Jämförelseland

Vi har mycket att lära av den så kallade Cypernfrågan varför den blir en miniserie med start idag.

Jag och en besökande författare reste i helgen utmed hela den norra gränsen på Cypern, rakt fram sex mil bort ligger Turkiet, och vi for ena dagen till den östraste gränsen som består av en bergknalle, med två flaggor, längst ut på Cyperns skaft.

Den turkiska står lite bakom, och ska läsas så här: ”Den turkcypriotiska befolkningen är skyddade av sina bröder och systrar i Turkiet”.

Den 20 juli 1974 landsteg den turkiska armén, det tog nån vecka att ta hela ön, och de avslutade därmed det pågående folkmordet på britter och turkcyprioter. De drog en gräns, och grekcyprioter skulle samlas i syd och turkcyprioterna i nord, och det har skett utom i ett fall. En by i norr bestående av enbart grekcyprioter vägrade att ge sig av varför de och deras by är kvar. De har sin kyrka, sin skola, sin grekiska by men inne på nords territorium än idag.

border crossing

Dagen efter for vi västerut, och körde ända fram till den västra gränsen mot syd, och mellan varven talade vi om inbördeskriget.

Främst kanske för att alla i väst är lärda att Turkiet har ockuperat norra Cypern, och frågar man i syd svarar de i allmänhet ”de har tagit vår mark!”

Turkiet hotade med att ockupera norra Cypern, för något år sedan, och det får givetvis EU:s befolkning inte veta. Det blir en konstig ”nyhet” att de hotar göra nått ”alla” anser att de redan har gjort.

För mig blir det konstigt då svensk press intar hållningen att ”Turkiet har ockuperat norra Cypern” samtidigt som lokal media frågar runt om folk anser att de borde göra just det.

Artikeln fortsätter under videon:

fnNär vi kom hem bad min kollega att få de böcker som är mina källor, och jag gav henne de jag har här som är skrivna av bland annat chefen för den FN-styrka som rusade till ön.

Det är extremt mycket propaganda i Sverige just nu
Vi har en statsminister som säger att vår sjukvård är bäst i världen. ”Alla” som utrett saken vet att den är sämst i Europa.

Ska man undersöka Cypernfrågan måste man ta sig igenom en hel skog av just propaganda, och då hittar man två krig, och inte alls ett!

demografiFöre kriget var grekcyprioterna 80% av befolkningen och turkcyprioterna  20% och de var alla spridda över hela ön.

De blå fälten är grekcyprioter och de röda är turkcyprioternas byar. Det finns inget som tyder på att ”de levde sida vid sida i all vänskaplighet”, som ofta sägs.

När britterna släppte ön – Kopparön – som kronkoloni ville majoriteten bli herrarna och styra över turkcyprioterna med i princip lika hårda nypor som britterna hade gjort.

Men man började också köpa ut turkcyprioterna genom att ge dem mer betalt för deras mark än vad den var värd, och den vägen fick man många att flytta till USA, England och Australien. En statskupp skedde, via juntan i Aten och ett inbördeskrig mellan två grekcypriotiska grupper drog igång. Ena gruppen ville att man skulle fortsätta köpa ut turkcyprioterna och den andra ville kriga. Dessa två grupper började slåss med vapen och den grupp som ville kriga vann, och kriget på Cypern var ett faktum.

Det kriget avslutas med våld då den turkiska armén gick in
Numera har hela väst skruvat om den händelsen och man får handlingen att framstå som ondsint.

Turkiet följde ett avtal tecknat 1960; Treaty of Guarantee (1960)  Jag minns då de gick in, och jag minns att de var hjältar i hela världen. Grekland borde ha gått in, liksom England, men grekerna var upptagna av inrikesproblem samt låg bakom att det blev krig.

Än idag undrar gamla FN-soldater, som numera är pensionärer på ön, varför inte britterna gick in. De hade alla skrivit på att de skulle garantera freden på ön. Turkiet är alltså den enda nationen som håller avtal och gör vad de ska i det läge som var.

När de sen delar ön är det ren hygglighet, eller man kan se det som att de jobbade på att garantera freden, men Turkiet som stat erövrade hela ön. De gav alltså grekcyprioterna halva frivilligt. Det normala, om man startar krig, är att man riskerar att förlora just mark om man förlorar det kriget och så har det varit sen stenåldern.

Idag har Turkiet en armé på ön, men det har britterna och FN också, därför att det är inte fred än i denna dag och vart femte år ungefär pågår fredsförhandlingar som alltid spricker.

Istället för att säga i syd; ”Turkiet har tagit vår mark!” borde de faktiskt säga; ”Vi förlorade halva ön då vi startade ett krig mot britterna på ön och turkcyprioterna och som vi förlorade!”

Turkcyprioterna, som alltid har levt som en minoritet i sitt eget land, har satts i blokad av FN och EU därför att man anser att turkarna ockuperat ön, och det övergår mitt förstånd. Därför att detta lilla folkslag, cirka 230 000 finns här på ön, har faktiskt inte gjort något.

turksSyds och EU:s syn är alltså numera att Turkiet ockuperade norra delen 1974. Varje sommar 20:e juli ljuder ”hesa Fredrik” i syd och man sörjer att Turkiet stal ens mark. I nord är det fest och man tackar Turkiet som gick in och avslutade folkmordet.

Min författarkollega kunde givetvis inte se några ockupationsstyrkor och nord har sin egen regering, parlament, premiärminister och president.

Det är också knäckfrågan; Invaderade Turkiet Cypern 1974 eller gick de in som avtalat 1960 att de skulle om bråk uppstod? Den andra knäckfrågan är; Varför är de kvar??? Mitt svar är att de är kvar av samma skäl som britterna och FN är här; de behövs på gränsen. Grekcyprioterna vill fortfarande ha hela ön för sig själva precis som den gången då man började köpa ut turkcyprioter.

bigbenMan undrar lite hur grekerna fixar att ”trolla bort” 230 000 turkcyprioters existens och kalla hela Cypern för ”my homeland” och det sker genom att man säger; ”det finns inget som heter turkcyprioter! De är turkar! De ska ut!”

Om man talar med unga i syd har de inte en aning om avtalet från 1960 och de känner inte till inbördeskriget mellan greker som uppstod före det stora kriget 1974.

Påpekar man att de vi kallar för turkcyprioter har bott på ön sen 1500-talet får man svaret; ”Precis! De är turkar! De ska ut!” / ”De har stulit vår mark!”

Cypern räknas till Asien men södra är ändå med i EU då Grekland fick med dem in i EU. Senaste fredsförhandlingen sprack bland annat för att syd ville att hela Cypern ska bli en grekägd ö som ska styras från Aten. Man har haft en folkomröstning och nord röstade ja men syd nej till ett enande av ön. Det står sig; ”det finns inget som heter turkcyprioter! De är turkar! De ska ut!”

Många i Sverige är rädda för att svenskarna kommer att bli en minoritet i sitt eget land varför vi i nästa artikel ska utreda hur turkcyprioterna bibehåller statsmakten i nord trots att de är numerärt underlägsna då det finns fler utlänningar än lokalbor.

”Medlemsstatistiken i Sorsele IF är tydlig:
År 2000 spelade 51 pojkar i klubben, alla födda i Sverige.
2006 hade klubben 46 svenska pojkar och nio invandrare.
2010: 33 svenskar, 15 invandrare.
2014: 22 svenskar, 30 invandrare.
2015: 23 svenskar, 36 invandrare.
2016: 11 svenskar, 44 invandrare.
2017: noll svenskar, 35 invandrare.”

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.