Du kan fortfarande inte säga på en middag att du har friat en misstänkt för våldtäkt

Skärmavbild    kl

Problemet som tas upp i inslaget nedan är delvis lite gammalt, det har börjat vända, men feministerna gick in för att lära ut att kvinnor ljuger aldrig, inte barn heller.

Vilket givetvis är nys, och för att fria en som är misstänkt för våldtäkt måste gruppen som dömer vara urstarka, och de kan i princip inte säga ens bästa vännen:
-Idag släppte vi en man som var misstänkt för våldtäkt.

Reaktionerna då Cissi Wallin dömdes för förtal säger en del
Leif GW var en av de få som förstod det logiska i att hon ska fällas. Det hon anklagade mannen för var inte ens olagligt då det påstådda brottet ska ha begåtts.

Just nu får inte jag gå ut 21.00 – 6.00 men det vore konstigt om jag blev åtalad för att jag var ute 23.00 för en vecka sen…  var inte ens olagligt då.

 

Domstolarna är i långa stycken en spegel av resten av samhället så det problem Swebb-TV tar upp är mycket djupare än att det skulle vara ett renodlat domstolsproblem. Kvinnor är alltid offer i Sverige, vad det än gäller, så ska offerkoftan på.

Kvinnor är inte ansvariga vuxna
En av de största fördelarna med att bo där jag bor är just att här är vi det. Finns ingen som behandlar oss som små ansvarslösa barn som inget begriper.

Man kan spetsa till det och säga att den svenska kvinnosynen är lika skev som världsbilden. Det tror jag delvis beror på att Sverige är ett mediadöme och inte ett kungadöme. Därför att det är en fascistisk stat, och i en sån ska pöbeln styra långt, ingår i schemat.

Den maskulina energin SERVICE är också helt borta så du kan inte köpa in den du vill ha. Du måste likt ett offer be andra om hjälp, support, och de måste bry sig om dig tillräckligt för att vilja hjälpa dig, och du måste fläka upp hela ditt liv utifrån tesen att du är i nöd, svag, kan inte själv… du är ett offer. Utan service i ett samhälle skapar du offer och Sverige är helt renons på service, inga chaufförer!

serviceEn mamma som kör på fyllan, så ungen i baksätet dör, är det synd om i Sverige, olycka!, och i de flesta länder åker hon in för vållande till annans död.

Det är omöjligt att få fram statistik över ungar som dött eller skadats svårt i just Sverige. Skumt!

SWEBB-TV:s text:

I det här programmet får vi träffa frilansjournalisten och författaren Thérèse Juel som i snart 15 år engagerat sig i hur svenska domstolar kan döma oskyldiga medborgare till långvariga fängelsestraff och hur svårt det är för den drabbade att senare få upprättelse genom att bli beviljade resning i målet.

Thérèse Juel är uppvuxen ur den kulturhistoriska myllan tillsammans med sin mormor, den välkända sångerskan, journalisten och radiorösten Karin Juel och med sin mamma Inger Juel som var skådespelerska. Thérèse Juel har själv spelat in flera skivor och gjort oräkneliga turnéer runt om i landet. Parallellt med sin musik har hon alltid arbetat som frilansjournalist. Förutom att under 29 år producerat och programlett program på Sveriges Radio har hon skrivit oräkneliga artiklar för såväl veckopress som dagstidningar.

felaktig dödaThérèse Juels engagemang för oskyldigt dömda väcktes för snart 15 år sedan. Det var en bekant till henne som stod åtalad för våldtäkt. Med en fullmakt från mannen fick hon möjlighet att gå igenom polisens förundersökningsprotokoll och upptäckte då flera punkter som borde blivit utredda till hennes bekants fördel. Tingsrätten ansåg att den anmälande flickan i målet var trovärdig och dömde mannen till fyra år i fängelse. Tillsammans med mannens försvarsadvokat skrev hon några månader senare en debattartikel. Både hon och advokaten blev nerringda av människor som upplevde att de befann sig i liknande situationer.

Det blev vändpunkten i Thérèse Juels liv. Trots idoga försök att väcka debatt i ämnet rättsosäkerhet och att det finns män i våldtäktsmål som blir dömda på anmärkningsvärd låg bevisning, blev hon istället betraktad som att hon var något som ”katten släpade in”. I ett försök att förstå det rättsliga systemet började hon läsa fristående kurser i juridik. Idag har hon 166 högskolepoäng. 2010 kom hon ut med boken Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige. Några år senare kom hon under 2,5 år att på heltid arbeta som utredare på advokat Björn Hurtigs advokatbyrå Hurtig & Partners. I höstas kom hon ut med sin andra bok i ämnet – Dömda om rättssäkerheten i Sverige. Till skillnad mot sin tidigare bok, där hon med respekt för de dömda männen enbart citerade ur domskrivningar och förundersökningsprotokoll, denna gång öppet redovisar alla sina källor med 248 fotnoter.

I programmet diskuteras risken för polisers tunnelseende med respekt och hänsyn till den anmälande och drabbade kvinnan. Men vad händer om kvinnans eller barnets anmälan om övergrepp är falsk? Åklagares rådande objektivitetsplikt tas upp. Även hur viktigt en försvarsadvokaters arbete är och de problem som kan uppstå när de inte får betalt för nerlagda arbetstimmar. Återkommande i programmet tas även problemet med värdering av bevis upp.
En annan programpunkt är rådande tjänstemannaansvar. Vad är JO och vilken respons kan en medborgare få när en anmälan till JO lämnas in?

Sedan hösten 2017 ligger dokumentärfilmen Döms oskyldiga i Sverige – en film om rättsstaten Sverige på Youtube. I den medverkar Thérèse Juel och några av de fall hon skriver om i sin bok Fällda för Sexövergrepp. I filmen medverkar även en kvinna som när hon var 16 år gammal falskt anklagade sin pappa för att han skulle ha våldtagit henne. I programmet pratar Mikael Willgert och Thérèse Juel om de problem kvinnan haft senare i livet när hon genom flera resningsansökningar försökt få Högsta domstolen att bevilja ny prövning av målet mot hennes pappa. ”Varför trodde man på henne när hon ljög och nu när hon talar sanning vill ingen tro henne?”

Frågan varför det är så svårt att få resning berörs. Enligt forskning har det visat sig att bland de dömda som ansöker om resning i brottmål är det mindre än 1 procent som beviljas. Ett av problemen är att Högsta domstolen, som är den högsta juridiska instansen i vårt land, själva anser att de främst ska syssla med prejudicerande frågor och inte med bevisvärdering. Samtidigt är det just värderingen av bevis som lagts till grund vid de tidigare underrätternas beslut.

Rapporten Felaktigt dömda

https://www.youtube.com/watch?v=loa11cXlRFA

Om Lena Holfve 18099 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.