Uppdat, ang serverbytet, och en förklaring

Vi har precis bytt server, och nu är alla artiklar på plats men inte kommentarerna sen den 16 april. Dem tar jag i morgon. Det tar ytterligare 24 timmar minst innan precis alla har pekat om mot vår nya server.

En läsare frågade varför jag byter server, och skälet är att jag inte gillar utpressning
På förra stället hade de en bra grundidé som gick ut på ”köp vad du använder” . Om då 5000 man rusar på en öppen artikel slår jag i taket, och då vill de att jag ska köpa in kapaciteten att ta emot 5000 på en minut, inte bara tillfälligt utan jämt, och trots att det händer max en gång i kvartalet. Jag kan förstå det, och köper det, delvis.

Men de varnar aldrig, meddelar inte, utan de bara slår ut tjänsten – hemsidan – som läggs helt eller bara blir vit. I mina ögon kan man inte som IT-människa slå ut en hemsida utan att först kommunicera med dess ägare. När man frågar varför den var utslagen får man svaret; Du måste köpa till fler PHP pooler-processer.

Okej… nu var de ingalunda speciellt billiga… Det hela leder till att det blir svårt för mig att koppla av, och jag får tankar som; Tänk om den är utslagen nu? Vågar jag lägga en artikel öppen? Tänk om det blir rusning? Då slås jag ut…  Jag kan ju inte köpa en kapacitet som om jag vore SvD bara pga mkt tillfälliga toppar, och tankarna blev som energitjuvar så jag måste lösa problemet.

Betala för massor med kapacitet… tänk om 10 000 man rusar in… på en gång…en öppen artikel… köper jag så jag kan ta emot 5000 kommer jag väl oroa mig för att det kommer 5500, och jag slås ut… Moment 22, till slut.

Flytten har varit extremt bökig, och det var inte deras fel, och vi har haft problem med överföringarna därför att IT-linan över klotet känns mer än lovligt svag, och vi kopplades ur i ett, och fick börja om från början.

Inte Kinas fel heller, inte ens CIA:s fel. Tekniskt strul, vilket inte är ovanligt alls.

 

 

Om Lena Holfve 18175 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.