I klassisk mening grovt bedrägeri

Skärmavbild    kl

BRY har inte många prenumeranter kvar på YouTube, och SvT-dokumentären  Nätverkets makt  kanske har påverkat det hela?

Det kan indikera att folk slutar ge dem pengar?

Organisationen är i mina ögon, och i klassisk mening, bedragare eftersom den hittar på
BRY:s hemsida innehåller direkt lögnaktiga påståenden, och istället för att fundera över ett enstaka fall kan vi studera ett, och som i mina ögon skrivs i syfte att manipulera oss känslomässigt, och vi ska lätta på plånboken; vart femte barn är utsatt för sexuella övergrepp och av dem sker 80% inom familjen eller annan närstående.

Skärmavbild    kl

I dokumentären sa BRY:s grundare att hon har inte tid att läsa in fakta, och det är nog grundbultsproblemet därför att hon har nog bara läst rubriken till en mycket känd forskningsrapport, som kallas för ”En av fem”,  och läser man bara rubriken kan man givetvis tro att det delvis är som BRY säger.

BRÅ har en utredning om saken, med helt andra siffror än BRY:
Personuppklarings- och lagförings­procenten är generellt sett större för våldtäkt mot barn, än för våldtäkt mot vuxna. För barn under 15 år uppgick nivåerna 2019 till 24 procent respektive 26 procent, och för barn i åldern 15–17 år till 15 procent vardera. Det kan jämföras med en person­upp­klarings- och lagföringsprocent på 12 procent vardera för våldtäkt mot vuxna (18 år och äldre).

Men jag tror inte riktigt på ”tidsbrist”
Genom att rutinmässigt se till att man aldrig läser in bakgrunder kan en snedseglare och manipulör möjligen inbilla sig själv att uppsåtsfrågan blir en svår juridisk nöt att knäcka. Du kan aldrig bli fälld för brott om du inte visste att du begick ett brott…. du måste ha haft uppsåt. Läser man inte… vet man ju inte…

Men vi läser ur forskningsrapporten:
Endast 2 procent av eleverna svarade att familjemedlemmar (föräldrar, syskon eller familjehemsföräldrar) var förövare. En dryg tredjedel av förövarna (36 %) var någon som var relativt jämnårig med den som utsatts.

1 procent av de elever som utsatts för övergrepp svarade att de utsatts av en lärare. Det innebär att det var ungefär lika vanligt att utsättas av en lärare som av en förälder eller styvförälder.

0, 2 procent hade utsatts av en familjehemsförälder.

Ur ”En av fem”

Individer i gruppen runt BRY har offentligt påstått att alla familjehemsbarn i Sverige är uteslutande utplacerade hos pedofiler. Korrekt är att 0,2 av barnen i undersökningen angav en familjehemsförälder som den som utsatt dem. Det är 0,2 för många men långt ifrån genomgripande vanligt.

Få tidningar har tagit i ämnet ännu; Sydsvenskan och Expressen har, och jag hoppas att någon åklagare utreder ekonomin runt denna bedragarliga.

Om vi studerar syftet, varför vi ska ge dem pengar, så är det för att de vill inrätta en barndomstol.

De har använt främst det fall, som SvT med  en rätt omfattande tydlighet har visat innehöll exempellöst många lögner, som skäl, plus att vi vet att grundaren har inte tid att läsa in fakta, och det är nog sannolikt att ”En av fem” är den omtalade larmrapporten. Det finns inga andra större tänkbara studier skrivna i nutid, inte som jag kan hitta.

Igår höll BRY presskonferens med anledning av att referensgruppen utarbetat det dokument som beskriver barndomstolen. Vi förklarade varför vi kräver att det inrättas en särskild barndomstol.

NN inledde och informerade om att hon ser samma larmrapporter idag som för 20 år sedan…
Källa

Hur mycket pengar folk än skickar in lär det inte bli någon ”Barndomstol”
Och det är detta faktum som främst gör det hela till ett bedrägeri. Om vi bygger ett nytt hus, bredvid Tingsrätterna, och så kallar vi det för Barndomstolen, och där jobbar barnkära rådmän med flera, så kommer de att arbeta uteslutande efter Brottsbalken, som vi kan kalla för domstolarnas arbetsorder eller arbetsbeskrivningen.

Vi kan bygga tiotusen nya domstolar – de lyder fortfarande under Brottsbalken. Insamlingsmålet går aldrig att uppnå, och då bör det vara bedrägeri.

9 kap. Om bedrägeri och annan oredlighet

1 §   Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år. Är brott att anse som grovt, skall för grovt bedrägeri dömas till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Lag (1986:123).

Skärmavbild    kl

Ska denna artikel med i årsboken?

Klicka på det antal stjärnor du vill ge den.

Du kan ge feedback!

Hur kan den bli bättre?

Tala om hur den kan förbättras!

The following two tabs change content below.
Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.