Uppdat; Konsekvenssamhället, vi saknar

Skärmavbild  kl

trncNu rullar engelsmännen ut…  och jag tror att de blir många.

På södra Cypern sägs det att de får inga uppehållstillstånd alls efter en Brexit. Lokalbefolkningen vill ju bli av med den militärbas som är där och som hyser kärnvapen, och som juridiskt sett fortfarande är brittisk mark, och som britterna konstant vägrat att slakta ner. Upprörda britter hade frågat en minister i syd vart de då ska ta vägen, och han svarade att ni får väl flytta till norra Cypern…

Denne man kommer att få många britter att slänga in handduken nu:

Keith Lloyd says farewell to the island
POPULAR lay clerk in the Anglican tradition and an ex Royal British Legion chairman, Keith Lloyd will leave the island with his wife Betty last week to live in the UK- but they havevowed to return for holidays. Källa

 

Publicerat den 1 november 2019:
Jag har fått en del frågor avseende TRNC:s nya lagförslag, och det finns en del att säga om det. När jag kom hit för tio år sedan kunde du gå in till elbolaget och skaffa dig ett abonnemang, och nu måste du deponera flera tusen. Varför? Därför att folk – britter –  som säljer sina hus eller lägenheter sticker ifrån sista elräkningen…
-Gör du så där, så blir det så här.

Nu har folk ifrån Europa smitit från sjukhusräkningar…
-Gör du så där, så gör vi så här.

serdar denktasDen lag som funnits sen jag fyllde 60 är jag mamma till
Det var jag som talade med nuvarande finansminister Denktas, och sa honom att vi kommer inte hit för att svartarbeta. På den tiden fick man vara här i 90 dagar, och sen skulle man lämna landet dvs åka till IKEA på södra sidan. Jag sa det, vad är det för larv…

Sedar Denktas var då inrikesminister, och är barndomsvän med min chaufför, vars morbror är landets fd. SÄK-chef, numera pensionerad – och som har urtråkigt… Denktas själv är son till gamle president Denktas som ledde landet i säkert 45 år; bilden högst upp, landsfadern, som dog för några år sedan.

De nya reglerna infördes ganska direkt, att vi som är 60+ har fått komma och gå som vi vill, och nu har folk över 60+ svartarbetat på stán…
-Gör du så där, så gör vi så här.

Det finns väl inget annat land i hela världen dit du har fått komma under en ”gentlemen’s agreement” utan att behöva registrera dig alls. Lämnar man ön av den anledningen så lär man få hosta upp papper, foton, ID-handlingar etc dit man tar sig, och i de flesta länder är det en omfattande byråkrati.

Men det är det här det handlar om egentligen
Vad jag förstår kommer man också att rensa ön den här vägen, och det tror jag därför att jag har sökts upp aktivt, och fått veta att jag ska inte söka VISA alls nu. Vi har ett år på oss att fixa det, och den 23 oktober 2020 är vi här illegalt om vi inte har gjort det. Jag är tillsagd på skarpen att inte oroa mig, och jag kommer att få VISA, och jag kommer inte ens att behöva lämna min bostad för att få denna viktiga stämpel i mitt pass.

Jag kommer att uppmanas längre fram att ta fram en fotokopia på mitt hyreskontrakt, och det kontraktet ska vara registrerat hos skatteverket av värden, så blir man av med svartuthyrarna som är typ en miljon stycken…  Värdarna ska betala 10% skatt.

Jag ska göra vad jag kan för att få upp inkomsten ändå, eftersom en svensk pension inte räcker mer än till hälften av den nya normen, men jag kommer inte nekas ändå om det fattas en bit. Jag ska fixa en kopia på mitt pass längre fram, nästa sensommar, och sen kommer en tjänsteman hem till mig och plockar upp mina papper, som mina turkcypriotiska vänner vill se först, och sen får jag min stämpel, och blir kvar mer eller mindre som ”socialt sponsrad” dvs jag har flera turkcyprioter bakom mig, och de vill inte att jag lämnar ön.

Det säger jag alltid till folk; bygg relation med lokalbefolkningen, du bor i deras land, och den biten har jag skött väl genom åren vilket märks nu. Jag är inte samhällsfarlig t.ex.

Skärmavbild  klDe som kommer få de stora problemen är nog britterna, och jag har en mycket bra historia i bakfickan som visar deras attityd rätt väl. Jag brukar fika på ett ställe som heter CAFE DELI, och det betyder ”litet matställe” på engelska.

På turkiska betyder det CAFE GALEN
Deli är alltså ”galen”, och kommer väl ifrån delirium kanske? Engelsmännen som driver det hivar alltså ut en stor skylt utmed mainroad där det står på lokalspråket; Cafe Galen!

De har väl varit här i 20 år… aldrig någonsin tagit reda på vad deras café heter på lokalspråket, och de talar nog aldrig med en turkcypriot för de går till sin engelska frisör, sin engelska snickare, sin engelska klädbutik, och de lever i sin egen lilla brittiska värld.

Jag har hört säkert hundra gånger folk säga;
-Han gjorde fingret ÅT MIG och han befinner sig PÅ MIN Ö!

Kulturen vi inte kan förstå
Det brittiska imperiet släppte Cypern år 1962, alla cyprioter var slavar innan, och då var all koppar på ön stulen. Cypern heter Kibris på lokalspråket, och det betyder ”Kopparön”, men någon koppar finns nog inte längre för den bar Imperiet iväg med.

Skärmavbild  klDet vi ser nu hända, framför våra ögon, är nog hur den sista resten uppnästa britter åker av ön så det smäller om det, och övriga ifrån Europa som har icke önskvärda beteenden, och de är rätt många.

Jag skrev om det för nu tio år sedan i artikeln; ”Kulturen vi inte kan förstå” att de kommer att göra sig av med oss, isolera oss, bygga en stor fet mur mellan öst och väst om så är.

Nu införs knasiga regler som leder till att många, många britter lär lämna ön, de har inte råd att vara kvar helt sonika eftersom deras pensioner är minst lika låga som våra, och lämnar de inte nu kommer det nya knasiga regler, tills de lämnar, och sen kommer det nya köpare från andra länder och kontinenter.

Vi svenskar kommer nog generellt sett att ha en särställning därför att vi var här i 29 år med våra FN-soldater ”De blå baskrarna” och hjälpte dem när det var totalt kaos på ön då Imperiet släppt Cypern. Jag har mött äldre cyprioter, som börjar gråta då de hör att jag är svenska, och så drar de upp skjortärmen, och visar de tatuerade siffrorna de har på sina armar som britterna tvingade på dem.

Eller som man sagt mig nu; You are not the target, Lena!
Jag gissar att detta kommer att hända över precis hela världen att allt och alla som det ens luktar ”Det brittiska Imperiet” om gör man sig av med, pronto. Eller som vi sagt förr; nu går det brittiska imperiet mot sin död, sörjd av få.

 

 

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

4 kommentarer

 1. Jag har läst att dom betedde sig som svin när dom ockuperade Island för omkring 80 år sedan. Dom blev så illa omtyckta att dom blev tvungna att överlämna till jänkarna. Som betedde sig minst lika illa. Låt dessa brittiska expats flyttta vidare till Dubai eller nåt liknande land. Går dom omkring på stan i bikini och packade dessutom, lär dom åka in på rätt många år. Och nrittiska tabloider kommer skriva om hur elaka dom är i Dubai.

 2. Ja, det är ett besvärligt gäng väldigt ofta och det sägs att 90% av de som är här är aktiva alk. Jag ser dem inte så ofta eftersom jag inte går på pubarna och min värd skulle aldrig hyra ut till den gruppen.

 3. Att sköta sig och respektera andra länders kultur är mycket viktigt.
  Då jag var yngre och tågluffade genom Europa ner till Spanien.Fick jag alltid höra på alla pensionat och vandrarhem jag bodde på.”Är du verkligen svenska,du är så lugn och låter inte alls och du är inte full”.
  Likadant då en period åkte till Kos flera sommar i rad.Alla restauranger och hotellet jag bodde på var så glada,då jag kom åter.Och varje gång jag åkte sade de vi ses väl nästa sommar Monika.
  Sköter man sig,så blir man accepterad av lokalbefolkningen,och är välkommen åter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.