Civilplikten återinförs

krig

Det är mer än väntat, men det handlar inte om att slåss mot ryssen utan att göra sig av med patrioter. Jag säger som Putin:
-Det är nazister överallt!


SvD: Regeringen tar steg mot att införa en ny civilplikt. Nu får MSB i uppdrag att förbereda för en aktivering av civilplikten inom räddningstjänsten.

– Det här gör vi inom ramen för att stärka totalförsvaret, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
2008 avskaffades civilplikten i Sverige, men förra våren gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med att den dåvarande regeringen borde se över ett återinförande. Nu tar regeringen ett första steg.

På torsdag kommer regeringen ge MSB i uppdrag att förbereda för en aktivering av civilplikten inom kommunal räddningstjänst, och senast den 1 mars ska uppdraget redovisas.

– Vi ser att räddningstjänsten i dagsläget inte är dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och ytterst ett väpnat angrepp, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Försvarsminister Pål Jonsson, statsminister Ulf Kristersson och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, under pressträffen i Sälen.”
Försvarsminister Pål Jonsson, statsminister Ulf Kristersson och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, under pressträffen i Sälen. Foto: Beatrice Lundborg

Civilplikt innebär att medborgare kan få rycka in och hjälpa till vid samhällsviktiga verksamheter, dit räddningstjänst räknas, vid höjd beredskap eller krig.

Tanken är att civilpliktens aktivering ska kunna ske inom räddningstjänsten under det kommande året. I praktiken innebär det de som placeras med civilplikt vid räddningstjänsten kommer få gå en vidareutbildning, säger Bohlin.

Exakt hur många som kommer omfattas av civilplikten är inte klart ännu. Enligt en utredning från i höstas bör cirka 3 000 utbildas under en femårsperiod för att förstärka räddningstjänsten.

– Givet det säkerhetspolitiska läget är det här en angelägen åtgärd för att stärka totalförsvarets förmåga och robustheten i skyddet av den svenska civilbefolkningen, säger Carl-Oskar Bohlin.

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

1 kommentar

  1. Det finns ingenting att försvara i Sverige längre, jag försvarar inte skyhöga skatter på låga löner, skyhöga elpriser, grov kriminalitet och falska politiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.