållarna, skatteindrivarna eller predikanterna med kvinnor att göra? Dessa yrken har alltid varit förbehållna männen.” Många kvinnor praktiserade juridik, medan andra fick tjänst som universitetsprofessorer. Det fanns de som agiterade för kvinnliga domare, men det verkar inte ha lyckats.
Mot slutet av 900-talet kollapsade den arabiska staten och invaderades. En konsekvens av förvirringen och våldet blev att kvinnor inte kunde röra sig på gatorna i Bagdad utan eskort, vilket ledde till att den feministiska aktivismen också kollapsade.” ”

Mina slutsatser av denna krönika är givetvis att den har så rätt. En fråga som inte besvaras är hur vi skulle bygga samhällen istället, på vilka grunder? Grunden i dessa imperiet är expansion på bekostnad av annat liv. Alltså en våldsam utplåning av det ursprungliga livet/livssätt. Hur ska vi göra istället? Vilka kvalitéer från det fördolda måste vi sätta i förgrunden för att bygga en tillvaro som inte förtrycker något/någon och som respekterar de ursprungliga livsuttryck? Detta blir kanske en stor fråga att lösa under nästkommande guldålder.

MVH NN

Vi lever i samma tid
Det är inte alls ovanligt att flera hjärnor kläcker samma tanke samtidigt eftersom vi lever i samma tid. Om vi tänker oss tanken att den högre makten / universum / Gud styr oss alla – även de som vi betraktar som onda – slänger de väl ner en tanke till säg 1000 personer, så man vaknar med den informationen i huvudet på morgonen. Sen är 999 lata och gör inget av det och en skriver en hel bok om saken, som blir en klassiker, eftersom denne någon då anses vara ensam om detta nya.

 

 

Om Lena Holfve 18186 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

2 kommentarer

  1. Hur ska vi göra för att bygga våra samhällen och liv på grunder som är hållbara och som inte grundar sig på utstötning, död och förödelse?

    Jag tror att för att lyckas med detta måste man ta det fördolda med i beräkningen.

    Nikola Tesla uttryckte det så här: ”Den dagen vetenskapen börjar studera icke-fysiska fenomen, kommer den att göra större framsteg på ett decennium än i alla tidigare århundraden av dess existens.”

    Med andra ord så måste vi bygga vår självkänsla på det som inte är förgängligt, det som är djupt i vårt inre och som inte bygger på religiösa symboler eller yttre politiska samhällsmonument. Vår självkänsla borde alltså vara i grunden i den icke föränderliga verkligheten.

    Kvantfysik och kvantpsykologi säger oss att partiklar samordnar sig efter betraktarens sinne. Därmed åsidosätter detta Newtons mekaniska tänkande. Denna vetenskap inklusive Epigenetik är uttryckligen bannlyst i västvärlden i synnerhet i Sverige.

    John Lennon och Albert Einstein uttryckte det så här:

    ”Stäng av sinnet, slappna av och låt dig bäras av strömmen…
    som aldrig upphör att strömma… lägg undan dina tankar och överlämna dig till tomrum… som strålar, strålar”

    ”Allt är skapat av tomhet och formen är komprimerat tomhet”

    Jag tycker att så länge vi inte utforskar det vi i den synliga världen är skapade av kommer vi inte heller kunna bygga hållbara civilisationer som skapar guldålder på hela planeten.

    Den dagen människor upptäcker sin inre styrka kommer de ej att behöva några storslagna drömmar byggda på expansion och förtryck av andra.

  2. Kvantfysiken är nog på väg och energiläror av alla de slag. Den kris som är nu där rädslan driver på folk mynner möjligen ut i nya former av liv t.ex. eget ansvar vilket känns långt borta i Sverige, inte här. Jag tror på detta; ”Den dagen vetenskapen börjar studera icke-fysiska fenomen, kommer den att göra större framsteg på ett decennium än i alla tidigare århundraden av dess existens.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.