Frågor om Indien

Jag får frågor angående att jag för första gången på sex, sju år inte åkte till Indien denna vinter, och det beror på att sist jag var nere såg jag ledare som gjorde reklam för kreditkort precis överallt. Tidningarna var smackade med annonser av typen; Köp en ny Iphone med kreditkort så får du 20% rabatt.

De söker dilla i indierna att korten ska införas för att bekämpa svarta pengar men det förklarar inte varför man söker få en miljard människor att skaffa sig krediter.

Det har också kommit lagar som ingen begriper, och jag påverkas också av mina medier t.ex. Al Jazeera som allt oftare ifrågasätter vad som händer. Kollar jag med indiska energimänniskor säger de att ett krig mellan Indien och Pakistan är oundvikligt och jag säger som de svenskar jag känner som har lämnat Indien;
– Turista där är helt okey men eventuella etableringar ska man nog avstå ifrån.

Ett av de fyra sjukhusen vi använder

Jag själv vill gärna ner i höst, till de sjukhus vi använder inom UMS, och jag vill nog besöka läkarna vart annat eller vart tredje år. Jag har en dialog med chefsläkaren just nu om att jag eventuellt ska ner några veckor i höst en sväng.

Jag läser också India Times t.ex. regelbundet och har daglig kontakt med indier. Min indiska chaufför frågar minst en gång i veckan hur jag mår och när jag kommer, och han servar också människor jag känner som åker ner. En sjuk svenska har satt sig där nere, som jag gjorde, och är inne på sin sjunde månad snart och han bistår henne. Just nu är de nog i Nepal för att förlänga hennes turistvisa.

Förändringen i Indien kom som över en natt och rätt otippat och det första man märkte var då alla 500- och 1000-sedlar blev värdelösa över en natt vilket då påstods skulle bero på att man ville slå mot korruptionen. Känns mer som om man ville lära ut att sedlar är opålitliga men det är inte VISA-kort.

Indien är nu världens sjätte största ekonomi, och på väg i rekordfart mot plats tre, men vad få tänker på är att Indien är många helt olika stater och alla med sina språk, kulturer och förutsättningar.

Unioner har aldrig fungerat…  
Varje stat är också egentligen ett eller flera kungadömen och i Kerala, där jag är, finns The Travancore Royal Family. Vi ser på Indien som ett land. Det är snarare en kontinent som Europa och det är lika stor skillnad mellan en grek och en svensk som det är mellan en sydindier och en nordindier. Indien består av 28 delstater – läs länder. Det finns 5000 språk, och alla med sin egen grammatik.

Modi var megapoppis, han bröt deadlock – handlingsförlamningen – men indier är inte människor som tiger så det lär bli ett himla liv den dag “alla” fattar vad jag tror är på gång. Indier vet också vad imperialism är för något och blir inte lika impade av Coca-Cola som vi blev.

Om nu stora unioner aldrig har fungerat, därför att de korrumperas, kan man kanske påstå att Indien ligger lite, lite före EU och Europa som har England nu som vill ut ur EU. Indien lär nog få många stater framöver som betackar sig.

India’s PM Modi defends globalization – Video – Business News

Modi plans to promote credit and debit cards in war on black money …

 

 

The following two tabs change content below.
Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär.

Latest posts by Lena Holfve (see all)

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.