3 september 1967 började Sverige gå ut- nedför?

kungsgatan

Min besökande författarkollega bjöd på middag ute, och vi spånade lite om när Sverige började gå mentalt snett. Jag hörde mig själv säga att nått hände hösten 1967, som över en natt! Jag märkte det tydligt därför att lärarnas attityder blev som helt omvända.

femMin kollega påpekade att det hände faktiskt nått den hösten, över en natt, och det var trafikomläggningen från vänster- till högertrafik.

Jag minns att lärda människor protesterade men det är där nånstans som Sverige amerikaniseras, och vill vara modern och fakta blev värdelösa, och de som protesterade tystnade.

Jag har länge tyckt att det är lättare att köra vänster- än högertrafik men aldrig förstått varför.

Fem på morgonen börjar ett helt kollektiv köra motsols
Körriktningen i länder med högertrafik är motsols, och ska vi nu studera energi kan vi konstatera att hela nationen började köra energimässigt ”fel”.

Vi lever i en pratkultur, och allt är socialt eller psykiskt, om något inte fungerar, och vi befinner oss mycket långt bort ifrån fysiken, naturlagar, etc.

Men, fundera på saken
solsVad innebär det då en hel nation rör sig i fel riktning jämt? När vi kör motsols? Åker buss motsols? Det skulle kunna förklara varför många klagar över att de är trötta jämt, har svårt att komma till ro, svårt att sova.

Corioliskraft

Talking Stick: Indianernas magiska stav, som löser dina …

OS 2012 Varför springer man nästan alltid i vänstervarv? | Illvet.se

Hjärnfysik – en blogg om hjärnan och löpning: Har du en vänster- eller …

Den mystiska corioliskraften | Allt om Vetenskap

Den mystiska kraften | Ny Teknik

Är det lättare att kasta spjut i jordens rotationsriktning? | Forskning …

Chakras – kroppens energicentra – Eric Hammerin

Samoa byter till vänstertrafik 

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

6 kommentarer

  1. Högerstyrda bilar är dyrare. Nästan alla bilar som såldes i Sverige efter WW2 var vänsterstyrda, ändå tog det strax över 20 år innan dagen H. Tågen har vänstertrafik. Men utförsbacken började för 50 år sedan. Idag har det gått så långt att man t.o.m. har överseende med pedofiler.

  2. Jag minns det som dagen som stod stilla. Det kändes nästan lite surrealistiskt. Hade precis börjat i andra klass. I en skola som det fortfarande var ordning och reda på. Morgnarna började fortfarande med psalmsång och tramporgel.Känns idag mer som man levde på annan planet än en annan tid. En annan sak jag minns från den tiden var det populära uttrycket slit & släng. Det skulle man göra. Helst ofta. För det var modernt. Nåt annat som blev modernt var husgeråd tillverkade i plast. Gärna färgglada för det var modernt. Det var då vi fick lära oss det nya ordet dumburk. Men jag tyckte inte burken var så dum – då. Det fanns väl rätt vettiga program i högre grad än nu, Kontrapunkt, Tiotusenkronorsfrågan, Korsnäsgården, Ftåga Lund, bara för att nämna några exempel. Även tidens talkshow Hylands Hörna får anses vara ganska harmlöst mot vad som enare skulle komma. Visst, Oscarsson i långkallingar, men det var mer undantag än regel jämfört med Aschbergs program långt senare där fisar och avföring syntes mer vara legio än något annat. Men dey var roligt att tänka tillbaka till en svunnen tid, på gott och ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.