Förläggare och redaktör Charlotta Rexmark

När jag debuterade med ”Älska lagom”  1984 hade jag en mycket bra redaktör, och även förläggare, på Rabén&Sjögren. Nånstans runt 1988-89 genomförs en kulturrevolution i Sverige, och den leddes på många sätt av R&S, och som ägdes av giganten KF.

Ut åkte alla arbetarförfattare, med huvudet före, kunniga bokmänniskor fick gå, in kom ”affärsmän”, och överlag hade vi utbildat för många ekonomer i Sverige, och de satte igång med att förstöra hela landet – också bokbranschen.

De flesta giganter blöder, och de har haft det tufft ekonomiskt och ingen tycks se sambanden? Förr var det så att kunniga bokmänniskor på t.ex. skönlitterära avdelningen bestämde utgivningen, och det slog sen om varför marknadsavdelningen har den suveräna makten. Ju fler ”affärsmän” man har tagit in desto sämre har det tydligen gått.

Det var rätt turbulent, och min presstjej kom t.ex. till jobbet en dag och fann sitt rum tömt, efter trettio år?, och det hade givetvis ingen sagt.

”Affärsmännen” bar sig allmänt åt som svin, och jag minns att Astrid Lindgren sa i radio:
– Har man mig är det inte speciellt svårt att driva förlag, och så gav hon en konkurrent CD-rättigheterna, och jag slutade i den vevan.

Det gick rykten på stán att Wahlström&Widstand hade haft nåt jubileum där gubbe efter gubbe hyllade varandra på nån flådig middag, och Lundell ska ha tagit till orda:
– Tacka mig för laxen, det är jag som har betalt den!

Jag hoppas historien är sann, men det vet man aldrig, för det snackas nåt så vanvettigt i den branschen. Vi låtsas att det är sant! Bravo! Helt rätt, Lundell!

Författaren blev verkligen en vara
Jag gillade inte förläggaren, som skränade om att ”vad författare tycker skiter jag i, jag köper de jag vill ha!” och så brakade han ut på den amerikanska marknaden och tog hem allsköns skit och vi fick pallböcker i bokhandeln. Mängder med författare flydde också frivilligt och numera har vi förmodligen världens svagaste författarkår.

Jag skulle kunna skriva en hel bok…
Sammanfattningsvis är det så att jag gillar egentligen inte bokbranschen alls och innan jag skrev ”Utmattad” var jag i kontakt med några av bokförlagen, och de ville t.ex. att mina påståenden ska vara underbyggda via svensk forskning. Det duger inte med utländsk… och nån svensk finns inte.

Charlotta och jag kompletterar varandra
Lösningen blev ett helt nytt förlag, och Charlotta lever i den nya energin och behöver ingen svensk forskning, som inte finns, eftersom hon är kapabel att googla på engelska. Eftersom hon är civilingenjör kan hon säkert räkna också. Men det jag främst kräver av en förläggare och redaktör är att de inte behandlar mig som en vara, att de kan korrekt svenska, och att de inte är rädda för mig t.ex. Rexmark klarar allt det galant.

Charlotta Rexmark driver bloggen Överlevnadsguiden, och skriver där om sig själv:

”Var förändringen du vill se i världen.” är mitt motto, eller i alla fall ett av dem. Jag tror att världen i grunden är god och att livet vill oss väl, jag tror också att vi människor är långt mer kapabla och resursstarka än vad samhället många gånger vill få oss att tro.

Den mänskliga hjärnans verkliga kapacitet kan vi bara spekulera kring, men klart är att vi inte utnyttjar den till fullo. Här på Överlevnadsguiden delar jag med mig av mina tankar och min syn på livet, med förhoppningen att hjälpa till att stärka andras självkänsla och utveckla tron på sig själv och på livet.

Utöver mina formella utbildningar och erfarenheter som professionell coach, civilingenjör med inriktning mot organisation och ledarskap, samt gymnasielärare, så har livet sett till att jag fått lära mig en hel del den hårda vägen också, bland annat genom svår och långvarig egen sjukdom och familjemedlemmars sjukdom och död.

Sammantaget har jag skaffat mig en ganska omfattande kunskapsbas när det gäller livets svårigheter, och hur man inte bara överlever dem utan också använder dem till något positivt och utvecklas genom dem.

Idag vet jag med säkerhet det som jag hört så många ge uttryck för på olika sätt genom åren; För varje gång du tänker ”det här klarar jag inte”, och du trots allt tar dig igenom det, så belönas du med stora portioner styrka, visdom, ödmjukhet och empati, och källan till de gåvorna sinar aldrig.” Källa/ Läs mer

Charlotta om Utmattad och Utmattningsskolan
Charlotta finns på; charlotta@utmattningsskolan.se

Tufft för bokbranschen – DN.SE

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

The following two tabs change content below.

Lena Holfve

Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1991, och hon var en av regeringens ambassadörer för kvinnors företagande under 2009-2010. Under 80-90-talet gav hon ut ett tiotal uppmärksammade böcker i Rabén&Sjögrenhuset. Efter 25 år med IT är hon nu åter.

Latest posts by Lena Holfve (see all)

Translate »