Det glädjer mig om Evelina Varas kan överleva

misshandelEvelina Varas är en mycket begåvad författare som drogs in i ett spel, som på ytan ser ut som ett bråk mellan ett par sambor, som stod inför en separation, men som i verkligheten är ett rätt typiskt drama man inte sällan upplever i rätten plus att där  mycket vin går in går vettet ofta ut.

Varas har ett kort förhållande med mannen, som är på väg att bryta upp och som också är en kollega, och efter det tar sig kvinnan sig in i Varas liv.

Hon får Varas att bli det som kallas för en ”flying monkey”, se videor nedan, och det blir Varas som ringer polisen åt den utåtagerande kvinnan.

När polis kommer till platsen möts de av kvinnan, som påstår sig ha blivit misshandlad, men det finns inga brottsskador överhuvudtaget, och det riggas upp en rätt barnslig bevisning exempelvis ett par byxor med ett hål i ena benet som vem som helst ser att det inte är en fallskada utan hålet är uppklippt med en sax. Berättelsen överensstämmer inte nånstans med rättsläkarens bilder.

Skärmavbild    klDet framgår också av förundersökningen att kvinnan ljuger också på andra sätt, och så här långt är det lätt att tro att det är mannen som är måltavlan, men det tror inte jag efter kanske tusen genomförda rättegångar i mitt liv.

Det är Varas som är måltavlan, från början
Det är hennes liv, inte minst som författare, som ska krossas gissningsvis därför att hon hade en romans med mannen.

Varas skriver en bok om ämnet, förmodligen peppad av kvinnans alla påståenden, och ett förlag antar boken, och den är på väg ut, och plötsligt drar förlaget tillbaks den. Förläggaren har fått in sådan information att de omöjligt kan ge ut den. Jag har mina aningar om vem som gett ut den informationen.

Skärmavbild    klVaras ser över sin bok, och tar bort få detaljer som skulle kunna tolkas eller misstolkas och som skulle kunna identifiera mannen även om Varas säger att det är ämnet som sådant hon skriver om.

Jag har väl skrivit 15-16 böcker nånting och det är inte sällan något man upplevt privat som sen får en att gräva i ett ämne, och för att få ihop en bra bok bör den vara arketypisk – privatlivet har bara tänt själva idéen.

Manuset går till ett annat förlag, som bestämmer sig för att ge ut det, och nån tipsar
pressen… Nu är skandalen ett faktum, och Varas framstår som en som inte har många hästar hemma vilket är meningen, utifrån min domstolserfarenhet.

Helsingborgs Dagblad har tagit in en text som Varas också har på sin hemsida där hon har förklarat hur hon har tänkt.

I pressen avslutas texten med orden;  Som sagt: boken skulle stå för sig själv. Och kvinnorna skulle stå tillsammans.

Varas är vad jag brukar kalla för en ”systerkvinna”, och det är nog vad som får henne att bli kompis med kvinnan, som ska separera ifrån den man Varas hade en kort roman samman med. Denna systerskapskänsla är gissningvis hela drivkraften till hennes bok och framförallt till texten: Och kvinnorna skulle stå tillsammans.

På Varas hemsida avslutas texten enbart med orden; Som sagt: boken skulle stå för sig själv.

Har hon upptäckt att de inte var ”systrar”?
Skärmavbild    klVore nog bra, och ännu bättre om SvD:s ton står sig för vi har inte riktigt råd med att bli av med författare som sticker ut redan i Varas ålder. Det vore tragiskt om det som ser ut som en regelrätt och slugt planerad kupp lyckas fullt ut.

Stämpeln ”uthängningslitteratur” kommer finnas kvar för Evelina Varas ”Hjärtslag”. Men det är att förminska boken, skriver Kristina Lindh – som har läst både den stoppade versionen och det ”helt fristående verk” som nu ges ut.

[…]

Vad hade hänt med ”Hjärtslag” om den lanserats med sans och balans? Det får vi aldrig veta. Bokens förhistoria gör att den av många för alltid kommer att stämplas som uthängningslitteratur. Det är inte bara att kasta en efterhängsen skugga över ett författarskap som tar sina första steg på den etablerade litteraturscenen. Det är också att förminska boken i sig. För detta är poesi som fångar läsaren genom ett slags arkaiskt rop. Lågmäld i tonen. Artikulerad i sitt ärende. Ändå aldrig stridslysten. Läs mer – SvD

Artikelserien som är publicerad i vår slutna studiegrupp omfattar åtta artiklar, där jag går igenom förundersökningen, och man blir medlem här.

Om Lena Holfve 18085 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.