En läsare har gett mig en TT-text som innehåller många direkta lögner

Gui Minhai föddes i Kina, men lämnade landet 1988 för att studera i Sverige. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 fick han uppehållstillstånd, och sedan svenskt medborgarskap 1992. Fyra år senare doktorerade han.

Skärmavbild kl

Det existerar ingen doktorsavhandling, och förutom arkivet har jag kollat direkt med Universitetet. Det är en ren bluff, som främst sprids av dottern, vad jag har fått fram är det hon som startar upp den sagan. Han stack ifrån Sverige på 90-talet.

TT fortsätter: 2012 startade han bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet, fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.


Jag själv har letat i minst 15 timmar efter det förlaget och dess böcker, och mest info om att det skulle existera kommer ifrån en svensk frilandsjournalist som jag har faktagranskat i andra fall, och det han påstår stämmer aldrig. Det finns inga böcker mer än ett häfte som kom ut på 90-talet. Jag är i min tur kollad av en skrivskoleelev som ägnade en kväll åt att leta och han säger samma sak; Finns inte en enda bok i en enda boklåda i hela världen. Ren bluff!

TT-skriver: Försvann
Gui Minhai själv försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.


Han ”försvann” därför att han satt av ett tvåårigt straff för rattfylleri, och han är dömd av domstol för det, och en studentska dog i samband med det brottet, och uppgiften är bekräftad av kinesiska PENs ordförande. Kina har rätt att bura in rattfyllor som alla andra.

TT: I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en ”bekännelsevideo” med den svensk-kinesiske förläggaren, i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Jag har sett den videon och det mannen uttrycker är en helt ”normal” självömkan om man har alkoholproblem, och rattfylleridomen tyder på att så kan det vara.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade före det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.


Ännu en saga.

TT: Fördes bort
Han släpptes sedan i oktober samma år efter att ha avtjänat sitt straff, enligt kinesiska myndigheter. Men enligt dottern Angela Gui befann han sig även efter frigivningen i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följde efter honom så fort han gått ut.


Villkorliga frigivningar har även vi men vi brukar använda fotboja.

TT: Den 20 januari 2018 var Gui MInhai på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden efter att han uppvisat symptom för sjukdomen ALS. Han färdades på ett tåg i sällskap med två svenska diplomater när tio civilklädda poliser steg på och förde bort honom, enligt dottern.


Dottern har ertappats med två lögner, se ovan, och saknar därför trovärdighet.

TT: Hot och påtryckningar
I februari 2019 säger Gui Minhais dotter, Angela Gui, att hon blivit utsatt för påtryckningar under ett möte med en kinesisk affärsman och Sveriges ambassadör i Kina, som då var hemma i Stockholm.

Angela Gui berättar att vissa krav ställdes på henne under mötet. Hon skulle gå med på att inte tala med några medier om sin pappa, hon skulle upphöra med sin aktivism och även försöka övertala andra aktörer som varit aktiva i kampen för hennes fars frigivning att tystna.


Dottern har ertappats med två lögner, se ovan, och saknar därför trovärdighet.

TT: I november 2019 tillägnas Gui Minhai Tucholskypriset i sin frånvaro av Svenska Pen, ett pris som ges till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, uppmanar Svenska Pen-klubben att ställa in prisutdelningen och hotar med handelsrestriktioner. Han hotar även med att Sveriges kulturminister Amanda Lind, som ska dela ut priset, kommer att portas från Kina om hon inte avstår från prisutdelningen.


Ambassadören har inte hotat någon i den meningen att han skulle kunna bli fälld för olaga hot i vårt land. Han sa att felaktiga beslut ger negativa konsekvenser, och jag förutsätter att han också tar med karmatankar i det resonemanget eftersom han är asiat.

TT: – Vi uppmanar svenska regeringsföreträdare att inte delta i den här prisceremonin. Om en representant för den svenska regeringen dyker upp på den här ceremonin kommer det skada vår vänskapliga relation, säger han till TT.

Gui Congyou medger att detta även gäller Sveriges statsminister.


Innan han sa det meddelade ambassaden flera gånger att mannen är djupt kriminell och att det är ett misstag att prisa honom, och eftersom det inte finns några böcker skrivna av honom ska han varken ha priset eller betraktas som författare eller förläggare. Han var bokhandlare och vad jag har fått fram gick rörelsen omkull därför att folk vill ha romantik och inte sexskvaller. Han sålde vår motsvarighet till ”Hänt i veckan”.

TT: Protester
Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai. KD och V gick i december 2019 ut och sade att de ville skicka hem Gui Congyou efter hoten i samband med utdelningen av Tucholskypriset. Moderatledaren Ulf Kristersson krävde i januari 2020 ett mer kraftfullt agerande från Sverige i frågan.


Skicka hem? Det är snart trettio år sedan mannen var i Sverige.

TT: Döms till fängelse
Den 25 februari 2020 kommer sedan beskedet att Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo i provinsen Zhejiang. Han döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Enligt det korta officiella uttalandet från domstolen har Gui Minhai avsagt sig rätten till att överklaga domen, men enligt nyhetssajten Hongkong Free Press kommer han att överklaga.

Jag är lite förvånad över att han ännu inte har åtalats för den 60 miljonersinsamling som pågår i hans namn, och som sköts av en kompanjon, men det kanske kommer senare om Kinas lagar nu medger ett sådant åtal?

 

TT-fortsätter:

Många i Sverige är starkt kritiska till domen.

– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, till TT.

Alice Nordevik/TT

Påhitt!
Alla de som är kritiska till domen har gissningsvis läst den domen lika lite som de har läst någon bok skriven av denne ”författare”. Det är helt obegripligt att branschfolk går på sagor som ”skrivit tio egna böcker om året” och ”förlagt 50-150 titlar till” och det har uppgetts att det förlag han äger ska ha gett ut 1/3 av allt som kommer ut i Hongkong, finns inte en titel. Förlaget finns inte med i några register över förlag varesig där, i Kina, i väst – ingenstans.

Förutom att TT håller på med medhjälp till grovt bedrägeri, och i en sådan omfattning att det borde bli fängelse, pumpar pressen ut två helt osanna påståenden om Kina, och det ena är att det är en kommunism.

Det finns ingen kommunism som tillåter privatpersoner att bygga privata förmögenheter, Kina gör. Det är 40 år sedan Mao, som var kommunist, ledde Kina. Det andra man påstår är att det är en diktatur. Det har aldrig funnits en diktatur som tillåter folk att resa ut eller som haft sådana enorma mängder studenter ute i världen som Kina har. Det är fortfarande mer än 40 år sedan…

Jag trodde att TT främst hämtar sina uppgifter ifrån Reuters, som har klart för sig att det är en bokhandlare vi talar om, och ingen författare eller förläggare China sentences Gui Minhai, Hong Kong bookseller … – Reuters

Bokhandeln bar sig inte men den nya affärsverksamheten går strålande; hinka in donationer ifrån lättlurade västerlänningar.

Spread the love
Om Lena Holfve 9227 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.