”Hets mot folkgrupp”, används och missuppfattas ofta

Skärmavbild    kl

Skärmavbild    klOvan har vi en rubrik, översatt från arabiska via Google, och som påstår något vi inte tror på. Men vi kan konstatera att brott, domstolar etc ofta används i propagandasyfte. Vi vet t.ex. att ingen dömts till döden i Stockholm.

Svensson kan inte ”se” då svenska domstolar används därför att vanligt folk är inte ens i närheten av en domstol. Jag ser det, som har en lång domstolsvana.

Jag ser ”tok” lika lätt som du ser att det är verkligen tok att nån skulle ha dömts till döden i Sverige.

Missuppfattningar om lagen om ”hets mot folkgrupp”
T.ex. att man inte skulle få tala alls om t.ex. invandringsfrågan. Brottet omfattar inte ”en saklig och vederhäftig diskussion”. Det är också tillåtet att säga vad man vill i sitt eget vardagsrum; i den helt privata sfären.

Enligt 16 kap 8 § brottsbalken, är hets mot folkgrupp att

  1. uppsåtligen,
  2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
  3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Påföljden är fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, böter.

Brottet omfattar inte ”en saklig och vederhäftig diskussion” och inte heller uttalanden som görs i den helt privata sfären.

Men hur kan då folk åka in?
Vi frågar Hovrätten, dvs läser domen i den delen, avseende Christinafallet som slogs upp stort:

hovr

De rev upp en villkorlig dom, och det är alltså inte för hets mot folkgrupp vederbörande fick tre månaders fängelse utan för att brottsligheten hade fortsatt trots en villkorlig dom för försök till utpressning. Alternativmedier, också utomlands, svalde med hull och hår att man gett tre månader för ”åsiktsbrott”, och så var det inte.

Jag gillar inte lagen, den hade inte ens behövts för du kan använda förtalslagarna vi redan har. Ett stort missförstånd är att FB, YouTube etc är Sverige. De är amerikanska privata bolag. Om FB bråkar om något är det inte ”Sverige” som bråkar, utan just ett privat bolag, som du kan lämna och anlita ngn annans tjänster. Swebbtv har t.ex. bytt plattform  och som ägs av IAC.

https://www.youtube.com/watch?v=xPiPXHsvbt0

Om Lena Holfve 18162 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.