Ny bok, ”Falsk spegel”, av Jia Tolentino, om en lurad generation

Skärmavbild    klBoken utkommer den 14 augusti, och det är väl bra, men situationen är i mina ögon oändligt allvarligare än så här.

För oss här i gruppen kan det väl vara bra att se att de är multikriminella ofta sen barnsben.

 

Han lovade att dra Hillary Clinton inför rätta, få alla att säga ”God jul” och att få Apple att tillverka Iphones i USA. Men sanningen är att han aldrig haft en tanke på att infria sina löften. I sista delen av essän ”Berättelsen om en generation genom sju bluffar” tar sig Jia Tolentino an Donald Trump.

Den slutgiltiga och avgörande bluffen för millenniegenerationen var valet av en öppen bedragare till presidentposten 2016. Donald Trump har bluffat sig genom livet, ohöljt och stolt och till synes ohejdbart. I årtionden innan han gav sig in i politiken spred han ett utomordentligt bedrägligt narrativ om sig själv som en rättfram, vagt populistisk miljardär som hade arbetat sig upp till toppen, och det faktum att lögnen var helt uppenbar blev en viktig del av hans dragningskraft. I den spökskrivna affärsboken ”The Art of the Deal” från 1987 myntade Trump – då som nu omgiven av en aura av billigt skyskrapsglitter – uttrycket ”sanningsenlig hyperbol”, enligt honom en ”mycket effektiv marknadsföringsstrategi”. När han sålde in boken på ”Late Show with David Letterman” vägrade han berätta hur mycket hans förmögenhet uppgick till. År 1992 gjorde han ett framträdande i ”Ensam hemma 2” där han, omgiven av marmorpelare och kristallkronor, ger vägbeskrivningar till Macaulay Culkin i lobbyn på Plaza Hotel. (Ett villkor för att filma där var att ge honom en statistroll.) Samma år blev han bankrutt för andra gången. År 2014, då hans tredje konkurs inträffade, blev han programledare för ”The Apprentice”, där den lysande affärsmannen fick sparka folk på tv. Det blev en gigantisk succé.

Men Trumps lurendrejeri sträcker sig mycket längre än till falsk marknadsföring. Han har alltid pressat fram sin vinst genom utsugning och övergrepp. På sjuttiotalet stämdes han av Richard Nixons justitiedepartement efter att ha snickrat ihop policyer för att utestänga svarta från sina bostadsprojekt. År 1980 anlitade han tvåhundra papperslösa polska arbetare för att rensa marken där Trump Tower skulle stå, satte dem i arbete utan handskar och hjälmar och lät dem ibland sova på byggplatsen. År 1981 köpte han en fastighet vid Central Park South i hopp om att omvandla hyreslägenheter till lyxiga andelslägenheter; när hyresgästerna inte ville flytta utfärdade han olagliga vräkningsbrev, stängde av värme och varmvatten och publicerade tidningsannonser som erbjöd hemlösa att sova i byggnaden. Han har en lång historia av att inte betala sina servitörer, sina byggarbetare, sina rörmokare och sina chaufförer. Han hyrde en gång ut sitt namn till några bedragare vid namn Irene och Mike Milin, grundarna av Trump Institute, en ”välståndsskapande workshop” som plagierade allt kursmaterial och ansökte om konkurs 2008. Han spenderade tiotusentals dollar på att köpa sina egna böcker för att blåsa upp försäljningssiffrorna. Hans välgörenhetsstiftelse, som knappt har skänkt några pengar till välgörenhet, har gång på gång brutit mot lagar om jäv. Förhållningssättet är hemskt till och med när det återges i liten skala: år 1997 spelade Trump rektor för en dag på en grundskola i Bronx där schacklaget försökte samla in 5 000 dollar för att delta i en turnering. Efter att ha lämnat över en falsk miljondollarcheck och tagit foton, skickade han 200 dollar med posten.

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.