Historien förskönas en aning

Amerika är det brittiska imperiets experiment, som man nu överger, och på samma sätt är Australien det. Livstidsfångar sattes av i Australien, och folk med sociala problem lockades till Amerika. Vi har studerat några drogfamiljer; Trumps familj, Elvis likaså.

I Sverige tror man att det är socialt…
I utvecklingskurvan finns en punkt kallad ”geografisk flykt”, som förklarar varför snedseglare lämnar den lilla orten och sätter sig i storstäder. Eller sticker till den spanska solkusten eller förr drog till Amerika.

Jellinekkurvan
Ateljé Lugnet, Boden, klicka så blir den stor

Europas socialvård har gått åt helvete, skulle man kunna säga, funkade inte att skeppa iväg dem. De ynglade av sig, och skapade många livsfarliga samhällen. Men det gick uppåt för Sverige synbart då 20% av befolkningen gav sig iväg.

Mellan 1851 och 1910 emigrerade knappt en miljon människor från Sverige till Amerika. Av dem som var födda under senare hälften av 1800 talet lämnade ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna landet.

Den ekonomiska tillväxten steg emellertid än snabbare under de följande
hundra åren. BNP per capita fördubblades mellan 1876 och 1913 och likaså mellan 1913 och 1950, vilket alltså innebar en fördubblingstakt på 37 år. Källa

Allt vi ser är egentligen alk-drogkonsekvenser.

Spelar ofta nykterist…
American Swedish Institute

Swede Hollow var ett bostadsområde i East Side i Saint Paul i den amerikanska delstaten Minnesota. Det är numera en park, Swede Hollow Park. I slutet av 1800-talet började invandrare, främst svenska, att bosätta sig i skjul i dalen, som därför fick namnet Svenska dalen, Swede Hollow, eller bara Dalen.Wikipedia

De kallades för ”kålrötter” – swede – och var kända för att supa och slåss.

Jag har järnkoll då jag har föreläst i Svenskarnas hus i Minneapolis, i Minnesota, och pluggade före det framträdandet.

Källa klippet ovan

Donald Trump Jr. on Instagram: “ Cocaine Mitch!!! ”

 

Historien förskönas lite… många led helvete
Mellan åren 1871 och 1910 hade vi totalt 240 413 invandrare. Av dessa kom 116 107 från Amerika. Det rörde sig ofta om Sverigefödda återinvandrare.

Energiroade

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.