Kulturkrockar som inte går av för hackor

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Afrika är mycket stort, gigantiskt, och innehåller enorma mängder länder, olika kulturer och språk. Jag har folk ifrån Kongo och Nigeria som grannar, och de kan inte tala med varandra därför att den ena gruppen talar franska och den andra engelska.

Hur många språk som finns inne i Afrika har jag inte en susning om men jag vet att Indien har 5000 och alla med sin egen grammatik.

Nu dök det upp en afrikanska som påpekar att hon har rätt att ta pengar av australiensare eftersom de hon får inte räcker. Läs mer

Afrikanerna är på många sätt långt, långt före oss i sitt tänk men det krockar rejält här och nu.

Vi hamnar möjligen där själva om några hundra år att jag kan gå in i ett varucentra och säga;
– Jag behöver den och den hostmedicinen, tack!

De utgår nämligen alltid ifrån vad man behöver
Om jag har fyra stolar på min terass, har jag absolut minst två för många, och då kan man ta två av mina om man själv saknar men behöver stolar. I texten talas om att hon anser sig ha rätt att ”stjäla” och det är jag tveksam till om hon har använt det ordet. Omfördela mera…

I väst har vi drömt om rättvisa, och om system som ger sjuka vad de behöver, och att barn ska få sina behov tillgodosedda och allt det där har afrikanerna på många sätt redan löst; man tar det man behöver men absolut inte mer!!!

Men det tänket funkar illa hos oss för att inte säga att det fungerar inte alls!
De afrikaner jag har runt mig knatar inte omkring och tar saker därför att de är utbildade, och de vet att så kan man inte göra här varför de anpassar sig. Men de bildar snabbt en ”group”, räcker med att man är ifrån Afrika för att tilhöra denna grupp, och inom den delar de med sig frikostigt.

För några år sedan blev Tosse Magnusson och prinsessan Christina bestulna på smycken
Det kunde man se drekt på den här bilden att de skulle bli. Den yngre mannen, som bestal dem, står framför Magnusson. Det får han inte. Han ska stå bakom för att visa sin respekt för en äldre.

Det faktum att han visar att han helt saknar respekt är en varningsklocka och ett skäl till att han gör det kan faktiskt bero på att han anser att Magnussons har på tok för mycket och mycket, mycket mer än vad de behöver.

Bakom killen som bestal dem står en annan ung man som flinar, och jag gissar att han gör det för att han tycker att killen framför är väldigt, väldigt modig eller rebellisk som har ställt sig framför en äldre som dessutom inte fattar vad som händer.

Vi ska nog inte förväxla deras tänk med vårt eget; jag vill ha!
De skulle aldrig ta något de inte behöver, eller nån de känner behöver, och aldrig ifrån någon som inte har ”för mycket” av vad man behöver. Vi kan samla på oss hur mycket som helst och massor som vi inte behöver alls för vi vill ha.

De är också långt, långt före oss avseende korruption
I generation efter genartion, århundrade efter århundrade, har klaner innehaft makten därför att de tillhört just ”rätt” klan, och en afrikansk jurist sa mig:
– Enda chansen att bli av med dem är att vi dödar allihop, hela familjer, unga som gamla.

Han sa mig att idag är det fullt möjligt att ha t.ex. en finansminister som överhuvudtaget inte ens kan räkna men som kan åka eget jetplan. Vi börjar gå åt samma håll; viktigare med rätt partibok än att man kan räkna.

De är vida långt före oss avseende funktionstänkande och mat
Vi väljer mat efter utseende och smak, läs socker, och de vet i allmänhet exakt varför man äter ditt eller dutt. Behovstänket går igen; mina njurar behöver…  min hjärna behöver…. mina muskler behöver…. Idag ska jag äta mat som levern behöver.

Socialt är de avseende misstag helt överlägsna oss
Om du gör bort dig kraftigt, riktigt rejält och ordentligt, får du i vår kultur ofta skämmas, du ska må dåligt din fähund. Gör du bort dig i många av Afrikas kulturer kommer alla som känner dig och som älskar dig på besök, de bugar och berättar sen för dig om allt bra du har gjort.

De slipper göra våra ungas alla misstag
I Sverige åker varje ny generation på en ny fastighetsbubbla och det beror på att generationsöverföringen är helt borta, och det är den sannerligen inte i Afrika. I många av länderna slänger sig de unga ner på marken flera gånger om dagen för att visa vördnad inför de äldre, och samma uttryck kan höras som i Indien;
– De äldre är Guds gåva till oss unga.

Studenten Matthew till höger sa mig en gång:
– Får jag barn i väst tar jag dem till Afrika direkt därför annars får jag ungar som inte respekterar äldre och då går de och hela samhället sönder.

De är överlägsna oss avseende riskbedömningar
Vi betraktar alla som goda, ondska finns inte, alla är lika, vi säger samma saker till alla och afrikaner är mycket medvetna om att det råder en väsentlig skillnad mellan en kirurg och organplundrare. De är mycket medvetna om att man kan bli dödad på ett litet kick. De jag har omkring mig älskar Norra Cypern därför att farliga människor saknas och hemma bor de ofta i ”safe houses” dvs de bor i kvarter med beväpnade vakter. Du kommer aldrig att få en afrikan att köpa den felöversatta texten ”allas lika värde”. FN-texten oförvanskad som lyder att ”alla har rätt till värdighet” köper de.

De kommer ifrån världens rikaste och största kontinent
Den världskarta vi använder är helt fel, och England (Brittiska imperiet) görs avsevärt större än vad som är fallet och Afrika görs på den ganska litet.

Afrika är proppat med guld, diamanter, olja och den nya generationen är ofta högutbildad och Afrika reser sig nu i rekordfart men har problem med korruptionen som leder till att stora delar av befolkningen är fattiga fortfarande även om det har ändrat på sig i rekordfart. Man skaffar två och inte åtta barn idag.

Jag har lyssnat nu i många år, frågat en hel del, men jag kan mycket, mycket lite
Men så mycket vet jag att Tosse Magnusson blev noga förvarnad vad som var på gång. Jag hade en väninna från Belgien här, som blev utbjuden av en afrikan, som inte ställde sig bakom mig varför det blev tvärnobben. En medelkorkad svensk hade säkert kallat mig för ”rasist” den gången och studenterna här sa; Bra, Lena! Du lär dig!

Men jag har en stående inbjudan till flera av länderna t.ex. till Kongo och Nigeria och Lagos, se video nedan, liksom till Saudi och Sudan, som är mer arabiskt, och ska väl bege mig ner nån dag för att lära mig mer.

Rosling: Svenskarnas världsbild är helt skev 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Böckerna finns i alla de former hos Bokus!

Om Lena Holfve 787 artiklar
Nyutgivna böcker: "Utmattad - Fri från hjärndimma", "Mögelförgiftad", "Sömnlös", "Parasitfri". Fyra tidigare produktioner; "Är barn allt? En bok om barnlöshet", "Botten Upp - en bok om att leva i närheten av alkoholproblem" och kriminalromanerna "Häktad på sagolika skäl" och "Mordet på Törnrosa" finns nu i Internetbokhandeln.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.